Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δικαστικές εκκρεμότητες

Φωτογραφία (1)

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαστικές εκκρεμότητες

  • A-
  • A+

Το κράτος και η έννομη τάξη έχουν, ως γνωστόν, θεσμική συνέχεια, ανεξάρτητη από τις μεταβολές του πολιτικού προσωπικού, τις καθεστωτικές αλλαγές ή την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Καθολικά παραδεκτή, η αρχή αυτή παίζει κατά καιρούς περίεργα παιχνίδια – ιδίως όταν οι πολιτικές διώξεις προηγούμενων περιόδων φτάνουν στο ακροατήριο μέσα σ’ ένα διαφορετικό σκηνικό.

Μετά την απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά του 1944, η δικαστική εκκαθάριση των ποινικών αδικημάτων της Κατοχής περιέλαβε έτσι δίκες δημοσίων υπαλλήλων για «παράνομες» απεργίες του 1943, αγροτών για αντίσταση στη συγκέντρωση της παραγωγής τους από τις κατοχικές αρχές, ακόμη και την παραπομπή ενός υπομοιράρχου της χωροφυλακής με την κακουργηματική κατηγορία της «εγκαταλείψεως υπηρεσίας», επειδή προσχώρησε στους αντάρτες του ΕΛΑΣ για να πολεμήσει τους Ιταλούς κατακτητές.

Μετά τη μεταπολίτευση, «αδικήματα» που συνδέονταν με την αντίσταση στη χούντα εξακολούθησαν να ταλαιπωρούν τους «αυτουργούς» τους σε κάποιες επαφές τους με τη βαθιά δημόσια διοίκηση· ακόμη κι εν έτει 2006, ένας πανεπιστημιακός κρατήθηκε έτσι επί δίωρο στο Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού, επειδή τα υπηρεσιακά κομπιούτερ (τροφοδοτημένα πολύ μετά το 1974) «θυμήθηκαν» ένα ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του από χουντικό στρατοδικείο.

Παρά την πολιτική αλλαγή του 1981, λίγο αργότερα ασκήθηκε επίσης δίωξη -βάσει φωτογραφιών- σε απλούς διαδηλωτές του ματωμένου Πολυτεχνείου του 1980, που για τον τότε επίσημο κυβερνητικό λόγο συνιστούσε το αποκορύφωμα του τρομοκρατικού «κράτους της Δεξιάς».

Οταν τέτοιας κλίμακας πολιτικές τομές όπως η απελευθέρωση του 1944, η μεταπολίτευση του 1974 ή η «αλλαγή» του 1981 διαγράφονταν μονοκοντυλιά από τη δικαστική «συνέχεια του κράτους», δεν είναι καθόλου περίεργο που και στις μέρες της «πρώτης φοράς Αριστερά» συνεχίζονται οι διώξεις πολιτών που τα προηγούμενα χρόνια όρθωσαν το ανάστημά τους στις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές.

● Σήμερα δικάζονται στην Ευελπίδων 14 διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ με την κατηγορία ότι απήργησαν το 2013 παρά τη δικαστική απαγόρευση της κινητοποίησής τους (φωτογραφία 1).

Δίωξη στοχευμένη, με κατηγορούμενους τα προεδρεία των γενικών συνελεύσεων που αποφάσισαν την επίμαχη απεργία (προτού αυτή απαγορευτεί) αλλά και μεταγενέστερες κινητοποιήσεις (που ουδέποτε απαγορεύτηκαν), υπαγορευμένη από την κατάθεση ενός μέλους του Συμβουλίου Ιδρύματος –του αντιδημοκρατικού εξωπανεπιστημιακού θεσμού που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τελεί εδώ και μήνες υπό κατάργηση.

Ο υποδειγματικός εκείνος αγώνας των υπαλλήλων που η κυβέρνηση Σαμαρά έθετε σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να διαλυθούν τα δημόσια ΑΕΙ και να ανοίξει ο δρόμος για τους επιχειρηματίες του κλάδου, δικαιώθηκε φέτος με την επαναπρόσληψη των απολυθέντων. Απομένει να δούμε τι θα πει επ’ αυτού και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

● Αύριο έχουν σειρά οι επτά συλληφθέντες κατά την επίθεση των ΜΑΤ στην περιφρούρηση της απεργίας των βιβλιοϋπαλλήλων έξω από τον «Ιανό», στις 28 Δεκεμβρίου 2014 (φωτογραφίες 2-5). 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπόθεση που παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς το διακύβευμα της τότε αναμέτρησης -η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους μισθωτούς- παραμένει ακόμη ανοιχτό: το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ρητά (ΦΕΚ 2015/Α/94, Ν. 4336, σ. 1.027) πως «οι αρχές θα ελευθερώσουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή μετά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορούμε βάσιμα να εκτιμήσουμε πως η ποινική αντιμετώπιση των περσινών απεργών θα αποτελέσει πρόκριμα για τη στάση της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης απέναντι σ’ ένα ζήτημα που, χάρη στη συμμαχία των μισθωτών μ’ ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα των (επίσης θιγόμενων) μικρομεσαίων αστικών στρωμάτων, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της ταξικής πάλης (φωτογραφίες 6-9).

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

● Στις 30 Οκτωβρίου κάθονται, τέλος, στο σκαμνί δέκα πολίτες της Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στη μαχητική «παρέλαση του λαού» (28.10.2011) – το μαζικό εκείνο ξέσπασμα που, μαζί με την καθολική γενική απεργία του ίδιου μήνα, σήμανε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η δίκη είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη, λόγω παρέλευσης ωραρίου πήρε όμως αναβολή.

Με τη σκιά των δυνητικών αντιδράσεων στα επερχόμενα μνημονιακά μέτρα κι έναν απόστρατο στρατιωτικό επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για πρώτη φορά από το 1992, η δικαστική αποτίμηση εκείνης της νικηφόρας έκρηξης ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου σημαδιακή.

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Δύο άκρα, δύο σταθμά
Η δίκη της ναζιστικής συμμορίας ξεκινά σήμερα, κάθε επιφύλαξη για το τελικό αποτέλεσμά της είναι όμως θεμιτή. Οχι γιατί, όπως ισχυρίζονται οι χρυσαυγίτες και τα παπαγαλάκια τους, το κατηγορητήριο κατά των...
Δύο άκρα, δύο σταθμά
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Οι μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 δεν είχαν καλά καλά τελειώσει, όταν οι εφημερίδες των νικητών κάλεσαν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τους πολίτες να δώσουν ένα χέρι στην «απελευθέρωση των τοίχων της Αθήνας από...
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Τα δισέγγονα του στρατηγού Λουντ
Φαινόμενο ορατό στον προσεκτικό παρατηρητή των αθηναϊκών τοίχων: τα τελευταία χρόνια, μια αξιοσημείωτη μερίδα των χειρόγραφων συνθημάτων του αντιεξουσιαστικού χώρου επικεντρώνει τη συνθηματολογία της όχι στον...
Τα δισέγγονα του στρατηγού Λουντ
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
23 χρόνια εφεδρεία
Τα κοινωνικά ξεσπάσματα δεν διακρίνονται και τόσο για τη σεμνοτυφία τους. Οι επαναστάτες των Δεκεμβριανών του 1944 τραγουδούσαν σεξιστικά υπονοούμενα για τα κοντά παντελονάκια των Εγγλέζων και για το πουλί του...
23 χρόνια εφεδρεία
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μια αλησμόνητη χρονιά
Μία μικρή αναδρομή στο 2015 που φεύγει. Από τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, μέχρι τη συζήτηση του Δεκεμβρίου για την έκδοση Ελλήνων φοιτητών σε ξένη χώρα, προκειμένου να δικαστούν με μια...
Μια αλησμόνητη χρονιά
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Παλίμψηστοι τοίχοι
Παλίμψηστο η τεχνική εφαρμόζεται στην πράξη και στον διάλογο των τοίχων. Περνώντας προχθές από τη διασταύρωση του Σταυρού στον Γέρακα, διαπίστωσα ότι ελάχιστα ίχνη απέμειναν πια από τη διακήρυξη ταξικής...
Παλίμψηστοι τοίχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας