Τώρα που η χυδαιότητα περισσεύει και η ευγένεια είναι υπό διωγμό και αναζητεί καταφύγια, είδα στις αναζητήσεις μου για τον μεγάλο αρχιμουσικό μας Δημήτρη Μητρόπουλο, με αφορμή (χθεσινό μου χρονογράφημα) την «εξαφάνιση» της προτομής του από την παραλία του Φαλήρου, σε αυτοβιογραφικές του σελίδες, αφορισμό του για την Τέχνη, φάρο ελπίδας στο διηνεκές, ιδίως στις δύσκολες ώρες: «Θέλησα να διδάξω και με το λόγο και με τη μουσική την αδελφοσύνη των ανθρώπων...», σημείωνε, καθώς «Ηρθε η εποχή που η τέχνη πρέπει να ’χει μια ηθική βάση και οι καλλιτέχνες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα της ύψιστης ακεραιότητας και της ηθικής... Βλέπω τον καλλιτέχνη σαν έναν ιεροκήρυκα, που οι αρχές του, οι πράξεις, η ζωή του θα αποτελούν παράδειγμα για μίμηση».
Και αυτό έκανε σε όλη του τη ζωή ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, δημιουργός και διανοητής, που πέθανε νέος και με πολλά ακόμα στα σχεδιάσματά του, στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, σε πρόβα συμφωνίας του Μάλερ, 1960, 64 χρόνων. Πέντε χρόνια πριν, 1955, αποθεώνεται στο Ηρώδειο, στο Α' Φεστιβάλ Αθηνών διευθύνοντας τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, διευθυντής της επί οκταετία.
Βιρτουόζος σολίστας (πιάνο) και από τους πρωτοπόρους συνθέτες της μετα-τονικής μουσικής, του δωδεκάφθογγου συστήματος, προτού αφιερωθεί, σχεδόν ολοκληρωτικά, στη διεύθυνση ορχήστρας. Με πολλές συνθέσεις, τονικές και ατονικές. Ανάμεσά τους και μία όπερα (1918), «Αδελφή Βεατρίκη»· ανέβηκε, 1920, στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας (έργο του Τσίλερ, κατεδαφισμένο!), με πρωταγωνίστρια σοπράνο την... Κατίνα Παξινού (κι εγώ εξεπλάγην όταν το διάβασα!)· διατήρησαν και ισόβια φιλία, από τη γνωριμία τους, 1918, έως τον θάνατό του. Πρώτος που μελοποίησε, ατονικά, Καβάφη: «14 Invenzioni (επινοήσεις) – Απάνω σε τραγούδια του Κ.Π. Καβάφη (1925-26)» για φωνή και πιάνο. Του αξίζει άρα το καβαφικό («Πρόσθεσις» 1897) «…δεν είμ’ εγώ εκεί/ απ’ τες πολλές μονάδες μια./ Μες στ’ ολικό ποσό δεν αριθμήθηκα...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας