• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 22.1°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.1°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.1°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 22.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  84%

(Φωτογραφία 4)

Τάσος Κωστόπουλος

Η σιωπή των φοιτητών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σίγουρα έχει πλάκα όλη αυτή η κινητοποίηση πρώην υπουργών, μεγαλοδημοσιογράφων, επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης κι «αντικομματικών» τέως πρυτάνεων ενάντια στις μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ.

Ανθρωποι σοβαροφανείς και μιας κάποιας ηλικίας, οι οποίοι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους όταν προ οκταετίας οι εικοσάχρονοι φοιτητές διακωμωδούσαν την τότε υπουργό Παιδείας (φωτογραφία 1), δεν διστάζουν σήμερα να στοιχηθούν πίσω από το φρικιάρικο σύνθημα «όχι μπαλτάς στην παιδεία».

Κάποιοι απ’ αυτούς, προερχόμενοι από το πάλαι ποτέ κίνημα του ΕΔΠ (που τώρα λοιδορούν σαν ολετήρα τάχα μου της αξιοκρατίας) θα θυμήθηκαν, δίχως άλλο, τα νιάτα τους τού μακρινού 1978-79.

Τάσος Κωστόπουλος

Οσο για τους ανέκαθεν δεξιόστροφους συνοδοιπόρους τους, έχουν κι αυτοί το δικό τους επαναστατικό παρελθόν: τα πρώτα βήματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο πεζοδρόμιο, κατά τον μετασχηματισμό της από κλειστό φυτώριο επαγγελματικών κομματικών στελεχών σε μαζική παράταξη, σημειώθηκαν το 1983-84 σε σύμπραξη με την τότε άκρα αριστερά του φοιτητικού κινήματος, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια απόκρουσης του «εκσυγχρονιστικού» συστήματος των εξαμήνων που εισήγαγε ο νόμος-πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ (φωτογραφία 2).

Ο αναιμικός χαρακτήρας της αντιμεταρρυθμιστικής κινητοποίησης των τελευταίων ημερών, παρά την πλουσιοπάροχη προπαγάνδισή της από τα κανάλια των εφοπλιστών, δεν οφείλεται μόνο στη δομική αντίφαση που τη διαπερνά –να οργανώνουν αντικυβερνητική διαδήλωση εκείνοι ακριβώς που συγκρότησαν το δημόσιο προφίλ τους στη δαιμονοποίηση και τον εξοβελισμό του «πεζοδρομίου».

Εξίσου καθοριστική ενδέχεται ν’ αποδειχθεί μια άλλη παράμετρος της πανεπιστημιακής ζωής των τελευταίων χρόνων: η ουσιαστική έκλειψη του φοιτητικού κινήματος, λόγω των καταλυτικών αλλαγών που επέφερε στη στοχοθεσία και την ψυχοσύνθεση των φοιτητών η πολιτική των μνημονίων.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στα ελληνικά ΑΕΙ, το επισημαίνουν εδώ και καιρό: η απουσία μαζικών κινητοποιήσεων την τελευταία πενταετία δεν οφείλεται ούτε σε «ωρίμανση» της νέας γενιάς ούτε στις κατασταλτικές πρόνοιες του νόμου Διαμαντοπούλου, αλλά στη γενικευμένη συνειδητοποίηση της απουσίας οποιουδήποτε μέλλοντος εντός των ελληνικών συνόρων.

Από γεννέσεώς του, το φοιτητικό κίνημα δεν υπήρξε παρά η διαβατήρια τελετή της ενασχόλησης κάθε νέας γενιάς με τα κοινά, η (συχνά αντιφατική) έκφραση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων που μόλις ενηλικιώθηκαν για την κοινωνία στην οποία καλούνται να εργαστούν και να ζήσουν.

Από το 2010 και μετά, το δυναμικότερο κομμάτι των νέων πολιτών γνωρίζει πλέον καλά πως η μόνη προοπτική που ανοίγεται μπροστά του είναι η γρήγορη λήψη του πτυχίου κι ο εκπατρισμός.

Τάσος Κωστόπουλος

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μπορεί να παραμένει πρώτη δύναμη στις κάλπες, την ηγεμονία της όμως αυτή την οφείλει λιγότερο στις πολιτικές της διακηρύξεις (φωτογραφία 3) και περισσότερο στη λειτουργία της ως υποκατάστατο των γραμματειών (φωτογραφία 4)

Τάσος Κωστόπουλος

Τάσος Κωστόπουλος

...και μηχανισμός επιμελητείας της φοιτητικής διασκέδασης (φωτογραφίες 5-6) –ώσπου να περάσουν αυτά τα ν+2 χρόνια κι έρθει η στιγμή της μετανάστευσης.

Τα υπόλοιπα, δυστυχώς, φαντάζουν πολύ μακρινά.

 

Η άλλη «παρένθεση»

Μπορεί η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται, αυτό το έργο όμως κάπου το έχουμε ξαναδεί.

Οταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 1981 και σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση, στον χώρο της Δεξιάς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πρόβλεπαν τη γρήγορη κατάρρευσή του ως αποτέλεσμα της έλλειψης πείρας των στελεχών του, της εχθρότητας του «συμμαχικού» παράγοντα και της επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών.

Τάσος Κωστόπουλος

Από τη στιγμή που ακόμη και το φιλοκυβερνητικό «Ποντίκι» χαριτολογούσε πως «έφυγαν οι δεξιοί κι ήρθαν οι αδέξιοι», η προσφυγή του έθνους σ’ έναν «έμπειρο τιμονιέρη» φάνταζε στα μάτια των ηττημένων σχεδόν αυτονόητη (φωτογραφία 1).

Στη βάση πάλι της Ν.Δ., η προσμονή της γρήγορης «απαλλαγής» από τους νοσφιστές της κρατικής διαχείρισης συμπυκνώθηκε στο χοντροκομμένο σύνθημα «χούντα είναι θα περάσει».

Τελικά, η πρώτη εκείνη αριστερόστροφη «παρένθεση» κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Ο Αντρέας μπορεί να μην ικανοποίησε πλήρως το μαζικό κίνημα που τον έφερε στην εξουσία, αποδείχθηκε όμως στην πράξη απείρως ικανότερος απ’ όσους τον κατηγορούσαν για πολιτικό ερασιτεχνισμό.

Τάσος Κωστόπουλος

Τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του διέθεταν, άλλωστε, ένα ακαταμάχητο χαρτί: τα πεπραγμένα της αντίπερα όχθης επί τρεις διαδοχικές δεκαετίες (φωτογραφία 2). Ωσπου να πατσίσουν με τα δικά τους κρίματα, χρειαζόταν -όσο να 'ναι- κάποιος καιρός...

 

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Γαλάτες και λύκοι
Καθώς η «διαπραγμάτευση» με τους εταίρους έχει μπει πια στην τελική της κλιμάκωση και η κυβέρνηση αρνείται να υποκύψει στο τελεσίγραφο των «θεσμών» για άνευ όρων συνθηκολόγηση, η δημόσια εικόνα της Ελλάδας...
Γαλάτες και λύκοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιά
Τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η ακαδημαϊκή κοινότητα οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να προβάλει το έργο που έχει συντελεστεί, να τιμήσει όλους όσοι συνέβαλαν...
Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του Τμήματος Κοινωνικών Λειτουργών έξω από το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και το Τμήμα...
Κινητοποιήσεις για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
Το φαινόμενο της αντιγραφής στις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο αναπτύσσεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω και της χρήσης των νέων τεχνολογιών, αλλά και της...
Γιατί αντιγράφουν οι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν
«Υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο 1980-1985, όταν η προφορική βαθμολογία μετρούσε κατά ένα ποσοστό για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, που οι αριστούχοι είχαν αυξηθεί κατά 95% συγκριτικά με τις περιόδους που...
Θα (του) τα πουν και κατ’ ιδίαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας