Στις 3 του Σεπτέμβρη 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μιας πολιτικής παράταξης που θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.
Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, σκοπός της δράσης του είναι να επιφέρει στη χώρα: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατική Διαδικασία. «Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε τον δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», ακούγεται να διαβάζει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κατάμεστη από δημοσιογράφους, στελέχη του ΠΑΚ και του αντιδικτατορικού αγώνα αίθουσα ξενοδοχείου στο Σύνταγμα.
Η διακήρυξη της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την οποία διάβαζε, υποστήριζε ανάμεσα σε άλλα και πως «μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ηρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας».
Τα παραπάνω αιτήματα παραμένουν μέχρι και σήμερα (50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ) επίκαιρα, καθότι οι δημοκρατικοί πολίτες αποζητούν περισσότερη λαϊκή συμμετοχή στην εξουσία, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικά δικαιώματα, λαϊκή κυριαρχία δίχως κόμματα αφεντικά, παρά μονάχα ο λαός.
Ετσι, το ΠΑΣΟΚ, πολύ γρήγορα μετεξελίχτηκε σε μεγάλη δημοκρατική-προοδευτική παράταξη της δεκαετίας του 1980, έχοντας στο έμψυχο δυναμικό του σπουδαίες προσωπικότητες, σαν τη Μελίνα Μερκούρη!
Ο Αντρέας, όπως τον αποκαλούσαν οι πολίτες, ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης, που έπιανε τον παλμό της κοινωνίας, παρά τα όποια λάθη του ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πρωθυπουργός.
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ως κόμμα εξουσίας στη δεκαετία του ’80 και του ’90 έστησε το κοινωνικό κράτος με την ίδρυση του ΕΣΥ, έφερε την ψήφο στα 18, την έμπρακτη ισότητα των δύο φύλων, την κοινωνική απελευθέρωση στα ομόφυλα ζευγάρια, τη λαϊκή ανεξαρτησία από τις βάρβαρες (έως τότε) πολιτικές της Δεξιάς, τον ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την απλή αναλογική, έφερε καλύτερες θέσεις εργασίας σε δημόσιο/ιδιωτικό τομέα, ελπίδα στους πολίτες για το αύριο του τόπου.
Κλείνοντας με τούτες τις σκέψεις, είναι φανερό πως δεν έχουμε μια τέτοια αντίστοιχη δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα, όπως εκείνη του ΠΑΣΟΚ με φυσικό ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Συνευθύνη όλων μας, λοιπόν, κάνοντας τη σωστή επιλογή και στηρίζοντας τον Χάρη Δούκα ως επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να στήσουμε από κοινού ως απλοί δημοκρατικοί πολίτες εκ βάθρων συλλογικά τη μεγάλη προοδευτική-δημοκρατική παράταξη της δεκαετίας του 2030, με κοινό γνώμονα τα επίκαιρα (έως σήμερα) αιτήματα της 3ης Σεπτέμβρη: Περισσότερη δημοκρατία, δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη ελευθερία, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ισότητα στις ευκαιρίες.
Τώρα ξανά ΠΑΣΟΚ, για να υπάρξει εκείνος ο προοδευτικός δημοκρατικός αντίλογος απέναντι στον εντεινόμενο παραλογισμό της φθίνουσας πλέον σημερινής κυβέρνησης.
Χρόνια Πολλά ΠΑΣΟΚ και σύντομα στη διακυβέρνηση του τόπου με τους πολίτες, για τους πολίτες, από τους πολίτες!
* Φιλόλογος-ειδικός παιδαγωγός, μέλος Εκπαιδευτικής Γραμματείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας