• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.7°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.4°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  76%

Theodor Kolokotroni auf dem Paradebette | Johann Jacob Weber (Hrsg.), 1803–1880- Illustrirte Zeitung

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τύπος μαγευτικός

 • A-
 • A+

Γεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3 [σ.σ. σαν σήμερα, πά’ να πει], την δευτέραν της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δένδρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι. Ο πατέρας μου ήτον αρχηγός των αρματολών εις την Κόρινθο... Εδάφιο από τα απομνημονεύματα του Θοδωράκη Κολοκοτρώνη παραθέτω, όπως τα υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη. Γεμάτα πόλεμο τα μικράτα του, κολοκοτρωναίικους θανάτους, αδυσώπητο κυνηγητό απ’ τους Τούρκους και διαρκείς μετακινήσεις στον Μοριά.

Επειτα, μεγαλώνοντας, πήρε τ’ άρματα ο ίδιος χαρίζοντας στον τόπο τη λευτεριά του. Αφήνω τον Τερτσέτη να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του, να μας παραστήσει τον καθημερινό Γέρο του Μοριά, με τα καλά του, τα ψεγάδια και τα χούγια του. Ιδού: Είχε τρόπον μαγευτικόν επάνω του. Επείθοντο εις αυτόν όλοι οι στρατιώται, αυτοθελήτως επιθυμούσαν να ευρίσκονται εις τας διαταγάς του... Η φωνή του ήτο βροντώδης και μεγάλη, είχε βλέμμα ζωηρόν, τόλμην εις τους πολέμους και στρατηγήματα. Θυμωμένος εφαίνετο άγριος, ο θυμός ολίγον εβαστούσε. Πριν ξεθυμώσει ήτον απότομος, βάρβαρος και προπέτης, εμετανοούσε ύστερα, αλλά ήθελε να μην τον νοιώσουν ότι μετενόησε.

Ρήτορας δεινός, ομιλούσε παραβολικώς, αμέσως εύρισκε παροιμίαν μυθολογικήν. Σχολίασε ως εξής τη δολοφονία του Καποδίστρια. «Ξεσηκώθηκαν τα γαϊδούρια και χάλασαν το σαμαρά, νομίζοντας ότι θα απαλλαγούν απ’ τα φορτία. Οι καλφάδες του, όμως, δεν ήξεραν τα μυστικά της τέχνης. Τα κακοφτιαγμένα σαμάρια τους χτυπούσαν και πλήγωναν τα δύστυχα ζωντανά, που κατάλαβαν ότι με την ανοησία τους έπεσαν απ’ το κακό στο χειρότερο». Εις δε τα ιδιαίτερά του ήτον πανούργος, όποιον ήθελε ευκόλως τον απατούσε, αλλά δεν είχε εις ενέργειαν την απάτην, την απέφευγε διά να είναι εμπιστευτός εις όλους. Η πλεονεξία του ήτον τίποτε, καθώς και η φιλαργυρία του.

Ο Κολοκοτρώνης αγαπούσε τους ευφυείς και ετοιμολόγους, απεστρέφετο τους αγερώχους και υπερηφάνους κι εκείνους που εκαυχόντο. Δεν ήθελε να κάθεται εις το σπίτι κλεισμένος. Επλησίαζε την φωτιάν εις το στρατόπεδον, την έσιαζε να καίη καλά κι εμπόδιζε τους άλλους να την συνταυλούν. Αν εδοκίμαζε κανείς να την εγγίξη, έρριχνε εις τα πόδια του ολίγην χόβολην κι έλεγε: «Να το μερτικό σου». Δεν ήτον φαγάς, έτρωγε πολύ το κρέας. Το κρασί ήθελε να μην του λείψει. Διά μίαν ημέραν ήθελε μίαν και ημίσειαν οκά κρασί διά γεύμα και δείπνον. Κανένα άλλο είδος σπίρτου δεν έπινε, ερούφα πολύ τον ταμπάκον.

Στα τραπέζια ήθελε να μεθά τους άλλους, να γίνωνται γέλοια, άνω-κάτω έκαμνε τον τόπο να μεθύση άνθρωπο. Εχόρευε καλά κατά την συνήθειαν των Ελλήνων. Ετραγουδούσε νόστιμα τα λεγόμενα κλέφτικα τραγούδια. Είχε τρόπους περιποιητικούς διά τας γυναίκας. Ανοιγεν χορόν, τες εχόρευε να τες ευχαριστήση, ενοστιμεύετο τα θηλυκά. Διά να αναπτερώνει το φρόνιμα των χωρικών, εβάπτιζε παντού παιδιά, Θοδωρήδες και Θεοδώρες, δεν έβανε άλλο όνομα [σ.σ. ίσως υπήρξε ο πρώτος διδάξας].

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ιεροσυλίες
Χαστούκι ηχηρό μπας και βγάλει το άχτι του θα μπορούσε να δώσει στον βλάσφημο αδαή που ασέλγησε στην τοιχογραφία του ο ίδιος ο «βέβηλος» βεβηλωμένος με ελαφρώς παραφρασμένη δική του «παραληρητική βωμολοχική»...
Ιεροσυλίες
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Νέστορ Μαχνό
Γεννιέται σαν σήμερα το 1888 στο Χιουλάι Πόλιε, κοντά στο Εκατερίνοσλαβ της τσαρικής Ρωσίας. Αναδεικνύεται στρατιωτικός διοικητής του Επαναστατικού Εξεγερσιακού Στρατού της Ουκρανίας και πολιτικός ηγέτης του...
Νέστορ Μαχνό
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μνήμη, ιστορία και επέτειοι που σημαίνουν πολλά
Εννέα χρόνια πριν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έκαναν την ουτοπία πραγματικότητα. Το πείραμα της αυτοδιεύθυνσης-αυτοδιαχείρισης, μέσω του οποίου λειτουργούν οι ίδιοι το χρεοκοπημένο εργοστάσιο, αντέχει...
Μνήμη, ιστορία και επέτειοι που σημαίνουν πολλά
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο μήνας των λουλουδιών και της επανάστασης
Η ΘΡΙΑΜΒΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ του μήνα των λουλουδιών και της επανάστασης εμπνέει ανέκαθεν μείζονες και ελάσσονες ποιητές που σπεύδουν να τον υποδεχθούν αναλόγως:
Ο μήνας των λουλουδιών και της επανάστασης
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Κλουκλούκλου
Αθανάσιος Χριστόπουλος: Φιλικός που μνημονεύεται κυρίως για το ποιητικό του έργο, που άνοιξε δρόμους και άφησε βαθύ αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα, καθώς είναι από τα πρώτα που γράφτηκαν στη δημοτική.
Κλουκλούκλου
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΛΔ΄
Μας έλαχε των άμοιρων να καθαρίσει τον τόπο ένας Κασιδιάρης. Κι εμείς οι αχάριστοι τον σύραμε στα δικαστήρια κι απολαμβάνουμε με χαιρεκακία να οδηγείται σιδηροδέσμιος στην μπουζού.
Δεύτερο Κύμα ΛΔ΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας