• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.1°C / 17.8°C
    1 BF
    62%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.6°C / 16.6°C
    1 BF
    75%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.0°C / 14.4°C
    0 BF
    82%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 10.0°C
    2 BF
    79%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 14.6°C
    0 BF
    77%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.0°C / 13.2°C
    2 BF
    84%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 8.4°C / 8.4°C
    0 BF
    81%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.7°C / 14.7°C
    1 BF
    70%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 12.8°C
    2 BF
    82%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.1°C
    1 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    1 BF
    67%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.0°C / 14.0°C
    1 BF
    67%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    72%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 16.7°C
    0 BF
    82%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 13.5°C / 16.2°C
    0 BF
    61%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 17.1°C
    2 BF
    65%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.3°C / 18.8°C
    0 BF
    71%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.3°C / 12.7°C
    2 BF
    87%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 12.8°C
    2 BF
    66%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.5°C / 10.5°C
    2 BF
    79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τον κακό μας τον καιρό

  • A-
  • A+

Έλεγε κάποτε φίλος στον αγρότη πατέρα του· παιδί τότε ο μετέπειτα φίλος· σκηνικό: χωριό στον θεσσαλικό κάμπο, προγραμματισμένες δουλειές στο χωράφι. Ο φίλος: «Χάλασε σήμερα ο καιρός, πατέρα!». Ο πατέρας: «Δε χάλασε ο καιρός, γιε μου. Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι!».

Θέλω να πω, χωρίς παραβολές, πως όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή το Σαββατόβραδο τα προειδοποιητικά sms και τα «112» του κέντρου επιχειρήσεων, δε νομίζω να υπήρχαν και πολλοί που έδωσαν βάση στην ψηφιακή ενημέρωση, στηριζόμενοι στο αξιόπιστο, πρόσφατο, παρελθόν· π.χ. χιόνια στην Αττική οδό, φωτιές στην Εύβοια, σεισμοί στην Κρήτη, τόσα και τόσα… «ακραία» καιρικά και φυσικά φαινόμενα, στα οποία η περιλάλητη ψηφιακή πολιτική των επιτελών δεν πέρασε και στην άλλη τάξη.

Όμως ακόμα και τώρα, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να… αυτοκριτικάρονται στα τηλεοπτικά πάνελ («μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γινόμαστε καλύτεροι»), δε φαίνεται να άλλαξαν και πολλά. Στα ίδια επιμένει η κυβέρνηση, λες και τα πήγε καλά η «ετοιμότητα» του κρατικού τομέα με τα φουλ στις «έκτακτες» ειδοποιήσεις. Παπαγάλοι από πίσω και τα «ζην επικινδύνως» φοβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Λες και δεν είναι γνωστό από… αιώνες ότι, τουλάχιστον στην Αττική, οι πολλές και οι δυνατές βροχές πέφτουν Νοέμβριο και Φεβρουάριο, ο οποίος, επιπλέον, είναι και… χιονοσκεπής.

Το έχω ξαναπεί πλειστάκις – έχει μαλλιάσει η γλώσσα: ετούτη η κυβέρνηση, του Μητσοτάκη, έχει μεν τον φόβο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τον φόβο της εκάστοτε εξουσίας, που τον κάνει εργαλείο και τον μετατρέπει σε φόβο –και ευθύνη– των πολιτών (κλασική εφαρμογή εξουσιαστικού… δικαίου από εποχής Μακιαβέλι…), τον έχει όμως αυτόν τον φόβο, που τον καλλιεργεί και τον μετακυλίει στους πολίτες (τους οποίους θεωρεί υπηκόους, εξαρτημένους από την απόλυτη δικαιοδοσία της), σε υπέρτατο βαθμό· ιδεολογία· ένα σκαλί παραπάνω συμπεριφέρονται μόνο απολυταρχικά καθεστώτα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Από μετάθεση σε μετάθεση
Εν αρχή «μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη» ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.
Από μετάθεση σε μετάθεση
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ο ορισμός του επιτελικού
Ευτυχώς, βγήκε ο Εσωτερικών, από τους βασικούς παίκτες της αντισφαίρισης με χιονόμπαλες, προτού τον αδειάσει ο πρωθυπουργός, και τουλάχιστον ξεκαθάρισε, έστω για πάρτη του, κι ας βγει μετά ή ας τον βγάλουν να...
Ο ορισμός του επιτελικού
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Καθώς έπεφτε το χιόνι...
Πίναμε το καφεδάκι μας, μεσημέρι στου Λουκά, στο Παγκράτι, τρεις κυρίες και (οποία τιμή!) ο επιγραφόμενος: Μάρω Αδάμη, αρχιτεκτόνισσα, Κατερίνα Κορρέ, λαογράφος, Μαρία Παπαδημητρίου, συγγραφέας.
Καθώς έπεφτε το χιόνι...
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Τεκμήριο ανοησίας
Τεκμήριο αθωότητας, ναι. Δυστυχώς, τεκμήριο ανοησίας δεν υπάρχει, ούτε στη νομική ούτε στην πολιτική επιστήμη. Δεν σπουδάζεις ανόητος, γεννιέσαι.
Τεκμήριο ανοησίας
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Μύκονος και Αττική Οδός
Αττική Οδός…, ο δρόμος αυτός, που γεφυρώνει την παλιά Ελλάδα, της κακομοιριάς, με τη σύγχρονη Ελλάδα της προόδου, των εργολάβων, των απευθείας αναθέσεων, της ψηφιακής ευδαιμονίας.
Μύκονος και Αττική Οδός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας