Αν είναι αλήθεια –που είναι, αδιάψευστη– ότι μια χώρα καθρεφτίζεται, πάνω απ’ όλα, στη φροντίδα που δείχνει για την υγεία και την παιδεία των πολιτών, τότε το ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη, στην «Εφ.Συν.» του Σαββάτου, για την ημέρα αγιασμού δημοτικών και νηπιαγωγείων στην Κρήτη, όπου 6 δημοτικά και 55 νηπιαγωγεία της Κρήτης, λόγω έλλειψης διδασκόντων, δεν… αγίασαν… μακάρι να μην απηχεί την κατάσταση της παιδείας στην επικράτεια∙ και μάλιστα της πρωτοβάθμιας, τους λεγόμενους απαλούς όνυχες, τους βλαστούς και την ελπίδα της χώρας.
Και δεν πρόκειται μόνο για σχολεία απομακρυσμένων περιοχών. Δεν άνοιξαν και σχολεία κοντά σε αστικά κέντρα (κοντά στο Ηράκλειο για παράδειγμα), ορισμένα εκ των οποίων δεν αναμένεται να ανοίξουν (μεσολαβούν και οι εκλογές!) πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης, ακόμα και πολλά από τα σχολεία που άνοιξαν, σύμφωνα με χαρακτηρισμό του προέδρου των δασκάλων νομού Ηρακλείου, άνοιξαν σαν «παιδοφυλακτήρια».
Το κυριότερο (από το οποίο πήρα και αφορμή για τον σημερινό τίτλο), επίσης λόγω έλλειψης προσωπικού, επειδή πολλά σχολεία της Κρήτης δεν μπορούν να λειτουργήσουν και με τις έξι τάξεις όλη την εβδομάδα, επιλέχτηκε η «λύση» της λειτουργίας… εκ περιτροπής: Δευτέρα: πρώτη και δευτέρα τάξη, Τρίτη: τετάρτη και πέμπτη και ούτω καθ’ εξής.
Και από την εκ περιτροπής λειτουργία δημοτικών σχολείων (μακάρι μόνο) της Κρήτης, πάμε στην (χθεσινή «Καθημερινή») εκ περιτροπής απασχόληση. Διά της οποίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, οι ημεδαποί εργοδότες, άλλως και «αγορά εργασίας» αποκαλούμενοι, ενώ υποχρεούνται να καταγράφουν την αδήλωτη εργασία, εντούτοις… προαιρούνται και τη χρεώνουν σαν «μερική και εκ περιτροπής απασχόληση», υπέρ εαυτών και εις βάρος εργαζομένων και ασφαλιστικών ταμείων.
Αν βρισκόταν τρόπος να ψηφίζαμε και εκ περιτροπής, θα συμπληρωνόταν η εικόνα μιας «χώρας που δουλεύει εκ περιτροπής». Ή μήπως έτσι ψηφίζουμε και δεν το έχουμε καταλάβει;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας