• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.3°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.1°C / 17.4°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.2°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.2°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 27.1°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.5°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  5 BF
  52%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.6°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.1°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 16.5°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.5°C
  1 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  64%

Να μη φοβηθούμε...

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η βαριά σκιά του Φεβρουαρίου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια σκιά πλανιέται πάνω από τη «διαπραγμάτευση» κυβέρνησης-δανειστών τις τελευταίες εβδομάδες: η σκιά μιας ενδεχόμενης οριστικής συνθηκολόγησης στις απαιτήσεις των θεσμών, καθώς φαίνεται πλέον καθαρά πως οι τελευταίοι πάνω απ’ όλα ενδιαφέρονται για το τελικό πολιτικό μάθημα που η Ευρώπη της μισθωτής εργασίας θα βγάλει από την ελληνική περιπέτεια.

Παρά την καταχρηστική επίκλησή του σε κάθε λογής περιστάσεις, το ιστορικό προηγούμενο του «έντιμου συμβιβασμού» που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 σε μια βίλα της Βάρκιζας υπάρχει άλλωστε για να μας θυμίζει πόσο άδοξα τέλειωσε η προηγούμενη «πρώτη φορά Αριστερά»˙ σύγκριση επιβεβλημένη, όχι μόνο από τις πρωθυπουργικές αναφορές στο ΕΑΜ, αλλά κι από τα ίδια τα χαρακτηριστικά της τότε συνθηκολόγησης.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παρόλα όσα γράφτηκαν εκ των υστέρων, τον Φλεβάρη του 1945 ο Σιάντος και οι σύντροφοί του δεν είχαν καθόλου εύκολες επιλογές μπροστά τους. Μεγάλο μέρος του ΕΛΑΣ βρισκόταν στο χείλος της αποσύνθεσης˙ η ΕΑΜική εξουσία στη Νότια Ελλάδα κατέρρεε με γοργούς ρυθμούς κάτω από την πίεση των βρετανικών στρατευμάτων, με πολλούς από τους (όψιμους ιδίως) υποστηρικτές της να μεταπηδούν ή να ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν στο στρατόπεδο των νικητών˙ οι απελευθερωμένες ζώνες αντιμετώπιζαν το φάσμα της πείνας, λόγω ή ενόψει διακοπής της αγγλικής επισιτιστικής βοήθειας˙ πάνω απ’ όλα, η ΕΑΜική ηγεσία δεν διέθετε κανενός είδους «εντολή», από τη μαζική βάση ενός κινήματος συγκροτημένου στη βάση του αντικατοχικού-αντιφασιστικού αγώνα, να συγκρουστεί μετωπικά με το συμμαχικό στρατόπεδο.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η απόφασή της να παραδώσει τα όπλα με άκρως ανεπαρκείς θεσμικές εγγυήσεις (απείρως κατηγορηματικότερες, πάντως, απ’ όσα η κυβέρνηση Τσίπρα απέσπασε από τους «εταίρους» στις 20 Φεβρουαρίου) οδήγησε ωστόσο νομοτελειακά στην επιβεβαίωση του χειρότερου δυνατού σεναρίου για τις μεταπολεμικές εξελίξεις.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παλαίμαχοι κομμουνιστές ζυμωμένοι στις πιο δύσκολες στιγμές της ταξικής πάλης, αλλά και διαποτισμένοι από το ριζοσπαστικό όραμα της οικοδόμησης μιας μη εκμεταλλευτικής κοινωνίας πάνω στα ερείπια του καπιταλιστικού κόσμου, οι ηγέτες του ΕΑΜ θεώρησαν πως η εκ μέρους τους αποποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου και η αποδοχή του αστικοδημοκρατικού καθεστώτος θα γινόταν δεκτή από την αντίπερα όχθη σαν ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός.

Στο πετσί τους (και κυρίως στο πετσί του κόσμου που τους ακολούθησε) έμαθαν όμως τελικά πως ο μόνος αξιόπιστος συμβιβασμός είναι αυτός που βασίζεται όχι στις όποιες χάρτινες διαβεβαιώσεις, αλλά στην απτή διασφάλιση των υλικών προϋποθέσεων για έστω και δύσκολη φυσική επιβίωση.

Στην περίπτωσή μας, η κυβέρνηση πρώτα συνθηκολόγησε (στις 20 Φεβρουαρίου), επιβεβαιώνοντας με την υπογραφή της ότι θα πληρώνει τόκους και τοκοχρεολύσια «εγκαίρως και πλήρως» κι αποδεχόμενη να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή της από τους «θεσμούς», κι ύστερα προσπάθησε να διαπραγματευτεί τους όρους αυτής της παράδοσης.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Φυσικά δεν είχε καμιά τέτοια «εντολή» από το εκλογικό σώμα. Αυτό που όφειλε (και οφείλει) να κάνει, είναι να διαφωτίσει ειλικρινά το 80% του πληθυσμού που στήριξε μια δυναμική διαπραγμάτευση και, κυρίως, να προχωρήσει στις αναγκαίες τεχνικές και θεσμικές προετοιμασίες για το («χειρότερο») σενάριο μιας ολοκληρωτικής ρήξης με τους εκβιαστές των Βρυξελλών και του ΔΝΤ. Σε τελική ανάλυση, μόνο μια τέτοια προετοιμασία συνιστά αξιόπιστο επιχείρημα για την απέναντι πλευρά˙ αλλιώς, η ευφυής κίνηση της μετάθεσης της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ κινδυνεύει να μείνει μετέωρη.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οσοι κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους θα πρέπει να δίνουν λιγότερη προσοχή στα ουρλιαχτά των παγκόσμιων ΜΜΕ, που δίχως άλλο θα κλιμακωθούν αφόρητα τις επόμενες μέρες, και περισσότερο ν’ αφουγκραστούν τις αντοχές των ανθρώπων που τους ψήφισαν στις 25 Ιανουαρίου, έχοντας πλήρη επίγνωση όσων θ’ ακολουθούσαν.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μια κοινωνία ματωμένη από πέντε χρόνια μνημονιακής αποδιάρθρωσης δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τους Κυπρίους αδερφούς, που έκλαιγαν πανικόβλητοι μπροστά στα ΑΤΜ επειδή δεν μπορούσαν να σηκώσουν με τις κάρτες τους πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα.

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Οι μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 δεν είχαν καλά καλά τελειώσει, όταν οι εφημερίδες των νικητών κάλεσαν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τους πολίτες να δώσουν ένα χέρι στην «απελευθέρωση των τοίχων της Αθήνας από...
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Γαλάτες και λύκοι
Καθώς η «διαπραγμάτευση» με τους εταίρους έχει μπει πια στην τελική της κλιμάκωση και η κυβέρνηση αρνείται να υποκύψει στο τελεσίγραφο των «θεσμών» για άνευ όρων συνθηκολόγηση, η δημόσια εικόνα της Ελλάδας...
Γαλάτες και λύκοι
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μια αλησμόνητη χρονιά
Μία μικρή αναδρομή στο 2015 που φεύγει. Από τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, μέχρι τη συζήτηση του Δεκεμβρίου για την έκδοση Ελλήνων φοιτητών σε ξένη χώρα, προκειμένου να δικαστούν με μια...
Μια αλησμόνητη χρονιά
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Παράπλευρη απώλεια
Χωρίς αμφιβολία, υπήρξε το δημοφιλέστερο σύνθημα που γράφτηκε από αντιεξουσιαστές στους τοίχους της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Φιλοτεχνημένο το φθινόπωρο του 2014 στη μεταλλική περίφραξη των έργων του κτιρίου...
Παράπλευρη απώλεια
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Ωρολογιακή βόμβα
Μάλλον κοινότοπη η διαπίστωση πως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οσονούπω η δραστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού ισοδυναμούν με ώρα της κρίσης για το κόμμα που βρέθηκε στην...
Ωρολογιακή βόμβα
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Η αυτοκτονία του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ»
Περισσότερο από την τελική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, η βασική είδηση των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην πανωλεθρία της Λαϊκής Ενότητας, του πολιτικού σχηματισμού που φιλοδόξησε να εκφράσει τις...
Η αυτοκτονία του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας