Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Δικαιοσύνη πρέπει να ’ναι τυφλή, αλλά όχι θεόστραβη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Δικαιοσύνη πρέπει να ’ναι τυφλή, αλλά όχι θεόστραβη

  • A-
  • A+

Ολωσδιόλου φανταστική ιστορία προτίθεμαι να αφηγηθώ. Ομοιότητες με πρόσωπα, καταστάσεις και θεσμούς δεν είναι τουτέστιν καθόλου, μα καθόλου τυχαίες. Συνέβη σε μακρινή, παραμυθένια χώρα, της οποίας ο πολιτικός, επιχειρηματικός και πνευματικός κόσμος βρίθουν εντιμότητος. Δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αλλιώς, καθώς τους πολίτες της χαρακτηρίζει αλλόκοτο και ολέθριο συλλογικό χούι που υψώνεται στη σφαίρα του κοινωνικού ταμπού.

Λάβροι και τυπολάτρες, τηρούν μέχρι κεραίας τους νόμους. Εφαρμόζουν απαρεγκλίτως ώς και τις ανθυπολεπτομέρειες των εδαφίων και των παραγράφων τους. Δεν διανοούνται να παραβούν ούτε την πιο αθώα διάταξη του ΚΟΚ. Και ούτω καθεξής, δηλαδή. Η υπερβολική σχολαστικότης οδηγεί συχνά σε ακρότητες. Από καιρού εις καιρόν μέμφονται για ψύλλου πήδημα υπουργούς και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Διατάσσονται τότε ΕΔΕ, οι οποίες αποδίδουν πάντοτε και με συνοπτικές διαδικασίες άσπιλους στην αγορά τους εγκαλούμενους.

Ευζωία, ευμάρεια και καλοπέραση επικρατούν. Ολα λειτουργούν στην εντέλεια. Οι οικονομικοί δείκτες ευημερούν. Περισσότερο ο πληθυσμός. Οι ηγέτες της αλλοδαπής επαινούν τον τόπο. Παράδειγμα προς μίμηση τον θεωρούν και τάζουν στους υπηκόους τους ότι θα κάνουν παρόμοιο και τον δικό τους. Τι τα θες, όμως. Ακόμα κι οι Εδέμ έχουν παθογένειες. Κατά τις προεκλογικές περιόδους η κυβέρνηση παρουσιάζει τη χώρα Παράδεισο και Κόλαση η αντιπολίτευση. Αγγελοι και δαίμονες λικνίζονται έξαλλα στην πίστα.

Θου, Κύριε. Ο Αγιος Πέτρος χορεύει αγκαλιά με τον Εωσφόρο και μες στην αναμπουμπούλα μπήγουν και κάνα φόρο. Την επαύριο της απομάκρυνσης από την κάλπη αθετούν τις παχυλές υποσχέσεις, θεσπίζοντας σταθεροποιητικά προγράμματα συγκρατημένης χλιδής. Γελασμένοι, αλλά γελαστοί, οι ψηφοφόροι ουδόλως δυσανασχετούν, αφού λεφτά υπάρχουν να φάνε κι οι κότες. Ωσπου να! Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με ανείπωτη φρίκη τη σύλληψη απατεώνα που επί είκοσι συναπτά έτη, μετερχόμενος πλαστογραφία και δόλο, υπεξαιρούσε συστηματικά υπέρογκα ποσά από τα δημόσια ταμεία. Στυγνός εγκληματίας και μάλιστα γένους θηλυκού.

Ράγδην έκαναν φτερά απ’ τον κρατικό κορβανά τεράστιες παρτίδες χαρτονομισμάτων με επαπειλούμενο κίνδυνο να χρεοκοπήσει η πατρίδα και να κηρύξει πένθος το έθνος. Ενοχη χωρίς ελαφρυντικά απεφάνθη το δικαστήριο, αξιοποιώντας τα ατράνταχτα πειστήρια του εγκλήματος. Εμφανώς διεφθαρμένη η δράστις διαθέτει πλούσιο γκανγκστερικό βιογραφικό:

Οι άμοιροι γονείς της, εκτός απ’ το προπατορικό αμάρτημα της ένδειας, γεννοβολούν σαν κουνέλια. Ανατρέφεται στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο και τα εννέα αδέλφια της σε παρεμφερή ιδρύματα. Σε ηλικία έντεκα ετών φθάνει στον Βόλο. Εγκαταλείπει ως εκ τούτου το Δημοτικό στην Εκτη τάξη. Δεν προλαβαίνει η δόλια να πάρει Απολυτήριο. Παντρεύεται μικρή, βιώνοντας πρώτη φορά τη θαλπωρή της οικογενειακής ζωής. Αφιερώνεται ολόψυχα στα δυο της παιδιά. Αργότερα ο σύζυγός της μένει ανάπηρος. Τη βγάζουν με περιστασιακά μεροκάματα της ίδιας, επιδόματα της Πρόνοιας και συσσίτια της Εκκλησίας. Το 1996 της τυχαίνει μόνιμη δουλειά.

Σχολική καθαρίστρια, όχι αστεία. Χρειάζεται, όμως, το χαρτί του Δημοτικού. Παραποιεί το Ενδεικτικό της Πέμπτης, εμφανίζοντάς το ως Απολυτήριο. Απολύεται το 2016, καθώς αποκαλύπτεται η λαθροχειρία. Στο διάστημα που μεσολαβεί ζημιώνει το Δημόσιο, ιδροκοπώντας πάνω απ’ τη σφουγγαρίστρα, με το αστρονομικό νούμερο των 150 χιλ. €. Επτάμισι χιλιάρικα ετησίως μεικτά· καθαρά σκάρτες έξι. «Ετρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν τα αγγελούδια μου σε ίδρυμα, όπως εγώ» κλαίγεται τώρα πίσω απ’ τα κάγκελα. Επιτέλους πιάστηκε στα πράσα ο μοναδικός κλέφτης του τόπου. Πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Συντάσσομαι αναφανδόν με τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες, οίτινες απαιτούν να μετατραπεί σε ισόβια η επιεικέστατη ποινή που της επιβλήθηκε. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή, όχι όμως να κάνει τα στραβά μάτια.

  

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ ΚΖ΄
Ο Ηλίας Λάγιος, διότι περί του Λάγιου πρόκειται, γεννήθηκε τέτοιες μέρες του 1958 στην Αρτα και πρόλαβε στα 47 χρόνια του να αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ποίηση. Ιδού δεινό δείγμα.
ΕπιβΙΩΣΗ ΚΖ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ ΧΙ
Γνώρισα τον Μάκη Σέρβο στις αρχές του ’80 μέσα απ’ τις διεργασίες της Επιτροπής για τον Στρατό, που αυθαδίασε παρουσιάζοντας στην πορεία του Πολυτεχνείου το 1981 έξι ριψοκίνδυνους στρατευμένους και των τριών...
ΕπιβΙΩΣΗ ΧΙ
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΕπιβΙΩΣΗ VΙI
Αντιδεοντολογικά φερόμενος, παρέλειψα να υπογραμμίσω εξαρχής ότι πρωταγωνιστής του αλλόκοτου περιστατικού υπήρξε ο ασιατικός βόας που την κοπάνησε από κλουβί περιοδεύοντος τσίρκου, το οποίο στρατοπέδευε στις...
ΕπιβΙΩΣΗ VΙI
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ ΝΘ΄
Τα ανδραγαθία, ανδραγάθημα, ανδρεία, αντρίκιος, ανδριάντας, ανδρισμός, ανδρόμεος (ανθρώπινος), όπως και τα ανδρόβουλος γυνή και ανδρόγλωσσα πτηνά (παπαγάλοι), απορρίπτονται ως άκρως σεξιστικά.
ΠροσγεΙΩΣΗ ΝΘ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Προσγείωση ΝΕ΄
Το ΕΣΥ του Γιώργου Γεννηματά απέκτησε αίφνης πληθώρα όψιμων αυλοκολάκων. Το πάνε φιρί φιρί να σηκωθεί ο μακαρίτης από το μνήμα και να τους πάρει παραμάζωμα.
Προσγείωση ΝΕ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
ΠροσγεΙΩΣΗ ΛΘ΄
Πολλώ δε μάλλον που ο μπαρμπέρης έχει τώρα δουλειές με φούντες, τρέχει και δεν φτάνει, και προφταίνει να με μερεμετίσει από Ιούλη και αν. Οι βίδες του εγκεφάλου μου είναι μονίμως λάσκα/ τα παίξανε ανάμεσα σε...
ΠροσγεΙΩΣΗ ΛΘ΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας