«Αρματα του Γεδεών» αποκάλεσαν την επιχείρηση διάλυσης των Παλαιστινίων με χαρακτηριστικά γενοκτονίας οι φονταμενταλιστές του ιουδαϊσμού, πολιτικοί και στρατοκράτες, που κυβερνούν το Ισραήλ στο πρόσωπο του Νετανιάχου. Από την οποία επιχείρηση κινδυνεύουν άμεσα 14.000 παλαιστινόπουλα. Διάβασα, να δω ποιος ήταν ο Γεδεών, με τον οποίο ο Νετανιάχου και οι συν αυτώ ομοϊδεάτες συνδέουν, συμβολικά, την «τελική λύση» [έτσι είναι, δυστυχώς· πολεμήσαμε την «τελική λύση» των ναζί εναντίον των Εβραίων, την πολεμάμε και εφαρμοζόμενη από Εβραίους εναντίον άλλου έθνους. Και καλά κάνουμε. Αλίμονο, αν όλοι σωπαίναμε και τρισαλίμονο, αν όλοι μπαίναμε στην παγίδα του «όλοι ίδιοι είναι». Ε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, επιτέλους!].
Ιστορικό πρόσωπο, από τα πρωταγωνιστικά, της Παλαιάς Διαθήκης ο Γεδεών. Ανήκει στην κατηγορία των Κριτών, κατά την απόδοση της μετάφρασης των Εβδομήκοντα (παλιά εβραϊκά: Σοφετίμ). Φυσικοί, ισόβιοι, ηγέτες, από φύλαρχοι, που ηγεμόνευσαν στους Ισραηλίτες, ελέω και κατ’ επιλογήν Θεού, επί τέσσερις αιώνες στη Χαναάν, από την εποχή του Ιησού του Ναυή μέχρι την πρώτη βασιλεία, του Σαούλ· χρονολογικά, περίπου από 1500 μέχρι 1100 π.Χ. Διασημότεροι: Γεδεών, Σαμψών, Ιεφθάε, μία γυναίκα, η Δεββώρα (Ντέμπορα), με τελευταίο τον Σαμουήλ που θεωρείται ο πιθανότερος συγγραφέας τού, ιστορικά αποδεκτού, Βιβλίου των Κριτών της Παλαιάς Διαθήκης.
Κύριο έργο των Κριτών ήταν να πολεμάνε τους εκάστοτε εμφανιζόμενους εχθρούς, να εξαλείφουν παντί τρόπω τις πέριξ της Χαναάν θρησκείες, να επιβάλλουν σε αλλόθρησκους «ειδωλολάτρες» τον ιουδαϊσμό και να επαναφέρουν σε θρησκευτική τάξη ομοεθνείς που είχαν αλλαξοπιστήσει. Στην εποχή του κατανίκησε τους εχθρούς, Μαδιανίτες, και επανέφερε σε θρησκευτική τάξη πλήθος Εβραίων που από τον Γιαχβέ είχαν στραφεί στον Βάαλ. Την οικογένειά του –70 γιους!– την εξόντωσε ο… 71ος που ήταν εξώγαμος («υιός παλλακής», ερωμένης). Μετά τον θάνατό του, οι Εβραίοι που είχαν «επανέλθει», επέστρεψαν στον Βάαλ! Δεν μπαίνω στα εσωτερικά, αλλά δεν νομίζω ότι το «Γεδεών» ήταν ο ενδεδειγμένος τίτλος!..
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας