Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς από μπισκότα πέρασα σε ομελέτες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς από μπισκότα πέρασα σε ομελέτες

  • A-
  • A+

Φίλη μου έκανε δώρο ένα μεταλλικό κουτί μπισκότα, γαλλικά, διάσημα (όπως το γκουγκλάρισα): La Mère Poulard, της Νορμανδής σεφ και ξενοδόχου Ανιέτ Πουλάρ (1888) στο νησί και καστροπολιτεία της Νορμανδίας Mont-Saint-Michel που είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (UNESCO). Και τι δεν μαθαίνει πια κανείς σήμερα με το Διαδίκτυο! Πετάχτηκα (διαδικτυακά) ώς εκεί κι έριξα μια ματιά σε πόλη, ξενοδοχείο και εστιατόριο· πρώτο στη λίστα προτιμήσεων δεν είναι τα μπισκότα, είναι η ομελέτα της μαντάμ Πουλάρ!

Θυμήθηκα τότε ότι ομελέτες περίφημες έκανε και ο πρωθιερέας της γαλλικής κουζίνας, Μπριγιά Σαβαρέν,1795-1825. Νομικός, δημόσιος λειτουργός, λόγιος και καλοζωιστής. Είπε το περίφημο (μεταφέρω από μνήμης): Επέζησα τριών αυτοκρατοριών, τεσσάρων επαναστάσεων και πέντε δημοκρατιών. Κανένα από αυτά τα καθεστώτα δεν στάθηκε ικανό να μου χαλάσει την όρεξη! Μεταξύ επιστημονικών (νομικών) συγγραμμάτων συνέγραψε και το «ευαγγέλιο» της γαστρονομίας: Η Φυσιολογία της Γεύσης, οκτώ τόμοι παρακαλώ! Μέρος του εκδόθηκε και στα ελληνικά: Η Γαστρονομία ως Καλή Τέχνη, Στοχαστής (2009).

Ομελέτες φημισμένες έκανε και ο Τζοακίνο Ροσσίνι, ο γνωστός του Κουρέα της Σεβίλλης (1792-1868). Που εκτός από το πάνθεον της μουσικής τον διεκδικεί –ίσως περισσότερο!– το πάνθεον της γαστρονομίας. Εζησε και δημιούργησε και στο Παρίσι (Περίοδος Παρισιού, 1824-1829). Ομως, προς μεγάλη έκπληξη, εγκαταλείπει, μόλις στα 38 του, τη μουσική και επιδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, σε… γαστρονομικές συνθέσεις!

Οταν πια εγκαθίσταται οριστικά στο Παρίσι (1855), εκεί τα δίνει όλα: Μαγειρεύει ο ίδιος, είτε επιστατεί, παραθέτοντας στην έπαυλή του λουκούλλεια γεύματα σε διασημότητες της τέχνης (ανάλογη περίπτωση συναντάμε έναν και πλέον αιώνα μετά στον Λουτσιάνο Παβαρότι!) Το δε γαστρονομικό πάθος του τον… απογειώνει έως τη σύνθεση διάσημων πιάτων, όπως π.χ τα Tournedos Rossini (κομμάτια βοδινού φιλέτου μαγειρεμένα με μπέικον ή λαρδί). Και καλή μας όρεξη…

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Καλοκαιράκι με πεπόνι και καρπούζι
Ως προς τον χαρακτήρα τώρα, το πεπόνι συγκρινόμενο με το καρπούζι έχει ισχυρότερο χαρακτήρα και εντονότερη προσωπικότητα, το άρωμά του διαχέεται και επιβάλλεται, ενώ το καρπούζι, άκοπο είναι άοσμο· ως...
Καλοκαιράκι με πεπόνι και καρπούζι
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Επέβαλαν καταστολή και στον καιρό
Ποδαρικό με προβλήματα μας έκανε το 2020. Αιτία η κακοκαιρία. Πώς λέμε: τον κακό μας τον καιρό; κάπως έτσι. Κακοκαιρία μάλιστα αναμενόμενη. Της είχαν δώσει και όνομα. Μεγαλοπρεπές.
Επέβαλαν καταστολή και στον καιρό
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Περπατώντας στο κέντρο πρωινό Χριστουγέννων
Κράτησα τρεις σκηνές: Ενας άστεγος με ομπρέλα. Δύο άστεγοι σε σούδα κτιρίου (στοά) με τον πρωινό οδοκαθαριστή πλάι τους να σκουπίζει για καθαρά Χριστούγεννα. Ακόμα δύο άστεγοι μπροστά στο βυζαντινό εκκλησάκι...
Περπατώντας στο κέντρο πρωινό Χριστουγέννων
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Τα αγαθά κόποις κτώνται, αλλά παχαίνουν…
Από το προσωπικό μου ημερολόγιο: «Δευτέρα,10.05 π.μ., 25/11/19. Εν τέλει περπάτησα. Ελεγα ότι θα κλεινόμουν όλη μέρα στο σπίτι λόγω βροχής. Σταμάτησε η βροχή και περπάτησα από 7.33 μέχρι 9.10. Επέστρεψα...
Τα αγαθά κόποις κτώνται, αλλά παχαίνουν…
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ηταν η μέρα της γαστρονομίας
Η τελευταία μέρα στον Λαύκο ήταν γαστρονομική. Κατεβήκαμε με τον Μάουρο στην παραλιακή Μηλίνα. Καθίσαμε για καφέ. Ηρθε η Μαρία. Γύρισε ο Μάουρο στο χωριό με το λεωφορείο. Με τη Μαρία πήγαμε πεζή στο σπίτι τους...
Ηταν η μέρα της γαστρονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας