• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.8°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 33.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  14%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  0 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 30.3°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 30.1°C
  2 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 31.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  11%

Το μήνυμά του απευθυνόταν κυρίως σε όσους θα έχαναν από μια ενδεχόμενη έκλειψή του. (Φωτογραφία 1)

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ελπίδα και η απελπισία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια ορατή συνέπεια της εσπευσμένης προκήρυξης των εκλογών και της μικρής διάρκειας της προεκλογικής περιόδου είναι τα περιορισμένα αποτυπώματα της ιστορικής αυτής αναμέτρησης στους τοίχους των αστικών κέντρων. Μία μόνο βδομάδα πριν από την ψηφοφορία της 25ης Ιανουαρίου, στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας είναι πιθανότερο να δεις εμπορικές αφίσες για φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης παρά προεκλογικά υλικά κάποιου κόμματος, ιδίως κυβερνητικού.

Αν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΚΔΕ και των συνασπισμένων μ-λ ανταποκρίθηκαν σχετικά νωρίς στις στοιχειώδεις απαιτήσεις μιας ευπρόσωπης καμπάνιας, το ΠΑΣΟΚ μόλις και μετά δυσκολίας στήνει κάποια περιφερειακά περίπτερα, ενώ ακόμη εντυπωσιακότερη είναι η ουσιαστική εξαφάνιση της Ν.Δ. από τις συνοικιακές πλατείες της πρωτεύουσας.

Αντί για τη χαρτογράφηση της τρέχουσας αφισοπαραγωγής, θα περιοριστούμε έτσι σήμερα στην υπενθύμιση της αντίστοιχης διαδρομής των δύο μονομάχων κατά τις τελευταίες πέντε εκλογές – από την τελευταία κάλπη προ Μνημονίου μέχρι το σημερινό ντέρμπι. Διαδρομή διαφωτιστική για την εκατέρωθεν προσαρμογή των μηνυμάτων στις εκάστοτε συγκυρίες, αλλά και για τις διαχρονικές σταθερές του αντίστοιχου κομματικού λόγου.

Για προφανείς λόγους, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Οκτώβριο του 2009 το μικρό τότε κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς έβγαινε τραυματισμένο από την πρόσφατη κρίση στα ηγετικά του κλιμάκια και πολλοί αμφέβαλλαν ακόμη και για την εκλογική επιβίωσή του. Παρά τους «αισιόδοξους» τόνους, το μήνυμά του απευθυνόταν κυρίως σε όσους θα έχαναν από μια ενδεχόμενη έκλειψή του: τον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων που τα προηγούμενα χρόνια είχε δώσει αλλεπάλληλες μάχες ενάντια στη δεξιά πολιτική, προσδίδοντάς του τον τιμητικό τίτλο του «κόμματος των κουκουλοφόρων».

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τρία χρόνια μετά, αυτή η αγωνιστική παρακαταθήκη είχε πια μπολιάσει τους μαζικούς αγώνες κατά του Μνημονίου, επιτρέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει τον Μάιο του 2012 την πολιτική εκπροσώπηση αυτών των τελευταίων, σε μετωπική αντιπαράθεση με τα τότε κόμματα εξουσίας (φωτογραφία 1).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεύτερο κόμμα πλέον, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, προβάλλει έτσι ως φορέας ελπίδας, υποσχόμενος ότι θα «κάνει τα μνημόνια παρελθόν» (φωτογραφία 2).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δυόμισι χρόνια αργότερα, με τα λαϊκά στρώματα γονατισμένα από τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και τα κοινωνικά κινήματα να φυλλορροούν, αυτό που διεκδικείται είναι η εκπροσώπηση όχι της αντίστασης αλλά της απελπισίας (φωτογραφία 3)·

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

... δευτερευόντως επιστρατεύεται η επίκληση μιας μεσοπρόθεσμης πανευρωπαϊκής ανατροπής (φωτογραφία 4)...

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

... ενώ μάλλον περιθωριακά προβάλλονται μηνύματα όπως η αντίσταση στις επιταγές του Βερολίνου (φωτογραφία 5)...

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

... η ρητή αντιμνημονιακή δέσμευση (φωτογραφία 6)...

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

... ή η σχέση με τα κοινωνικά κινήματα (φωτογραφία 7).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η τάση αυτή επικρατεί πλήρως κατά τις τωρινές εκλογές, με το μήνυμα της ελπίδας, δίχως περιττά συμφραζόμενα, να επισκιάζει κάθε συγκεκριμένη πρόταση (φωτογραφία 8).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Απέναντι σ’ αυτή την πολυσημία, τα αντίστοιχα μηνύματα της Ν.Δ. χαρακτηρίζονται διαχρονικά από απίστευτη σημειολογική φτώχεια. Εν έτει 2009, η καμπάνια της εστιάστηκε σχεδόν αποκλειστικά στη -δημοφιλή -υποτίθεται- φιγούρα του Κώστα Καραμανλή (φωτογραφία 9).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εν έτει 2012, πάλι, αντί για τη φάτσα του Αντώνη Σαμαρά προτιμήθηκε η κομματική ιδιοποίηση του εθνικού συμβόλου (φωτογραφία 10).

 

ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ακόμη πιο αμήχανο σύνθημα υιοθετήθηκε το 2014 (φωτογραφία 11), ενώ φετινή αφίσα της Ν.Δ. δεν βρέθηκε πουθενά, ούτε καν στο κεντρικό περίπτερο του Συντάγματος.

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Η αυτοκτονία του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ»
Περισσότερο από την τελική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, η βασική είδηση των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην πανωλεθρία της Λαϊκής Ενότητας, του πολιτικού σχηματισμού που φιλοδόξησε να εκφράσει τις...
Η αυτοκτονία του «μικρού ΣΥΡΙΖΑ»
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Απομεινάρια της ελπίδας
Στους τοίχους, τα ίχνη των ελπίδων που έθρεψε η προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι ακόμη νωπά. Οχι μόνο τα κατάλοιπα του πρόσφατου δημοψηφίσματος αλλά κι εκείνα των εκλογών που προηγήθηκαν. Εξίσου...
Απομεινάρια της ελπίδας
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ
Εν είδει απολογισμού
Με τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 30 χρόνων ν’ ανήκει πλέον στην Ιστορία, θα περιοριστούμε σήμερα σ’ έναν σύντομο σχολιασμό της επίδοσης μικρών και μεγάλων μονομάχων στο προσφιλές μας...
Εν είδει απολογισμού
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
Παρότι η Ν.Δ. και οι περισσότεροι υποψήφιοί της είχαν την πρωτοκαθεδρία στον α’ γύρο αρκετοί υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικούν θέσεις δημάρχων.
Ποιους θα στηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας