• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.6°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.2°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  52%

Το φοιτητικό κίνημα του 2006-07 ήταν το πρώτο που αισθάνθηκε την ανάγκη να διακηρύξει δημόσια την πρόθεσή του να «γράψει Ιστορία». (1)

Τάσος Κωστόπουλος

Τι ζητάς αθανασία...

 • A-
 • A+

«Πόσο μεγάλο νάναι / το κεφάλαιο της εποχής μας / στα πανεπιστημιακά βιβλία / ύστερα από δυο ή τρεις χιλιάδες χρόνια.../ Κι εμείς, / άραγε θα υπάρχουμε εμείς / πίσω από μια λέξη / ή ένα γράμμα;».

Πλεγμένοι το 1953 στο κολαστήριο του Αϊ-Στράτη, οι στίχοι του Τίτου Πατρίκιου αποτυπώνουν μια διαχρονική πτυχή κάθε πολιτικής στράτευσης που αναμετράται μετωπικά με τη συντεταγμένη εξουσία: την αίσθηση της συνομιλίας με την Ιστορία, της συμμετοχής σε μια διαδικασία που θ’ αλλάξει τον κόσμο αφήνοντας πίσω της σημάδια αναγνωρίσιμα από τις επόμενες γενιές.

Αν τα «χιλιάδες χρόνια» συνιστούν ποιητική υπερβολή, υπαγορευμένη από την αγριότητα των τοτινών βιωμάτων, δεν συμβαίνει το ίδιο με την προσδοκία της μελλοντικής δικαίωσης. Η μόνη άλλωστε υπόσχεση που η αντιφασιστική Αντίσταση είχε δώσει σε όσους έπεφταν στον αγώνα ήταν πως «οι απόγονοι στις συγκεντρώσεις / τα ονόματά τους θα διαλαλούν».

Παρά τη χαώδη απόσταση που χωρίζει το σφαγείο της δεκαετίας του ’40 από τα μεταγενέστερα αγωνιστικά εγχειρήματα, η ίδια αυτή αίσθηση (ή απλώς επιθυμία) διαπερνά, έστω και στιγμιαία, κάθε ριζοσπαστικό κίνημα ή νεανική εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών. Απόρροια συλλογικών βιωμάτων που συνδέονται με τη θετική πρόσληψη της ανταρσίας, αυτή η υπόρρητη παράδοση έχει αναδειχθεί σε αντίπαλο δέος του δόγματος των κοινωνιολόγων της αντιεξέγερσης περί «ορθολογικής επιλογής», σύμφωνα με το οποίο κάθε ατομική στάση απέναντι στις κοινωνικές συγκρούσεις καθορίζεται από τον μικρόψυχο συμψηφισμό βραχυπρόθεσμου κόστους/ωφέλειας.

Οι επαναλαμβανόμενες λ.χ. συμβολικές αψιμαχίες των φοιτητών με τα ΜΑΤ στη Βασιλίσσης Σοφίας, εκτός από συνειδητή πρόκληση του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους, λειτουργούν επίσης ως διαβατήρια τελετή αγωνιστικής ενηλικίωσης των (αρρένων) μελών της νέας κινηματικής γενιάς και φαντασιακής σύνδεσής τους με μια εξεγερτική παρακαταθήκη, οι απαρχές της οποίας ανάγονται κατά περίπτωση στην Παρισινή Κομμούνα, στην ΕΑΜική Αντίσταση, στο Πολυτεχνείο, στον γαλλικό Μάη ή σε κάποια μεταγενέστερα -λιγότερο ένδοξα- ορόσημα.

Αντιμέτωπο με την καθολική απαξίωση κάθε αγώνα στον κυρίαρχο λόγο, το πολύμηνο φοιτητικό κίνημα του 2006-07 ήταν το πρώτο που αισθάνθηκε την ανάγκη να διακηρύξει δημόσια την πρόθεσή του να «γράψει Ιστορία» (1-3). 

Τάσος Κωστόπουλος

Τάσος Κωστόπουλος

Αντιμέτωπο με την καθολική απαξίωση κάθε αγώνα στον κυρίαρχο λόγο, το πολύμηνο φοιτητικό κίνημα του 2006-07 ήταν το πρώτο που αισθάνθηκε την ανάγκη να διακηρύξει δημόσια την πρόθεσή του να «γράψει Ιστορία» (φωτογραφίες 1-2). 

 

 

Τάσος Κωστόπουλος

Τάσος Κωστόπουλος

Τάσος Κωστόπουλος

Εξίσου έντονα εκφράστηκε αυτή η πεποίθηση στα Δεκεμβριανά του 2008 (φωτογραφίες 3-5)...

 

Τάσος Κωστόπουλος

... με το βίωμα της ζωντανής εξέγερσης να επισκιάζει ρητά τα μέχρι τότε σημεία αναφοράς (φωτογραφία 6).

 

Τάσος Κωστόπουλος

Τα επόμενα χρόνια οι σχετικές επικλήσεις διατυπώθηκαν ποικιλότροπα: ως παράφραση γνωστού επαναστατικού τραγουδιού στη Φιλοσοφική τον Μάιο του 2010 (φωτογραφία 7)...

 

Τάσος Κωστόπουλος

...ως αξίωμα προς ζύμωση στους αθηναϊκούς δρόμους τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς (φωτογραφία 8) ...

 

Τάσος Κωστόπουλος

... ως προσωπική δήλωση βουλήσεως στα Εξάρχεια του 2014 (φωτογραφία 9)...

 

Τάσος Κωστόπουλος

...ακόμη και ως υπενθύμιση της προσωπικής συμμετοχής του ανώνυμου γραφέα στις μεγάλες αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις και συγκρούσεις της πλατείας Συντάγματος (φωτογραφία 10). 

 

Τάσος Κωστόπουλος

Η συνεκτικότερη προβολή του όλου σχήματος αποτυπώθηκε πάντως στην αφίσα που κυκλοφόρησε μετά το ματωμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου 2007, για να υπερασπιστεί όσους αναμετρήθηκαν δυναμικά με τους πραίτορες του κ. Πολύδωρα (φωτογραφία 11).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Ο ΙΟΣ
Με τα μάτια της πρεσβείας
Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, η συλλογική απότιση φόρου τιμής στα θύματα της αντιδικτατορικής εξέγερσης εξακολουθεί ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις εκδοχές της ελληνικής...
Με τα μάτια της πρεσβείας
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Επικοινωνιακά φύκια, θεσμικές κορδέλες
Το «εθνικό σχέδιο» της κυβέρνησης για την καταστολή των διαδηλώσεων ● Το δέντρο κάποιων χτυπητών κυβερνητικών πρωτοβουλιών δύσκολα διαφεύγει την προσοχή των ΜΜΕ. Δεν συμβαίνει όμως πάντα το ίδιο και με το...
Επικοινωνιακά φύκια, θεσμικές κορδέλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο παντού
Όταν η εξουσία καταλαμβάνει σιδερόφρακτη το κέντρο, το σημειολογικό αντάρτικο διαχέεται αυτόματα στην περίμετρο
Πολυτεχνείο παντού
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοβουλευτισμός μετά ροπάλου
Ας επιστρέψουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να θυμηθούμε τι μπορεί να σημαίνει η κρατική καταστολή σε συνθήκες αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας από μια δεξιά κυβέρνηση του νόμου και της τάξης.
Κοινοβουλευτισμός μετά ροπάλου
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το Πολυτεχνείο στη Μεταπολίτευση
Το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε ως συνέχεια της εξέγερσης στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας • Απόσπασμα από το βιβλίο «Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια», που μόλις κυκλοφόρησε από τις...
Το Πολυτεχνείο στη Μεταπολίτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας