• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.9°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.0°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 23.6°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.8°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 21.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.9°C
  0 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 25.8°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  19%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Quo vadis Ελλάδα;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τούτες τις μέρες που η ψυχή μου ασπαίρει από τον ενανθρωπισμό του Θεού και τη θέωση του ανθρώπου, μα κι απ’ το έμπα του νέου ενιαυτού, η περισυλλογή γίνεται πιο έντονη, καθώς και τα πυρακτωμένα ερωτηματικά, έτσι καταπώς φτερακίζουν από τις καμαρούλες του μυαλού και θρυμματίζονται μες στον σπασμένο καθρέφτη τού εγώ μου, του Θεού μου, της Υπαρξης.

Μέρες του 1936... Ο Ιωάννης Συκουτρής, υφηγητής στη Φιλολογική Σχολή Αθηνών, υποβάλλει υποψηφιότητα για την έδρα καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, αν και είχε εκλεγεί καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Ο ακαδημαϊκός ζηλόφθων κύκλος της μικροψυχίας αρνιέται πεισματικά να τον ψηφίσει. Tον θεωρούσε ξένο σώμα.

Ασύστολα ο υπερφίαλος πρωθιερέας του πανεπιστημιακού κατεστημένου, καθηγητής Νικόλαος Εξαρχόπουλος, ξεστόμισε ενώπιον της Συγκλήτου: «Γνωρίζομεν ότι είσθε ο κράτιστος των φιλολόγων, τους οποίους παρήγαγεν η Ελλάς μετά τον Κοραή, αλλά δεν θα γίνετε Καθηγητής, διότι δεν είσθε ιδικός μας»!

Τούτος ο υπερβατικά πνευματικός γίγαντας-Δάσκαλος, έπρεπε να σταυρωθεί από τους συστημικούς αρχιερείς για τις «αμαρτίες» του: γιατί τόλμησε (λες και του χαρίστηκε) να είναι μέγιστος εντός και εκτός των ελληνικών τειχών -ο Δημήτρης Λιαντίνης τον σταθμίζει ως λαμπρότερο φιλόλογο από τον Κοραή και ακόμα λαμπρότερο δάσκαλο-, γιατί είχε το θάρρος σε ηλικία μόλις 30 χρόνων να σταθεί απέναντι στο ποικιλώνυμο κατεστημένο, διατρανώνοντας ευθαρσώς και εναργώς την ακλόνητη πίστη του, που αφορούσε στη σύνδεση της φιλολογίας με την κοινωνία, και κυρίως τους νέους, καθώς και την αναγέννηση του σύγχρονου Ελληνισμού μέσα από την αρχαιότητα, ακυρώνοντας τυπολατρίες και σχολαστικότητες.

Ο κύβος ερρίφθη (Alea jacta est)... Με πρόσχημα την εισαγωγή της μετάφρασής του στο «Συμπόσιο του Πλάτωνα» (1934) και την αναφορά του στις γενετήσιες σχέσεις στην Αρχαία Αθήνα και κύρια στον παιδικό και ομοφυλοφιλικό έρωτα, τον έσυραν από καβδιανά δίκρανα, ως διαφθορέα των νέων, ζηλωτή των κίναιδων, άθεο κ.λπ. με απώτερο στόχο τη βιολογική του εξόντωση.

Τον «γκρέμισαν» από τον Ακροκόρινθο, το 1937! Ηταν μόλις 36 χρόνων...

Σε τροχιά πογκρόμ και πολλοί άλλοι φωτισμένοι δάσκαλοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, στον βωμό αξιών, ιδεών, πρωτοπόρων γνώσεων και απόψεων, όπως: Τριανταφυλλίδης, Γληνός, Δελμούζος, Ψυχάρης, Καζαντζάκης, Βάρναλης, Παπανούτσος, Κουντουράς, Καρυωτάκης, Καβάφης, Λουντέμης, Δεσποτόπουλος, Κατράκης, Ρίτσος και όλοι όσοι «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις»...

Ο μεγάλος Σεφέρης τούς περιποιεί αιωνία μνήμη με την ιστορική αποστροφή του: «Ο Εξαρχόπουλος και οι άλλοι γλωσσαμύντορες, τσιμπούρια και μύγες του απόπατου».

Η ευθύνη των εν λόγω πανεπιστημιακών, πέρα από τον φθόνο, τη μικροψυχία και τη δειλία, πρέπει να συνδεθεί, κύρια, με κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους.

Το κοινωνικο-πολιτικό κατεστημένο της εποχής, με ρίζες και καταβολές κοτζαμπάσηδων και ποικιλώνυμων δερβίσηδων, φρόντισε να προσεταιριστεί και να συμπεριλάβει στην κλειστή του κάστα τους πανεπιστημιακούς, καθιστώντας τους ανελέητο μηχανισμό, έτσι ώστε να αλώσει και να ποδηγετήσει την Παιδεία με ό,τι τούτο συνεπάγεται για τη διαιώνιση των προνομίων και οφιτσίων της.

Τούτος ο εναγκαλισμός της πολιτικής και των ποικιλώνυμων ελίτ με την πνευματική ηγεσία, τούτο το δούναι λαβείν, καλά κρατεί και αποτελεί φαγέδαινα στο σώμα της Παιδείας.

Η πρόσφατη ανάληψη της προεδρίας του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της Χώρας -της Ακαδημίας Αθηνών- από τον πολύπλαγκτο ευαγγελιστή και τοποτηρητή της Παγκόσμιας Τραπεζικής Ελίτ, Λουκά Παπαδήμο, αποτελεί κραυγαλέο και πολυσήμαντο παράδειγμα αυτού του τραγέλαφου και, παράλληλα, ανεξίτηλο μελανό στίγμα στις δέλτους της ιστορίας του Ιδρύματος, καθώς και της ιστορίας ενός εκάστου των αφασικών μελών του.

Απρόσκλητες οι μορφές των μεγάλων δασκάλων -φωτεινές εξαιρέσεις του κανόνα- έρχονται ντυμένοι αχλύ και μ’ ανθισμένα λόγια φέρνουνε άνοιξη μες στες κατεβασιές του χειμώνα.

Δάσκαλοι, πόρρω απέχοντες απ’ τη σημερινή φοβισμένη διανόηση, τον πνευματικό κόσμο τού «δήθεν», των πανηγυριών, των τελετών, των δεξιώσεων, της αφασίας, της σπουδαρχίας, της αιδήμονος, ενοχικής σιωπής.

Ο Σάκης Καράγιωργας! Κοντά του βιώσαμε αξιωματικές αρχές-αυτονόητα που θέλουν τον δάσκαλο να διδάσκει, να διαπαιδαγωγεί, ν’ αποτελεί πρότυπο, να πιστεύει στην ύπαρξη κακών δασκάλων κι όχι κακών μαθητών.

Κοντά του μάθαμε «γράμματα», ζείδωρες μαγιές σκέψης (πνευματική ανασφάλεια, ανησυχία, υποψία, αμφιβολία, αμφισβήτηση, ανυπακοή, άρνηση κ.λπ.).

Καταύγασμα η στάση του απέναντι στους ξενοκίνητους απριλιανούς δικτάτορες.

Παρεμπίπτον: Ο επίσης μεγάλος δάσκαλος Βασίλης Φίλιας, σε πρόσφατη συζήτηση μου εκμυστηρεύτηκε τον ανείπωτο θαυμασμό, την αγάπη, τον σεβασμό με τα οποία περιέβαλλαν τον Σάκη οι ποινικοί κρατούμενοι στις φυλακές Καλαμίου (φυλακές Ιτζεβίν) και Αλικαρνασσού.

Ηταν και οι δύο -Καράγιωργας και Φίλιας- τρόφιμοι των φυλακών, ύστερα από απόφαση του Στρατοδικείου της χούντας, για αντίσταση κατά της Αρχής.

«Αυτή η αποδοχή υπήρξε το λαμπρότερο φωτοστέφανό μου...» θα εξομολογηθεί στους συντρόφους του ο «βομβιστής» Δάσκαλος...

Ζωογόνα βροχή σε αυχμηρή έρημο το νάμα του εμπνευσμένου παιδαγωγού, Μίλτου Κουντουρά: «Μαθητής μου δεν είν’ εκείνος που αγαπά την ήρεμη κι ακίνδυνη ζωή, τη στρωμένη με λουλούδια, αλλά εκείνος που μέσα του έχει ξυπνήσει η ανησυχία. Μαθητής μου δεν είν’ εκείνος που θα μ’ αγαπήσει με μια θηλυκιά και μαλακή άγονη αγάπη, αλλά εκείνος που ακολουθώντας τις αρχές της επικίνδυνης πάλης θα με φτάσει και θα με ξεπεράσει, αρνούμενος ίσως στο τέλος εμένα».

Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη για συγκρίσεις, ομοιότητες, όσα ψιμύθια κι αν χρειαστούν…

*Συγγραφέας, πανεπιστημιακός

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ειρήνης στην Ελλάδα
Λαμπρή σελίδα στη ζωή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που φέτος γιορτάζει τα 180 χρόνια του, αποτελεί η εναρκτήρια εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του πρώτου στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας Διεθνούς...
Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ειρήνης στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός
Και πάλι Σεπτέμβρης. Και πάλι επανέρχεται το δίλημμα από πολλούς. Μνήμη ή λήθη; Ο Μπρίκος –και σωστά πράττει– δεν εγκλωβίζεται σε διλήμματα. Ετσι κι αλλιώς, η Ιστορία επανέρχεται. Αν αδιαφορήσουμε γι’ αυτήν,...
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι πρέπει να κάνουμε; επανάσταση...
Ο δάσκαλος πρώτος πρέπει να «αισθανθεί δυνατά την επανάσταση». Να συγχρονίσει το μυαλό και την ψυχή του προς τη σημερινή πραγματικότητα. Να ανησυχήσει, να αρνηθεί, να γκρεμίσει.
Τι πρέπει να κάνουμε; επανάσταση...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης Επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία
Η αναδιαμόρφωση του χάρτη των ΑΕΙ με τις συνέργειες ιδρυμάτων που οδηγούν σε σχηματισμούς μεγάλου μεγέθους και ισχυρής διεπιστημονικότητας είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τη διαμόρφωση ισχυρών ακαδημαϊκών...
Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης Επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
O νέος πρόεδρος της Κούβας στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις!
Τέλος, τα μέτρα περιλάμβαναν και την υποχρέωση να ανοίγουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα αντικατοπτρίζει όλες τις δραστηριότητές τους. Τα μέτρα αυτά αντιμετώπισαν την...
O νέος πρόεδρος της Κούβας στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ιστορική καμπή
Αύριο Τρίτη 22 Μαΐου διεξάγονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οι πρυτανικές εκλογές σύμφωνα με τον νέο νόμο του ελληνικού κράτους. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη εκλογική διαδικασία ανάδειξης...
Tο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ιστορική καμπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας