Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συσχετισμοί και Κεντροαριστερά
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Συσχετισμοί και Κεντροαριστερά

  • A-
  • A+

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται νότες μιας νέας μουσικής από τον «ενδιάμεσο» χώρο ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «ευρωπαϊκό μέτωπο» με τη Ν.Δ. χάνει έδαφος. Το επαναλαμβανόμενο αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές βρίσκει όλο και λιγότερη απήχηση στον χώρο (ακόμη και με την εκδοχή «να φύγει ο Τσίπρας»). Η λέξη «Αριστερά», έστω και ως «Κεντροαριστερά», ακούγεται και πάλι.

Ακούγονται ακόμη και φωνές που χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ «Αριστερά» (εννοώ όχι ως βρισιά). Και το ενδιαφέρον είναι πως ο φορέας από τον οποίο κυρίως προέρχονται αυτές οι φωνές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να εκτοπίζει όσους εμμένουν στη συμμαχία με τη Δεξιά και τη δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ποτάμι, Διαμαντοπούλου κ.λπ.).

Σε τι οφείλεται η νέα αυτή μουσική; Νομίζω σε πολλούς παράγοντες. Οχι, πάντως, στις επιτυχίες της κυβέρνησης. Ισως στην αποτυχία της επιχείρησης «παρένθεση». Ισως και στο ότι όλο και περισσότεροι κατανοούν πως η χώρα μας κινδυνεύει και πάλι, και για λόγους που ξεπερνούν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Εξάλλου, πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν ότι το μείγμα νεοφιλελευθερισμού, ακροδεξιού λαϊκισμού και παραδοσιακού πελατειακού κόμματος που είναι η Ν.Δ. δεν αποτελεί πειστική απάντηση στον Τσίπρα. Ούτε και ο Κυριάκος.

Το κυριότερο ίσως: παρόλο που η ελληνική πολιτική ζωή φαίνεται επιφανειακά ανεπηρέαστη από τον χαλασμό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο, στην πραγματικότητα κάτι παίρνουμε και εμείς χαμπάρι. Στον «ενδιάμεσο» χώρο ειδικότερα δεν διαφεύγει της προσοχής πως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την οποία είχαν θεοποιήσει, φαίνεται να πραγματοποιεί, έστω και καθυστερημένα, μια στροφή.

Ως σύμμαχος της Δεξιάς και θιασώτης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών καταρρέει και την αριστερή ατζέντα ιδιοποιείται η Ακροδεξιά, αναμειγνύοντάς την με την αποκρουστική δική της ξενοφοβία και ρατσισμό.

Το συμπέρασμα κατά κανόνα είναι η στροφή προς τα αριστερά (Αγγλία, Γαλλία, ακόμη και Γερμανία και φυσικά Πορτογαλία), στροφή που φαίνεται να αποδίδει, πάντως περισσότερο από την εμμονή στον μπλερισμό. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στηρίζει πια αποφασιστικά τον Τσίπρα στην Ελλάδα (και ο Τσίπρας ανταποδίδει συνεργαζόμενος όλο και περισσότερο με αυτήν).

Αρχικά είχαμε κάποιες σπασμωδικές αντιδράσεις. Γράφτηκαν άρθρα –και από σοβαρούς ανθρώπους– που εγκαλούσαν τους Ευρωπαίους για τη στήριξή τους στον Τσίπρα, φτάνοντας μέχρι την καταγγελία των ειδώλων τους. Αρθρα πέρα από τα όρια του γελοίου, αλλά και προβληματικά από εθνικής σκοπιάς. Ακόμη και τώρα διαβάζουμε κείμενα που υπερασπίζονται τον Σόιμπλε απέναντι στην κριτική του Γκάμπριελ. Ομως αυτά γίνονται όλο και περισσότερο γραφικά.

Αναμφίβολα, πολλοί κεντροαριστεροί προβληματίζονται και κατανοούν τα αδιέξοδα της αντι-ΣΥΡΙΖAίικης μανίας, ίσως και ενός άκρατου –και στην πραγματικότητα δεξιού– «μεταρρυθμισμού» και της πλήρους εγκατάλειψης της αριστερής ταυτότητας.

Είναι βέβαια νωρίς για να μιλήσουμε για στροφή του χώρου προς μια πραγματική Κεντροαριστερά. Οι αντιστάσεις είναι ακόμη μεγάλες και εννοείται πως πρέπει να υπάρξουν και ανοίγματα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου οι τάσεις αυτές είναι από τα λίγα σημάδια που δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία.

Γνωρίζουμε πως οι στροφές στην πολιτική περιλαμβάνουν πάντα «ζιγκ-ζαγκ» και συνήθως γίνονται με βήματα που δεν ομολογούνται, αλλά, αντίθετα, διαψεύδονται. Αυτό είναι κατανοητό και συχνά αναγκαίο, αλλά δεν συμβάλλει πάντα στη διαφώτιση των πολιτών/οπαδών. Σήμερα, λοιπόν, ενώ πολλοί κάνουν βήματα προς τα αριστερά (και η εγκατάλειψη του θανάσιμου εναγκαλισμού με τη Δεξιά είναι το πρώτο και σημαντικό), εφευρίσκονται σχήματα για να απορριφθεί η προφανής συνέχεια αυτών των βημάτων, η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα από αυτά είναι η γνωστή από τα παλιά θεωρία της «αλλαγής των συσχετισμών».

Λέγεται δηλαδή ότι ναι, ένα αριστερό μέτωπο μπορεί να είναι ο τελικός στόχος, αλλά προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή των συσχετισμών, έτσι ώστε η Κεντροαριστερά (ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ) να έχει το πάνω χέρι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστος (βλέπε είναι επικίνδυνος), π.χ. στο ζήτημα της σταθερότητας του ευρωπαϊκού του προσανατολισμού.

Σε κάθε σύγκλιση ή συμμαχία είναι θεμιτό οι συνιστώσες να επιδιώκουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία. Φυσικά και το ΠΑΣΟΚ. Οπως εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να επικαλείται βάσιμα την έλλειψη σταθερού αριστερού προσανατολισμού και την ιστορική φθορά του μελλοντικού εταίρου του.

Ομως το σύνθημα της «αλλαγής συσχετισμών» ως προαπαιτούμενο για τη σύγκλιση είναι ένα κλασικό κόλπο όσων θέλουν να την παρεμποδίσουν, γνωστό στο οπλοστάσιο της Αριστεράς σχεδόν όσο και η σταλινική «ενότητα από τα κάτω».

Εν προκειμένω τι θα σήμαινε η υιοθέτησή του; Μα φυσικά τη συνέχιση της μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί μιας εποικοδομητικής κριτικής, και, καθώς θα πλησιάζει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τη διολίσθηση και πάλι προς τη σύμπλευση με τη Δεξιά, αφού βέβαια η πιθανότητα η Κεντροαριστερά να ακυρώσει τη διπολική αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδαμινή. Δηλαδή, επανάληψη του έργου που ζήσαμε.

Με άλλα λόγια, το να θέτει η Κεντροαριστερά στόχο τη διαμόρφωση ενός αριστερού μπλοκ, στο οποίο θα βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ασφαλώς ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και, στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαια θεμιτό να προσπαθεί να δυναμώσει.

Στην τάση αυτή πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί. Ομως, η «αλλαγή συσχετισμών» ως προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας αυτής αποτελεί έναν γνωστό παλαιοαριστερό ελιγμό που οδηγεί στην ακύρωση και όχι στην προώθηση της αριστερής στροφής.

* Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Να ανοίξει ο διάλογος
Το ΠΑΣΟΚ δεν βρέθηκε στα χαμηλά πατώματα γιατί ηττήθηκαν η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία, αλλά γιατί ο πολίτης θεώρησε το άλλοτε ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό ΠΑΣΟΚ ακολούθημα της Ν.Δ. Τώρα χρειάζεται...
Να ανοίξει ο διάλογος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
Ο «πατριωτικός»-ελληνορθόδοξος αυριανισμός αφενός και ο πασοκικός «εκσυγχρονισμός» αφετέρου, που βλέπουμε στις μέρες μας να αναπαράγονται στο εσωτερικό πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι παρά τα δύο σκέλη μιας...
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
Οι «εσωστρεφείς» εγκαλούνται πως δεν θέλουν ούτε τη μεν ούτε τις δε. Που σημαίνει απλώς ότι η «εσωστρέφειά» τους συνίσταται στο ότι δεν θέλουν ούτε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε συμμαχία με τη σημερινή...
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;
Ολες οι ώς τώρα διαδικασίες περί διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται αρκετά πειστικά στη σύνθεση του πρόσφατα ιδρυθέντος Πολιτικού Συμβουλίου, που καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην...
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναγκαιότητα του μετασχηματισμού
Ολοι όσοι συμφωνούμε και με όσους θα συναντηθούμε στην πορεία είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα, να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο. Μια παραγωγική σύγχρονη Ελλάδα, της...
Η αναγκαιότητα του μετασχηματισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας