• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 34.7°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 22.6°C / 26.8°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.2°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 31.1°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 30.8°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.8°C / 34.9°C
  0 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  43%

Η πρώτη αφίσα του είδους εμφανίστηκε λίγο μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, προερχόταν από τον χώρο των αυτόνομων κι επικέντρωνε την πολεμική της στην εθνικοενωτική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Φωτογραφία (1)

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βέλη εξ αριστερών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο μήνες μετά τις εκλογές κι έναν μήνα μετά τη «δημιουργικά ασαφή» συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης κι ευρωζώνης κάθε άλλο παρά έχει κριθεί. Οι διαφορετικές αναγνώσεις της συμφωνίας -ζήτημα πολιτικό κι όχι φυσικά νομικό- παραμένουν οφθαλμοφανείς, όπως και οι βαθύτατες υλικές αντιθέσεις που επικαθορίζουν ό,τι η διπλωματική αβρότητα μεταμφιέζει υποκριτικά σε διαβουλεύσεις μεταξύ εταίρων με κοινά συμφέροντα.

Από τα οργισμένα δημοσιεύματα της Wall Street Journal και κάποιων χρηματιστικών ιστοσελίδων διαπιστώνουμε π.χ. μιαν ανομολόγητη αλλά κρίσιμη πτυχή στο φαινομενικά φαιδρό γαϊτανάκι που πλέχτηκε γύρω από τη χωροταξική εγκατάσταση των ελεγκτών της τρόικας: ο αποκλεισμός των τελευταίων από την άμεση πρόσβαση στα αθηναϊκά υπουργεία, διαβάζουμε, δεν τους επιτρέπει να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα πραγματικά επίπεδα ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου. Εξ ου και η ευνόητη λύσσα των «θεσμών», που είχαν καλομάθει να παίζουν με σημαδεμένα τα χαρτιά των Βαλκάνιων «συνομιλητών» τους.

Συγκαλυμμένες έτσι κι αλλιώς από τις συμβάσεις του επίσημου δημόσιου λόγου, οι αντιθέσεις αυτές κάθε άλλο παρά έχουν εμποδίσει την εμφάνιση των πρώτων δειγμάτων αριστερής αντιπολίτευσης στους δρόμους της Αθήνας.

Η πρώτη αφίσα του είδους εμφανίστηκε λίγο μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, προερχόταν από τον χώρο των αυτόνομων κι επικέντρωνε την πολεμική της στην εθνικοενωτική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. (φωτογραφία 1).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε λίγο αργότερα η καταγγελία των πολυσυλλεκτικών φιλοκυβερνητικών κινητοποιήσεων του Φεβρουαρίου από την ομόφρονα Αντιφασιστική Συνέλευση (2) και την Εργατική Αντιφασιστική Δράση (φωτογραφίες 3-4).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μια πιο χοντροκομμένη εκδοχή της ίδιας στάσης συναντάμε στα συνθήματα που άφησαν επί της πλατείας Κουμουνδούρου οι αντιεξουσιαστές που κατέλαβαν συμβολικά τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Μαρτίου (φωτογραφία 5).

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στους αντίποδες αυτής της συλλογιστικής κινούνται κάποιες άλλες κινήσεις του ίδιου χώρου, όπως η Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην Ε.Ε. (φωτογραφία 6).

Διαφορετικής τάξης είναι πάλι η κριτική που συναντάμε στις αφίσες και τα χαρτοπανό των οπαδών της επανόδου στη δραχμή (φωτογραφία 7), αλλά και στα αντίστοιχα υλικά του ΚΚΕ.

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά την κραυγαλέα απουσία του από τις μαζικές εκδηλώσεις αντίστασης στις πιέσεις της ευρωζώνης, το τελευταίο δεν άργησε καθόλου να εκμεταλλευτεί χαιρέκακα την κυβερνητική «συνθηκολόγηση» της 20ής Φεβρουαρίου (φωτογραφία 8).

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ως έμμεσα αντιπολιτευτικές τάσεις μπορούν, τέλος, να ερμηνευθούν οι αναφορές στη συνέχιση της ταξικής πάλης, ιδίως όταν αυτή η τελευταία αφορά μερίδες του επιχειρηματικού κόσμου που έχουν ταυτιστεί με τους νέους κυβερνώντες. Ο αγώνας των απολυμένων του Metropolis ενάντια στο συγκρότημα Κουρή μπορεί να μην έχει λ.χ. εμφανή κομματική χροιά, δεν παύει όμως να υπενθυμίζει το βεβαρημένο αντεργατικό μητρώο των καναλαρχών που παριστάνουν σήμερα τους ένθερμους υποστηρικτές της «Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας» (φωτογραφία 10).

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ακόμη πιο πικρή γεύση αφήνουν τα ίχνη του κινήματος των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη σωτηρία του τόπου τους, υποδειγματικού αγώνα που παραμένει -κι αυτός- μέχρι στιγμής αδικαίωτος (φωτογραφία 9).

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μια αλησμόνητη χρονιά
Μία μικρή αναδρομή στο 2015 που φεύγει. Από τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, μέχρι τη συζήτηση του Δεκεμβρίου για την έκδοση Ελλήνων φοιτητών σε ξένη χώρα, προκειμένου να δικαστούν με μια...
Μια αλησμόνητη χρονιά
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Οι μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 δεν είχαν καλά καλά τελειώσει, όταν οι εφημερίδες των νικητών κάλεσαν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τους πολίτες να δώσουν ένα χέρι στην «απελευθέρωση των τοίχων της Αθήνας από...
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Τα δισέγγονα του στρατηγού Λουντ
Φαινόμενο ορατό στον προσεκτικό παρατηρητή των αθηναϊκών τοίχων: τα τελευταία χρόνια, μια αξιοσημείωτη μερίδα των χειρόγραφων συνθημάτων του αντιεξουσιαστικού χώρου επικεντρώνει τη συνθηματολογία της όχι στον...
Τα δισέγγονα του στρατηγού Λουντ
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Παλίμψηστοι τοίχοι
Παλίμψηστο η τεχνική εφαρμόζεται στην πράξη και στον διάλογο των τοίχων. Περνώντας προχθές από τη διασταύρωση του Σταυρού στον Γέρακα, διαπίστωσα ότι ελάχιστα ίχνη απέμειναν πια από τη διακήρυξη ταξικής...
Παλίμψηστοι τοίχοι
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Ωρολογιακή βόμβα
Μάλλον κοινότοπη η διαπίστωση πως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οσονούπω η δραστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού ισοδυναμούν με ώρα της κρίσης για το κόμμα που βρέθηκε στην...
Ωρολογιακή βόμβα
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Η αυτοκτονία του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ»
Περισσότερο από την τελική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, η βασική είδηση των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην πανωλεθρία της Λαϊκής Ενότητας, του πολιτικού σχηματισμού που φιλοδόξησε να εκφράσει τις...
Η αυτοκτονία του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας