• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.1°C / 36.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 35.3°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 36.6°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 29.6°C / 39.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.4°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 30.1°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 36.8°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.6°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 36.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  3 BF
  38%

Αποδεικνύεται ότι οι ασκούμενες πολιτικές γενικευμένης ευελιξίας των μορφών απασχόλησης υπονομεύουν ανησυχητικά την οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματική προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πρόσφυγες, μετανάστες και κοινωνική ασφάλιση

 • A-
 • A+

Η ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ των μεταναστών στις χώρες υποδοχής συνδέεται αναπόφευκτα, μεταξύ των άλλων, με τα έσοδα και τις δαπάνες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ).

Τα ζητήματα που θίγονται αφορούν μία βραχυχρόνια (χρηματοροές) και μία μακροχρόνια (αναλογιστικά ισοζύγια) αποτίμηση της συνεισφοράς των μεταναστών στην κοινωνική ασφάλιση.

Από την άποψη αυτή, ο αριθμός των προσφύγων (56.975 άτομα) σήμερα και ο αριθμός των απασχολούμενων μεταναστών (191.031 άτομα) που αποτελούν το 10,18% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης (1.876.057 άτομα), σε συνδυασμό με τη σχετικά νεανική κατά ηλικία διάρθρωσή τους (82% ηλικίας από 20-49 ετών), επιδρούν θετικά, σε θεωρητικό επίπεδο, στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, αφού εργάζονται πλήρως και συνεισφέρουν αντίστοιχα οικονομικά στο ΣΚΑ, χωρίς ακόμη να επωφελούνται από το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ομως, η ομαλή και ορθολογική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην αγορά εργασίας προϋποθέτει, κατά βάση, την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, τις δεξιότητες και ικανότητες που έχουν, σε συνδυασμό με τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, η υψηλότερη γονιμότητα των προσφύγων και των μεταναστών συνδυάζεται τόσο με υψηλότερες δαπάνες κοινωνικής προστασίας για τα μέλη των οικογενειών τους όσο και με θετικές δημογραφικές και οικονομικές επιδράσεις της χώρας υποδοχής.

Από την άποψη αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης της Νυρεμβέργης, εάν η Γερμανία αποκλείσει τις εισροές προσφύγων και μεταναστών (1.170.000 άτομα κατά τη διετία 2015-2016) από το εξωτερικό, τότε ο πληθυσμός της θα μειωθεί στα 68 εκατ. άτομα μέχρι το 2060 και το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά 300.000 άτομα τον χρόνο.

Είναι φανερό ότι ο χρόνος αναφοράς (απασχόλησης, ασφάλισης κ.λπ.) μπορεί να μεταβάλλει την αρνητική ή θετική φορά των προαναφερόμενων επιπτώσεων.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ θα είναι οι αυριανοί συνταξιούχοι οι οποίοι θα επωφεληθούν με τη συνταξιοδότησή τους, έναντι των πόρων (ασφαλιστικών εισφορών) που κατεβλήθησαν, κατά την περίοδο της απασχόλησής τους, στο ΣΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημερινά παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα θα είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι και επομένως ως εργαζόμενοι, μέσα σε ένα καθεστώς συρρίκνωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, θα συμβάλλουν στην οικονομική μεγέθυνση και στα έσοδα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπλέον, παραμένει ζητούμενο σε ποιο βαθμό η διαφορετική γονιμότητα μεταξύ των γηγενών και των μεταναστών μπορεί να υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα στον βαθμό που η εμπειρία των παραδοσιακών χωρών υποδοχής επιβεβαιώνει ότι η γονιμότητα των μεταναστών ακολουθεί με την πάροδο του χρόνου την εξέλιξη της γονιμότητας των γηγενών.

Ομως, στην Ελλάδα, η συνεισφορά των μεταναστών, ενώ στο δημογραφικό είχε θετική επίδραση, με την έννοια ότι μετά το 1990 η αύξηση του πληθυσμού οφειλόταν σε εισερχόμενα μεταναστευτικά ρεύματα, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε μακροχρόνιο επίπεδο (αναλογιστικά ισοζύγια) ακόμη και η νεανική κατά ηλικία διάρθρωση των ασφαλισμένων μεταναστών δεν επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα στα οικονομικά του ΣΚΑ.

Και τούτο για δύο κυρίως λόγους: α) την επέκταση της ευελιξίας της απασχόλησής τους, με την έννοια της ασφάλισής τους για λιγότερες ημέρες από αυτές που εργάζονται και β) τους χαμηλότερους μισθούς που απολαμβάνουν, όπως και Ελληνες, με ευέλικτη μισθωτή απασχόληση, επί των οποίων υπολογίζεται το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Πράγματι, το 2016 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, καταγράφηκε ότι από τις 82.679 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, το 57,34% ήταν με δηλωμένο εβδομαδιαίο ωράριο κάτω των 20 ωρών και από αυτούς το 48,4% είχαν μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω των 600 ευρώ.

Το ίδιο, από τα στοιχεία για τις αποδοχές των μισθωτών το σύστημα Εργάνη κατέγραψε το 41,25% των μισθωτών να λαμβάνει μικτό μισθό κάτω των 700 ευρώ και το 63,2% κάτω των 1.000 ευρώ μικτά.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ένας ασφαλισμένος στη χώρα μας με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ανεξάρτητα εάν είναι Ελληνας ή μετανάστης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών προσεγγίσεων, δεν συμβάλλει στα έσοδα και στη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι οι ασκούμενες πολιτικές γενικευμένης ευελιξίας των μορφών απασχόλησης (gig economy), υπονομεύουν ανησυχητικά την οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματική προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης, δεδομένου ότι το ΣΚΑ στην Ελλάδα θα στερείται, κατά μέσο όρο τον χρόνο, από ασφαλιστικές εισφορές 1,12% του ΑΕΠ περίπου.

Με άλλα λόγια, η απασχόληση των Ελλήνων όπως και των μεταναστών, σε συνθήκες πλήρους και σταθερής απασχόλησης, σε βάρος της επέκτασης των ευέλικτων μορφών εργασίας είναι η μόνη θετική συμβολή, μεταξύ άλλων, των πολιτικών ρύθμισης της αγοράς εργασίας στη δημογραφία, στα δημόσια οικονομικά και στα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

*ομότ. καθ. Παντείου Πανεπιστημίου

**υποψ. διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σύνταξη ενός μετανάστη
Η περίπτωση όπου η ελληνική σύνταξη για μετανάστες του εξωτερικού, που έχουν καταβάλει πολλές χιλιάδες δραχμές εισφορών από το υστέρημά τους, καθυστερεί με τρόπο προκλητικό και απάνθρωπο.
Η σύνταξη ενός μετανάστη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέσσερις παραδοχές στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Πίσω από τις γραμμές των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου υπάρχουν τέσσερις κρίσιμες παραδοχές. Τέσσερις παραδοχές που αξίζει να προσεχτούν καθώς διέπουν τη λογική του...
Τέσσερις παραδοχές στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόσφυγες, μετανάστες, εκπατρισμένοι
Η χρησιμοποίηση νεολογισμών είναι χρήσιμη, ευπρόσδεκτη και θεμιτή, αφού μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα φαινόμενα που ανακύπτουν και να περιγράψουμε ορθότερα την υφιστάμενη κατάσταση. Θα πρέπει να...
Πρόσφυγες, μετανάστες, εκπατρισμένοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική χωρίς αρχές και αξίες
Στις 26 Αυγούστου του 2015 βρέθηκαν νεκροί 71 Σύροι πρόσφυγες στο πίσω μέρος ενός εγκαταλειμμένου φορτηγού σε αυστριακή εθνική οδό. Αν το καλοσκεφτείς, δεν ήταν τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ένα...
Πολιτική χωρίς αρχές και αξίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θαλάσσιοι τάφοι
Στο ναυάγιο της Πάρου οι περισσότεροι ήταν από τη διαλυμένη Συρία, την ασφυκτικά καταπιεζόμενη Παλαιστίνη, το στα πρόθυρα λιμού Αφγανιστάν. Αυτοί οι άνθρωποι τι έχουν να χάσουν;
Θαλάσσιοι τάφοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς «χάθηκαν» κάτω από τον «Ηλιο» 112.000 συνταξιούχοι
Η βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η αδήλωτη εργασία, η συρρίκνωση του ΑΕΠ και τα λουκέτα, απομακρύνουν τους ασφαλισμένους από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Πώς «χάθηκαν» κάτω από τον «Ηλιο» 112.000 συνταξιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας