Ηταν ένα τόλμημα, λίγο ρομαντικό, λίγο απονενοημένο, μες στη σκοτεινιά της χούντας να εκδώσεις εγκυκλοπαίδεια. Προπαντός, όταν αυτή δεν είναι η όποια εγκυκλοπαίδεια, αλλά η ναυαρχίδα των εγκυκλοπαιδειών παγκοσμίως, η «Μπριτάνικα». Το επιχείρησαν ο Νίκος Νίκας και ο Κίτσος Τεγόπουλος, ο οποίος ήδη εξέδιδε την εγκυκλοπαίδεια «Δομή». Μάιος του 1971. Διευθυντής, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος με πάθος σχολαστικό για τη γλώσσα· από τους λεγόμενους «ψείρες»! Αρχισυντάκτης, ένας κύριος με τα όλα του, ο Κώστας Χάρης, εκπαιδευτικός, από τους στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Παπανούτσου και του Λουκή Ακρίτα στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Παπανδρέου το 1964-65, ο οποίος συνέγραφε γλωσσικά δοκίμια μέχρι περασμένα τα… 90 του!
Πυρήνας, πάλι από το επιτελείο του Παπανούτσου, σπουδαίοι εκπαιδευτικοί. Κι από κει και πέρα οι συνεργάτες/λημματογράφοι: καθηγητές και λοιποί πανεπιστημιακοί, παυμένοι οι πιο πολλοί/πολλές από τη χούντα, δημοσιογράφοι πρώην εξόριστοι, λογοτέχνες, κριτικοί· ό,τι καλύτερο διέθετε η τότε ελληνική γραμματεία. Και εμείς οι νεότεροι, πτυχιούχοι ακόμα και φοιτητές/φοιτήτριες, κατά κάποιο τρόπο υπό δοκιμή, μαθητευόμενοι. Νεότερος όλων ο Γιάννης Χάρης, που μόλις είχε αποφοιτήσει από το Λύκειο. Ανιψιός μεν του συνεπώνυμου αρχισυντάκτη, αλλά καμία σχέση με τις γνωστές –ακόμα και πρόσφατα!– παρτίδες διασύνδεσης θείου με ανιψιό…
Αλλωστε αυτό το απέδειξαν περίτρανα τα χρόνια που ακολούθησαν. Με τον Γιάννη να αποχωρεί τώρα από τη ζωή ως εμβληματικό πλέον πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής γραμματείας. Με ξεχωριστές επιδόσεις στη μετάφραση, στο δοκίμιο, στο άρθρο, στο σχόλιο, στον λίβελο. Κυρίως στα αναρίθμητα μαχόμενα κείμενά του για τη γλώσσα μας και τη γόνιμη εξέλιξή της, ενάντια στους σύγχρονους καθαρολόγους της γλωσσικής αποστέωσης, με σαφέστατες, αιχμηρές σελίδες κοινωνικής κριτικής απέναντι σε όσους κρατούν αγκυλωμένο τον τόπο στη μιζέρια.
Βαφτισμένος και ο Γιάννης σ’ αυτή τη μεγάλη κολυμπήθρα των λέξεων, την «Μπριτάνικα», που, ως ο νεότερος όλων μας, τίμησε τη γλωσσική καταγωγή του με τη διαρκή του νεότητα!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας