Πάλι πρόεδρος ο Λούλα στη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής· και του κόσμου. Σχολιάστηκε το «μικρό περιθώριο διαφοράς», «οριακή», «ελάχιστη», «μόλις 1,8%» και άλλα παρεμφερή. Αν και στις δημοκρατίες, που λειτουργούν με κάποιους κανόνες (όπως οι ανόθευτες εκλογές π.χ.) και οι θεσμοί ανασαίνουν και δεν ασφυκτιούν, ελάχιστη σημασία έχουν οι διαφορές των ποσοστών. Εντούτοις, ακόμα και τα ποσοστά διαβάζονται και ερμηνεύονται κατά το δοκούν· ανάλογα με την οπτική γωνία καθενός.
Στην κοινότητα της… Ανω Ράχης, φέρ’ ειπείν, η διαφορά 1,8%, όχι μόνο είναι ελάχιστη, αλλά έχει και… ονοματεπώνυμα. Ομως στη Βραζιλία –217 εκατομμύρια κάτοικοι, 156 εκατομμύρια ψηφοφόροι– είναι… 2.140.000 ψήφοι διαφορά! Εντυπωσιακό; Ετσι πιστεύω. Εντυπωσιακό ως διαφορά, αλλά και εντυπωσιάζει η πρόθεση κάποιων να το… συμμαζέψουν, να το…μικρύνουν πατώντας πάνω στο ποσοστό· αηδής μέθοδος προπαγάνδας και τετριμμένη, ακόμα και για αρχάριους.
Δύο εκατομμύρια εκατόν σαράντα χιλιάδες ψήφοι διαφορά, από έναν πρόεδρο: εκλεγμένον δύο φορές στο παρελθόν, αριστερό, με εργατική καταγωγή, που κατηγορήθηκε για σκάνδαλα, καταδικάστηκε (από εγκάθετους δικαστές, πιστεύω!), φυλακίστηκε και ακόμα δεν έχει «αποδοθεί αθώος». Αντίπαλός του (αυτός σχολιάζεται ως «αμφιλεγόμενος»· θεέ μου φύλαγε!):
Ο «αμφιλεγόμενος» λοιπόν Ζαΐρ Μπολσονάρο, με ενδιάμεσο όνομα… Μεσίας (ο… παράκλητος!), πρώην στρατιωτικός, καταθέτει ως πολιτική του (έτσι και πολιτεύτηκε): Υμνητής της χούντας (1964 - 1985· και τι χούντα; οι Παπαδόπουλος – Ιωαννίδης μπροστά της ήταν… παιδική χαρά!), υπέρμαχος της θανατικής ποινής, ενάντιος στην εξίσωση μισθών ανδρών - γυναικών, στους γάμους ομοφυλόφιλων, στις αμβλώσεις, πολέμιος των μεταναστών. Κυρίως υπόλογος στην ανθρωπότητα για την καταστροφή… υπέρ κεφαλαίου στο δάσος του Αμαζονίου και στη χώρα του για τους 700.000 θανάτους από κορονοϊό.
Το θέμα είναι γιατί εξελέγη· έστω και άπαξ, ο… άρπαξ! Το άλλο θέμα –μέγιστο, νομίζω, των ημερών– είναι τι κάνει η Αριστερά· πόσο, πού και πώς υπάρχει; Που ομοιάζει… ωσεί απούσα!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας