Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.6°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 15.0°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  75%
Θέλουμε ή όχι το ΔΝΤ;

Θέλουμε ή όχι το ΔΝΤ;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η κυβέρνηση δείχνει χαμένη παρακολουθώντας τη συζήτηση για το εάν το ΔΝΤ θα εμπλακεί στη συμφωνία με ενεργό (χρηματοδοτικό) ρόλο ή θα παραμείνει σε έναν ρόλο συμβουλευτικό και αναγκαστικά πιο παθητικό. Πώς φτάσαμε εδώ; Και τι σημασία έχει η μία ή η άλλη προοπτική;

Πρώτον, ο ρόλος του ΔΝΤ δεν άλλαξε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η αυταπάτη της κυβέρνησης πως κατήγαγε νίκη με το να καθυστερήσει την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποκαλύπτει τώρα την παγίδα που έκρυβε. Το ΔΝΤ επιμένει στα δύσκολα μέτρα, μόνο που τώρα η κυβέρνηση είναι σαφώς πιο αποδυναμωμένη και οι εκλογές σαφώς εγγύτερα από τότε. Με λίγα λόγια, το ποτήρι του κ. Τσίπρα είναι πολύ πιο πικρό.

Δεύτερον, το ΔΝΤ δίνει εγγυήσεις «αυστηρότητας» στα γεράκια της Ε.Ε. Τις χώρες εκείνες που δεν πιστεύουν ότι η Κομισιόν έχει τη δύναμη να επιβάλει τους όρους τους. Συνεπώς, όπως μας εξήγησε ο κ. Σόιμπλε, θα απαιτήσουν αυστηρότερα μέτρα ως αντιστάθμισμα της εξόδου του.

Τρίτον, στην περίπτωση που δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα εγείρονται ζητήματα που ευτελίζουν την πατρίδα μας, όπως ο απευθείας έλεγχος από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και θέτει άμεσο ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Τέταρτον, το ΔΝΤ θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ΕΜΣ. Σε αυτή την περίπτωση η άμεση επιρροή των ΗΠΑ στο ελληνικό ζήτημα δεν θα υφίσταται πλέον και θα αντικατασταθεί με την πλήρη μονοκρατορία της Γερμανίας, η οποία θα ελέγχει το Eurogroup και τον ΕΜΣ και θα επηρεάζει καθοριστικά την ΕΚΤ.

Πέμπτον, η είσοδος του ΔΝΤ με τη δεύτερη αξιολόγηση έχει την υπογραφή του Ελληνα πρωθυπουργού. Είναι ρητή στην υπογραφή της περσινής συμφωνίας και δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζει.

Εκτον, νέες διαπραγματεύσεις θα πάρουν πολύ χρόνο -πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να αντέξουμε δημοσιονομικά- εκτός και αν η κυβέρνηση δείξει πλήρη «προθυμία» στην αποδοχή όλων των αιτημάτων των Ευρωπαίων.

Εβδομον, μόλις ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις η γερμανική πλευρά θα θέσει τα ίδια θέματα που έθεσε τον Ιούλιο του ‘15. Το Ταμείο να πάει στο Λουξεμβούργο, το σχέδιο για τις πενταετείς «διακοπές» από το ευρώ και την προσωρινή επιστροφή στη δραχμή, με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια από τους Ευρωπαίους κτλ.

Ο πρωθυπουργός, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αποτρέψει όσα απέτρεψε και τότε και θα αποδεχτεί όλα τα μέτρα που τώρα θεωρεί απαράδεκτα.

Είναι φανερός ο ερασιτεχνισμός της διαπραγματευτικής τακτικής -ούτε καν στρατηγικής- της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, αντί να αποδεχτεί αυτά που η ίδια συμφώνησε και να αντιμετωπίσει συμφέροντα και ιδεοληψίες στο εσωτερικό για να απαιτήσει -σε δεύτερο χρόνο- ουσιώδεις αλλαγές προς όφελος της βιωσιμότητας των οικονομικών της χώρας και της εμπέδωσης της ανάπτυξης, αναλώνεται σε ανούσιες και βλαπτικές επιδιώξεις.

Χάνουμε κεφάλαιο -όπως το χάσαμε πέρσι- για τη μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς. Η χώρα υποθηκεύτηκε για εκατό χρόνια. Με συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να ελπίζουμε πως θα μειώσουμε τον χρόνο αυτό στο μισό. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε σκιαμαχίες περί ισοδυνάμων που δεν οδηγούν πουθενά.

Ας το καταλάβουν όλοι πριν να είναι πολύ αργά.

*Ανεξάρτητος βουλευτής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενωση, ΔΝΤ: εύκολες μηχανές, δύσκολες λύσεις
Η Ευρώπη από την πλευρά της στήνει μηχανές που υπονομεύουν τις ιστορικές συνισταμένες της συγκρότησής της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ενόσω το σκηνικό του Μεσοπολέμου είναι ήδη ενεργό: νατιβισμοί, εθνικές...
Ενωση, ΔΝΤ: εύκολες μηχανές, δύσκολες λύσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΔΝΤ και ο ρόλος της Γερμανίας
Εντυπωσιάζει η εμμονή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο Πρόγραμμα–Μνημόνιο της χώρας, δηλαδή η εμπλοκή ενός οικονομικού οργανισμού αμερικανικών συμφερόντων στα εσωτερικά της Ευρώπης, τη στιγμή που...
Το ΔΝΤ και ο ρόλος της Γερμανίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε διατεταγμένη υπηρεσία...
Χτύπησε πάλι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο γνωστός αχυράνθρωπος του Β. Σόιμπλε στην ευρωζώνη. Σε δύο απανωτές συνεντεύξεις του εκτίμησε ότι πρέπει να περάσει μία 15ετία για τυχόν παρέμβαση στο ελληνικό χρέος....
Σε διατεταγμένη υπηρεσία...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tα διαπραγματευτικά σενάρια με τους πιστωτές μας
Ποιος τολμά ωστόσο, στην Ευρώπη, να μιλήσει για ακύρωση, έστω και μερική, του ελληνικού χρέους; Κανείς. Εκτός, φυσικά, από τη δημοκρατικά εκλεγμένη, νέα ελληνική κυβέρνηση, της οποίας το μόνο μεγάλο λάθος θα...
Tα διαπραγματευτικά σενάρια με τους πιστωτές μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σιωπή των τραπεζιτών
Η ιστορία διδάσκει ότι η σιωπή των τραπεζιτών είναι κάτι σαν το ηφαίστειο που παραμένει σιωπηλό μέχρι να αρχίσει να ξερνά θειάφι και λάβα.
Η σιωπή των τραπεζιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς μαγική φράση…
Μια κυβέρνηση Ντράγκι δεν πρόκειται να επηρεάσει την ιδεοληπτική περιχαράκωση της Χριστιανοδημοκρατίας στη Γερμανία που βιάζεται να επιστρέψει η Ε.Ε.-ευρωζώνη στην κανονικότητα της περιοριστικής δημοσιονομικής...
Χωρίς μαγική φράση…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας