Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από νησί μεταναστών τώρα και σεισμόπληκτο

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Από νησί μεταναστών τώρα και σεισμόπληκτο

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Πολλά τα δύσκολα στη Λέσβο, αλλά και στη Χίο και στα άλλα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου που έπληξε ο δυνατός σεισμός της Δευτέρας.

Ομως η Λέσβος, ιδίως το νότιο τμήμα (Πλωμάρι, Βρίσα, Πολιχνίτος, Μεγαλοχώρι) φαίνεται να δέχτηκε το ισχυρό πλήγμα. Χθες, ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» Γιώργος Παγούδης γράφει για τη Βρίσα και για «ελπίδες» που υπήρχαν, «αλλά όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδείχτηκαν φρούδες», καθώς (συγκλονιστική εικόνα!) «οι μηχανικοί μάρκαραν το ένα σπίτι μετά το άλλο με το χαρακτηριστικό κόκκινο τρίγωνο που υποδηλώνει ότι είναι μη κατοικήσιμο».

Μέχρι τώρα οι κάτοικοι του νησιού έδρεπαν δάφνες, εντοπίως και διεθνώς, για την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες μετανάστες. Τώρα πολλοί απ’ αυτούς έγιναν πρόσφυγες στον τόπο τους, αφού θέρισε τα σπίτια τους η θύελλα του σεισμού. Τώρα έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας.

Να μου επιτραπεί εδώ κάποιος προσωπικός τόνος, καθώς η γενιά μου βαστάει από το Πλωμάρι: Πλωμαρίτης ήταν ο προπάππος μου, που πέρασε απέναντι στο Αϊβαλί. Ο παππούς μου, Γιώργος, μάλιστα, που χάθηκε μες στα τουρκικά Τάγματα Εργασίας αιχμάλωτος στον Μεγάλο Διωγμό, ήταν παντρεμένος με Μυτιληνιά - η γιαγιά Ουρανία! Ετσι βρέθηκε η οικογένεια μες στη μεγάλη προσφυγιά από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Κι έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που, σε επιτόπια επίσκεψη, ζήτησε μεταξύ άλλων, οι σεισμόπληκτοι να απαλλαγούν μία διετία από φόρο κατοικίας (ΕΝΦΙΑ), το οποίο άκουσα, χθες, ραδιοσχολιαστή κάπως να απαξιώνει ως… αυτονόητο.

Ουδέν αυτονόητον εν Ελλάδι! Στην καταστροφική, φονικότατη πυρκαγιά στην Ηλεία (2007, νεοδημοκρατική κυβέρνηση Καραμανλή), πυρόπληκτοι, οικονομικά ανήμποροι να επισκευάσουν τα εντελώς κατεστραμμένα σπίτια τους, πλήρωσαν γι’ αυτά ΕΝΦΙΑ!

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Στη Σαντορίνη του ύψους
Οταν φτάνεις στη Σαντορίνη αεροπορικώς υποχρεωτικά… προσγειώνεσαι. Μετά, για να τη γνωρίσεις, υποχρεωτικά οδικώς, απογειώνεσαι. Είναι η πρώτη...
Στη Σαντορίνη του ύψους