• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 30.2°C
  1 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.7°C / 31.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.5°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 28.0°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.2°C / 28.1°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 31.2°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.4°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 28.9°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 24.8°C / 28.5°C
  2 BF
  29%

Εν αναμονή των εξελίξεων, η στήλη υπενθυμίζει σήμερα κάποια εμβληματικά συνθήματα των ημερών του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αλέξης όπως ΓΑΠ;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δέκα μέρες μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, καθώς η πραγματική έκταση του συμβιβασμού γίνεται ευρύτερα αντιληπτή και η ψήφιση ενός τρίτου αντιλαϊκού μνημονίου προβάλλει πλέον καθαρά στον ορίζοντα, αυτό που πλανιέται πάνω από την ελληνική κοινωνία είναι το φάντασμα ενός νέου 2010.

Και τότε είχαμε μια κυβέρνηση καλών προθέσεων, προοδευτικότερη από τις προηγούμενες και φορέα λαϊκής εντολής για δραστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων μέσω μιας αναδιανεμητικής πολιτικής.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Και τότε οι «αγορές» και οι «εταίροι» άσκησαν αφόρητες πιέσεις, με μοχλό την «έλλειψη ρευστότητας» και την ενορχηστρωμένη καταστροφολογία των ΜΜΕ, μέχρι αυτή η κυβέρνηση να οδηγηθεί στον «μονόδρομο» της συνθηκολόγησης. Και τότε γι’ αυτή τη συνθηκολόγηση χρειάστηκαν κάμποσοι μήνες μικρών, διαδοχικών υποχωρήσεων από τις προεκλογικές και τις αρχικές μετεκλογικές δεσμεύσεις – η μακρόσυρτη φθορά ανθρώπων και ιδεών, η σταδιακή υιοθέτηση του λόγου και της συλλογιστικής των αντιπάλων, με τελική κατάληξη την πρόταξη ενός «πατριωτισμού» που έθετε τη «σωτηρία» της «χώρας» (ως αφηρημένης οντότητας και πάση θυσία μέλους της ευρωζώνης) πάνω και πέρα από τη φυσική επιβίωση των πραγματικών κατοίκων της.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πέντε χρόνια μετά, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ζούμε την επανάληψη του ίδιου ακριβώς σεναρίου. Για τα αφεντικά της ευρωζώνης (του συλλογικού δηλαδή μονοκομματικού κράτους των Ευρωπαίων τραπεζιτών, βιομηχάνων κι εφοπλιστών), η αποδοχή της τετράμηνης «ανακωχής» που συμπυκνώθηκε στη «δημιουργική ασάφεια» της επιστολής Βαρουφάκη έχει ένα και μόνο νόημα: αυτό της αναγκαίας προετοιμασίας του πεδίου για την τελική κάμψη κάθε αντίστασης μέσω αλλεπάλληλων «εικονικών πνιγμών», καλλιέργειας της απογοήτευσης στην κοινωνική βάση και σαλαμοποίησης του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο μεν Τσίπρας να μετατραπεί σε νέο (όχι Αντρέα αλλά) Γιωργάκη Παπανδρέου, ο δε Λαφαζάνης να ακολουθήσει την πορεία της Λούκας Κατσέλη.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η επιθυμητή αυτή εξέλιξη και τα διακυβεύματά της έχουν περιγραφεί εγκαίρως και με απόλυτη σαφήνεια διά χειρός Αλέξη Παπαχελά στην «Καθημερινή» της 11ης Φεβρουαρίου: στο τέλος της όποιας «διαπραγμάτευσης», διαβάζουμε, «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να βρει την ψυχική και πολιτική δύναμη να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, που θα πιστεύουν ότι η παραμονή στο ευρώ θα αξίζει το όποιο "τίμημα"», έχοντας πλήρη επίγνωση πως «όποιος δεχθεί τη συμφωνία θα μοιάζει με έναν ακόμη γενναίο που καβαλάει τον ταύρο στο ροντέο γνωρίζοντας ότι αν δεν πέσει στον πρώτο γύρο, θα πέσει στον δεύτερο.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτή είναι η μοίρα των ηγετών στις χώρες της κρίσης στις μέρες μας. Κρατούν τις χώρες τους όρθιες για ένα διάστημα, αλλά στο τέλος πέφτουν» (ως αποτέλεσμα, εννοείται, της λαϊκής οργής).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί πιθανή, όχι όμως και προδιαγεγραμμένη. Αν μη τι άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 παραμένει -ακόμη- δομικά διαφορετικός από το ΠΑΣΟΚ του 2010.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τα μέλη και τα στελέχη του δεν έχουν πίσω τους δύο δεκαετίες «πραγματιστικής» ενσωμάτωσης στις επιταγές ενός αήθους κυβερνητισμού, αλλά πέντε χρόνια αγώνων ενάντια στη μνημονιακή πολιτική (και πολύ περισσότερα χρόνια αγώνα ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές, εν γένει)˙ η χθεσινή ψηφοφορία στην Κ.Ε., όπου η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αποδοκιμάστηκε σε ποσοστό 41%, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τις αντιστάσεις που συναντά η μετονομασία του μνημονιακού κρέατος σε αντιμνημονιακό ψάρι.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ακόμη κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλωστε καθόλου σίγουρο πως επιζητά την τύχη των προκατόχων του, όταν μάλιστα φάνηκε προς στιγμήν να ενσαρκώνει τις ελπίδες για ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εν αναμονή των εξελίξεων, η στήλη υπενθυμίζει σήμερα κάποια εμβληματικά συνθήματα των ημερών του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Με την ελπίδα ότι τούτη τη φορά η Ιστορία δεν θα επαναληφθεί, ούτε ως τραγωδία ούτε ως φάρσα.

 

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Νέα κυβέρνηση, νέος «λαός»
Η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αφήνει ήδη σε τοίχους και οδοστρώματα ίχνη υβριστικά ή πικραμένα. Τα νωπά κατάλοιπα της καμπάνιας τού «Οχι» αποπνέουν πια μια πικρόχολη...
Νέα κυβέρνηση, νέος «λαός»
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Το κλείσιμο της παρένθεσης
Ερχονται στιγμές που ο δημοσιογράφος θα ήθελε όσο τίποτα να είχαν διαψευστεί οι προβλέψεις του. «Για τα αφεντικά της ευρωζώνης», εκτιμούσε τούτη εδώ...
Το κλείσιμο της παρένθεσης
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Εν είδει απολογισμού
Με τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 30 χρόνων ν’ ανήκει πλέον στην Ιστορία, θα περιοριστούμε σήμερα σ’ έναν σύντομο σχολιασμό της επίδοσης μικρών και μεγάλων μονομάχων στο προσφιλές μας...
Εν είδει απολογισμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίθεση Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δήλωση Γ. Βαρουφάκη για τις ηχογραφήσεις του Eurogroup
Το κυβερνών κόμμα επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών για τις ηχογραφήσεις συνεδριάσεων του Eurogroup.
Επίθεση Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δήλωση Γ. Βαρουφάκη για τις ηχογραφήσεις του Eurogroup
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Οι μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 δεν είχαν καλά καλά τελειώσει, όταν οι εφημερίδες των νικητών κάλεσαν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τους πολίτες να δώσουν ένα χέρι στην «απελευθέρωση των τοίχων της Αθήνας από...
Μισές δουλειές (ΙΙ)
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Μια αλησμόνητη χρονιά
Μία μικρή αναδρομή στο 2015 που φεύγει. Από τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, μέχρι τη συζήτηση του Δεκεμβρίου για την έκδοση Ελλήνων φοιτητών σε ξένη χώρα, προκειμένου να δικαστούν με μια...
Μια αλησμόνητη χρονιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας