Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τροχαίο δυστύχημα πολλαπλών διαστάσεων

Τροχαίο δυστύχημα πολλαπλών διαστάσεων

  • A-
  • A+

Σχεδόν απίστευτο! Αν δεν το έβλεπα και μου το έλεγαν, θα το θεωρούσα υπερβολή. Ενα τροχαίο δυστύχημα είναι ένα τροχαίο δυστύχημα στα πολλά (στην Ελλάδα, στα ιδιαίτερα πολλά) που σημειώνονται κάθε χρόνο.

Μάλιστα, ένα δυστύχημα που δεν συμβαίνει σε άνθρωπο, αλλά σε ζώο, είναι και άνευ σημασίας· χιλιάδες… ζωίσιες ζωές φεύγουν κάθε χρόνο στην άσφαλτο, χωρίς καν να καταγράφονται. Συνοδεύονται δε με τη συνήθη επωδό: «Ευτυχώς ο οδηγός δεν έπαθε τίποτα!».

Ενα τροχαίο δυστύχημα σε ζώο της πόλης, αδέσποτο, σκύλο, συνηθέστερα γάτα, είναι επίσης συχνό φαινόμενο, που πάλι η ενδεχόμενη ευθύνη του οδηγού δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ το γεγονός (θάνατος ζώου χωρίς δική του υπαιτιότητα) ελάχιστους απασχολεί ελάχιστα.

Ομως, ό,τι είδα την Κυριακή το πρωί, 7.53, στην κλειστή λεωφόρο της Πανεπιστημιούπολης, ήταν έξω από κάθε νόμο πιθανότητας:

α) Σκοτωμένο ζώο στην άσφαλτο.

β) Πολύ χαμηλά, στις τελευταίες πολυκατοικίες της Καισαριανής, πριν από το άλσος με τα γήπεδα αθλοπαιδιών.

γ) Καθότι Κυριακή, η πύλη ήταν κλειστή, άρα ο οδηγός του αυτοκινήτου-φονιά κάποια σχέση είχε με το Πανεπιστήμιο.

δ) Περπάτησα όλη τη λεωφόρο και κινήθηκαν μόνο δύο αυτοκίνητα· άρα το ζώο-θύμα ήταν απίστευτα άτυχο.

ε) Το βασικότερο, ήταν ζώο άγριο. Αλεπού! Πλησίασε τα σπίτια κι ένα «σπίτι» σε ρόδες τη σκότωσε.

Κάλεσμα της άγριας φύσης που χάσαμε; Λόγια! Το μόνο που μπορούσα ήταν να τη σπρώξω προσεκτικά στο ρείθρο, μην είναι στη μέση του δρόμου…

Αφιερωμένο στον Μαντ, σύντροφό μας επί 17 χρόνια, στη Μάντη, σκυλίτσα των εγγονών μου και φίλη μου, και σε όλα τα ζωάκια, κατοικίδια και άγρια.

Που κι αν δεν ξέρουν ανάγνωση και γραφή, ξέρουν από ειλικρίνεια και ευγνωμοσύνη περισσότερο από πολλούς που και διαβάζουν και γράφουν. Καλή μας χρονιά.

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Οσα φέρνει ένας περίπατος
Σκέφτηκα τη σχέση της Αθήνας με τις αλεπούδες, από τον αρχαίο Δήμο Αλωπεκής μέχρι τη σημερινή Αλεπότρυπα (παλαιότερα, Ελικώνας) στα Τουρκοβούνια,...
Οσα φέρνει ένας περίπατος
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Εμείς και οι φίλοι μας τα ζώα
Διάβαζα κάπου ότι αυτός που αγαπά (φιλεί) τα ζώα, λέγεται φιλόζωος. Σε αντίθεση με αυτόν που τον αγαπούν (φιλούν) τα ζώα, που λέγεται ζωόφιλος. Το...
Εμείς και οι φίλοι μας τα ζώα