• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.6°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 18.6°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.0°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 19.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 20.3°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.6°C / 21.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.8°C / 22.7°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  49%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Ιουνιανά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Φως φανάρι πως ο Κυριάκος –εξακολουθώ να μην αναφέρω επώνυμο, καθότι προληπτικός– τελεί υπό το κράτος πανικού, καθ’ ην στιγμήν, μάλιστα, προετοιμάζεται να λαφυραγωγήσει το κράτος. Χώρια η ασχετοσύνη και η ανυπομονησία του. Διότι κύριε, όταν βυσσοδομείς, στήνοντας νέα «Ιουλιανά», οφείλεις να περιμένεις μια βδομαδούλα, να μπει τουλάχιστον ο Γυαλιστής. Νισάφι. Δεν δίνεις το παρασύνθημα για το ξέσπασμα της ανταρσίας στις 26 του Θεριστή για τον προφανή λόγο ότι το κίνημα θα βαφτιστεί «Ιουνιανά» και προδιαγράφεται ως εκ τούτου καταδικασμένο σε φιάσκο απ’ την κολυμπήθρα.

Ιδεάζομαι ότι η χρήση λαϊκών συνωνύμων για τους πρώτους θερινούς μήνες συνιστά συνωμοτικό κώδικα. Δεν επιτρέπεται, πάντως, με τέτοιο μπαμπά να μην παίζεις τις αποστασίες στα δάχτυλα. Αχ, ρε Ρασούλη! Τα ’χες προφητεύσει εδώ και σαράντα χρόνια: «Αλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης». Πού να φανταστείς, όμως, πως θα κινδυνεύαμε να λουστούμε παρόμοιο άτομο στον πρωθυπουργικό θώκο;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση παρασκηνιακού σχεδίου ανατροπής εκλεγμένης κυβέρνησης είναι η συμμετοχή Παλατιού. Το επιτάσσει η πατροπαράδοτη συνταγή. Εστυψε την γκλάβα του ο Κούλης, έκανε το τσερβέλο του σφουγγαρόπανο κι ανάκτορα δεν εντόπισε πουθενά. Εχουν εκλείψει, βλέπεις, παρ’ ημίν από το 1974, οπότε δώσαμε πόδι στον Κοκό και το ξενόφερτο σόι του. Ωσπου φωτίστηκε αίφνης ο νους του. Ο Ιβάν. Πώς του διέφυγε πριν; Ποιο είναι το ορμητήριό του; Μα, ασφαλώς το Makedonia Palace. Και Παλάτι και Μακεδονία. Δύο σ’ ένα, πά’ να πει.

Σκέφτηκε, όμως, αυθωρεί ότι ο Πόντιος ομογενής διαπλέκεται με το Μαξίμου. Εψαξε την αχίλλειο πτέρνα του. Την ανακάλυψε εύκολα. Ο Δικέφαλος του Βορρά, φυσικά. Τη βρόμικη αποστολή της ένταξής του στη μηχανορραφία ανέλαβε ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές· ο μαουνιέρης του Νότου. Ποιος ξέρει με τι ταξίματα εξασφάλισε τη συνεργασία του. Πάντως, τον έφερε στα νερά του. Ο επίσης αναγκαίος, αργυρώνητος Γαργάλατας βρέθηκε στο πρόσωπο του Γεωργ. Γαλα-ζαρίδη.

Κανονισμένα στην εντέλεια τα πάντα. Οι σκευωροί αποφάσισαν να χτυπήσουν, όταν ο μισητός τους αντίπαλος θα έλειπε σε ταξιδάκι για δουλειές στις Λόντρες. Λογάριασαν, ωστόσο, χωρίς τον ξενοδόχο. Εξω απ’ Νο 10 της Downing Street ο θρυλικός ΘΑλέξης κήρυξε τον νέο ανένδοτο, που παρ’ ολίγον να εξελιχθεί σε ανέκδοτο. «Μιας και βρίσκομαι στη Βρετανία να πω ότι μια εξαιρετική ταινία ήταν το “Τoo hard to die”. Λοιπόν είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε» βροντοφώναξε.

Ολοι έμπηξαν τα χαχανητά. Σάστισαν ώς κι οι αποστάτες. Και τα θαλάσσωσαν. Το άστρο του έσωσε πάλι τον πρωθυπουργό. Κι ας τον πρόδωσαν ακόμα μια φορά οι ελλιπείς γνώσεις του στη Γεωγραφία. Και στην ιστορία της Εβδομης Τέχνης. Η εμβληματική ταινία, που εκτυλίχθηκε σε πέντε συνέχειες, ονομάζεται «Die Hard» και ουδόλως σχετίζεται με τη γη των Εγγλέζων. Είναι γνήσιο Hollywood και ο Μπρους Γουίλις, ο πρωταγωνιστής, Αμερικανός με Γερμανίδα μάνα. Αφεριμ.

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αλλαγή ρόλων
Ακρως τρελό και απόρρητο σχέδιο του Μαξίμου αποκαλύπτουμε σήμερα. Κομμάτι αδιασταύρωτο, βέβαια, αλλά δεν βαριέσαι, αν περιμένουμε να δούμε προκοπή απ' τους Σταύρους, με προεξάρχον παράδειγμα τον Κοντονή, το...
Αλλαγή ρόλων
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Δεύτερο Κύμα ΛΖ΄
«Βίρα τις άγκυρες» διέταξε ο καπετάνιος. Ηλπιζα να τον κρατήσει διά παντός στον βυθό, όπου νομίζω πως θα ’ναι χρησιμότερος για το πόπολο απ’ οπουδήποτε αλλού. Και θα κερδίσει και το παράσημο.
Δεύτερο Κύμα ΛΖ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Προσγείωση ΙΔ΄
Ζοχαδιάζομαι, επειδή ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου συμπίπτει με την τραγική συγκυρία της επέλασης του εστεμμένου ιού και, εκτός από στενούς συγγενείς, ουδείς δύναται να παραστεί στο ξόδι του.
Προσγείωση ΙΔ΄
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Νεοπαραλογισμοί
Εκκολαπτόμενος ηγέτης, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα εθνικός τότε, ο δεκαεξάχρονος Τσίπρας, άκουγε το αειθαλές άσμα των Ολύμπιανς «Πίσω από τις λέξεις κρύβετ’ ο Αλέξης» και ταυτίστηκε αναπόδραστα μαζί του λόγω...
Νεοπαραλογισμοί
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ντιμπέιτ κατά μόνας
Η ζήλια αν ήταν ψώρα, θα κόλλαγε όλ’ η χώρα! Κάπως έτσι ο Κούλης –δεν αναφέρομαι σε επώνυμο, όντας αμετανόητα δεισιδαίμονας– θέλησε να επισκιάσει τον αντίπαλό του πρωταγωνιστώντας σε υπερπαραγωγή του «Alpha»...
Ντιμπέιτ κατά μόνας
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ο μακιαβελισμός της προεκλογικής περιόδου
Συγκαταλέγεται στα κορυφαία μπεστ σέλερ όλων των εποχών το έργο του «Il principe» (Ο ηγεμόνας), που σε χαλεπούς καιρούς γονιμοποίησε εναντιοφανείς εκτάσεις της δυτικής διανόησης· από τις εύφορες κοιλάδες της...
Ο μακιαβελισμός της προεκλογικής περιόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας