Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 24.9°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 22.3°
2 BF
60%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 24.4°
3 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.0°
1 BF
62%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
21.8° 19.4°
2 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
53%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 23.8°
5 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 21.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.3°
5 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
3 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 27.5°
2 BF
37%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
22.5° 22.5°
0 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
87%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 25.1°
2 BF
44%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 25.5°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.1° 23.7°
1 BF
83%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
Διαδήλωση στις Βρυξέλλες υπέρ των Παλαιστινίων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Μια επιστολή με «εξ ιδίων βέλη» προς την Ε.Ε.

Ηταν για μένα μια μικρή ανάσα στο ζοφερό, δυστοπικό τοπίο της διεθνούς ειδησεογραφίας: την ώρα που οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών μαζεύονταν για ακόμη μία σύνοδο πάτου... συγγνώμη, κορυφής ήθελα να πω, στις Βρυξέλλες, πολιορκημένοι από χιλιάδες τρακτέρ, μια επιστολή 1.500 και πλέον υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είδε το φως της δημοσιότητας. Μια επιστολή που απευθυνόταν στον Βέλγο πρωθυπουργό και νυν προεδρεύοντα της Ε.Ε. Αλεξάντερ ντε Κρο και που, αν μη τι άλλο, εξηγεί άριστα και εκ των μέσω το γιατί η δήθεν «πολιτισμένη» Ευρώπη μας όχι μόνο ΔΕΝ είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, αλλά συμμετέχει ενεργά και πρόθυμα στη χειρότερη γενοκτονία της εποχής μας!

Τι λέει, λοιπόν, αυτό το γράμμα-βόμβα; Καταρχάς επιτίθεται μετωπικά στην ηγεσία της Ε.Ε. και ιδίως στην αιμοχαρή φράου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, καταγγέλλοντάς τες για τους απαράδεκτους φιλο-ισραηλινούς χειρισμούς τους στο Παλαιστινιακό και θυμίζοντας πως οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς πλησιάζουν το σύνολο των εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ξεπερνούν τους 30.000 σε όλο τον κόσμο! Και στη συνέχεια ζητούν ευθέως όχι μόνον το άμεσο ξεπάγωμα της βοήθειας της Ε.Ε. προς την UNWRA, πάγωμα που αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Ούρσουλα και μετατρέπει την Ευρώπη σε ακόμα μεγαλύτερη συνένοχο στη συστηματική λιμοκτονία των κατοίκων της Γάζας, αλλά απαιτούν και την άμεση επιβολή εμπάργκο όπλων σε βάρος του Τελ Αβίβ, θυμίζοντας μάλιστα πως η Ενωση -πέρα από τις διμερείς πωλήσεις οπλικών συστημάτων, κινητήρων και ανταλλακτικών από τα κράτη-μέλη- συντελεί στην ενίσχυση της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας μέσω διάφορων προγραμμάτων συνεργασίας, με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων!

Και δεν σταματούν εκεί: ζητούν την πλήρη αναστολή της Συμφωνίας συνεργασίας Ε.Ε.-Ισραήλ, υπενθυμίζοντας πως η Ενωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, καθώς το 2022 το 31,9% των εισαγωγών του Ισραήλ προερχόταν από την Ε.Ε. και το 25,6% των εξαγωγών της χώρας κατευθύνθηκε στην Ε.Ε., με το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ της Ε.Ε. και του Ισραήλ να ξεπερνά τα 46,8 δισ. ευρώ. Εύλογα λοιπόν τονίζουν πως η ηγεσία της Ε.Ε. είναι υπόλογη, γιατί ενώ διέθετε και διαθέτει πολύ ισχυρά μέσα πίεσης «απέτυχε παταγωδώς να επηρεάσει την ισραηλινή κυβέρνηση, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του Διεθνούς Δικαίου», και ιδίως τις υποχρεώσεις της ως «δύναμης κατοχής», όπως τονίζουν ξεκάθαρα. Και στηλιτεύουν δίκαια την Φον ντερ Λάιεν, που τον Οκτώβριο είχε σπεύσει στο Τελ Αβίβ για να στηρίξει τον Νετανιάχου και να τονίσει πως «η σημαία της Ε.Ε. και του Ισραήλ κυματίζουν δίπλα δίπλα».

Εννοείται δε πως, σαν σωστοί ευρω-γραφειοκράτες, το κάνουν όλο αυτό με όλη την απαραίτητη τεκμηρίωση, επικαλούμενοι τις νομικές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων να μεσολαβήσουν υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των κρίσεων, να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα -και ιδίως αυτά των μικρών παιδιών- και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στη Γάζα! Τονίζουν επίσης, και πολύ σωστά, πως στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία η Ε.Ε. προχώρησε αμέσως σε ασφυκτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και δεν έθεσε κανένα κριτήριο για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, ακόμα και αν ο στρατός της τελευταίας στελεχώνεται από νεοναζί: οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει λοιπόν να διορθώσουν επειγόντως μια κατάσταση «όπου αμφισβητούνται τα θεμέλια της Ε.Ε. εσωτερικά και η αξιοπιστία της σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν εφαρμόζει τα ίδια πρότυπα Διεθνούς Δικαίου στην κατάσταση στο Ισραήλ/κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπως έχει κάνει σε άλλες συγκρούσεις», με αποτέλεσμα την «αυξανόμενη απομόνωση» της Ε.Ε. από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της αδυναμίας της να ασκεί επιρροή, αλλά και της «παρακμής της διεθνούς υπόληψής της»...

«Ως προσωπικό της Ε.Ε. και πολίτες της Ε.Ε., αναμένουμε από την ηγεσία της Ε.Ε. να δώσει το παράδειγμα και να τηρήσει τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε η επιστολή. Και τι έγινε; θα πείτε, και με το δίκιο σας. Εγραψαν οι υπάλληλοι των Βρυξελλών μια επιστολή κι έσταξε η ουρά του γαϊδάρου! Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Κινήσεις σαν αυτή δείχνουν την εσωτερική «θεσμική» αντίσταση στα άθλια τεκταινόμενα και τις απάνθρωπες πολιτικές της (μη εκλεγμένης) ηγεσίας. Και καμιά φορά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις - ιδίως όταν συνοδεύονται από νομικά επιχειρήματα και υπαινιγμούς για μελλοντική λογοδοσία, ακόμα και διώξεις των υπευθύνων, στους οποίους θυμίζουν πως δεν είναι υπεράνω του νόμου, όπως πιθανότατα πιστεύουν.

Αντίστοιχες κινήσεις βλέπουμε άλλωστε και στις Ηνωμένες Πολιτείες του... «Genocide Joe» Μπάιντεν - χτες κυκλοφόρησε και μια κοινή «υπερατλαντική», όπως αυτοαποκαλείται, επιστολή υπογεγραμμένη από περισσότερους από 800 Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επίσης επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σε βάρος του Ισραήλ για να αξιώσουν «την άμεση διακοπή κάθε διπλωματικής και στρατιωτικής υποστήριξης» των κυβερνήσεών τους προς το Ισραήλ. Τονίζουν μάλιστα πως όσο δεν το πράττουν, ΗΠΑ και Ε.Ε. «συμβάλλουν σε βαρύτατες παραβάσεις των διεθνών συμβάσεων, σε εγκλήματα πολέμου, ακόμη και σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία», καθώς το Ισραήλ επιμένει στις «χωρίς όρια πολεμικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και τη σκόπιμη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας»... Για να δούμε!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια επιστολή με «εξ ιδίων βέλη» προς την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας