• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.1°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.5°C
  5 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.3°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Παρακάμπτει τον υπαλληλικό κώδικα»

 • A-
 • A+

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τρεις επιμέρους τομείς (μισθωτούς – μη μισθωτούς – αγρότες) θα μπορούσε να αποτελεί μεταρρυθμιστικό βήμα, αν η δημιουργία του δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την περικοπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. 

Ξεκάθαρη και βασική του αποστολή είναι η κατάργηση του συστήματος καθορισμένων παροχών και η μετατροπή του σε σύστημα καθορισμένων εισφορών (αναλογική σύνταξη) με την ενσωμάτωση μιας προνοιακής παροχής (εθνική σύνταξη). 

Η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού θα εξαντλείται στην εθνική σύνταξη και η αναλογική θα αποτελεί «κυμαινόμενη» παροχή, αφού σταδιακά θα συνδεθεί αποκλειστικά με τα έσοδα από τις εισφορές των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (αφορά και τις παλαιές συντάξεις που θα επανυπολογιστούν). 

Αντιδραστικός – αντιδημοκρατικός είναι ο χαρακτήρας Διοίκησης, αφού για πρώτη φορά η πλειοψηφία του Δ.Σ. ενός ασφαλιστικού οργανισμού ελέγχεται από την κυβέρνηση (έξι διορισμένοι – πέντε από τους Κοινωνικούς Φορείς), ενώ με ειδική διάταξη του ν. 4445/16 νομιμοποιείται η συγκρότηση και λειτουργία του χωρίς τους δύο εκπροσώπους των ασφαλισμένων που ακόμη δεν έχουν οριστεί (συνεδριάζει με εννέα μέλη).

Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο πως καθήκον του κόσμου της εργασίας αποτελεί η δυναμική ενεργοποίηση και συσπείρωση για την ακύρωση - ματαίωση του συγκεκριμένου σχεδίου. 

Σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα της ενοποίησης και τον οργανωτικό – λειτουργικό εκσυγχρονισμό του συστήματος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η ευθύνη της καθυστέρησης και η αδιαφορία – ανικανότητα μπροστά στη διαχρονικά απαράδεκτη κατάσταση βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δυστυχώς όμως, ανεξάρτητα αν η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί άλλοθι και επικάλυμμα όσων αρχικά αναφέραμε και άλλων ακόμη, η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί ή αρνείται να λάβει υπόψη της την εμπειρία των αποτυχημένων και «άτακτων» ενοποιήσεων του παρελθόντος. 

Η παράταση του μεταβατικού διαστήματος αποτελεί μονόδρομο, διαφορετικά ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θα δοκιμάσουμε για μια ακόμη φορά τις αντοχές μας με ό,τι πρόκειται να επικρατήσει.

Ειδικότερα τώρα στα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους, η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια του εμπαιγμού, της ανευθυνότητας και της αυθαιρεσίας. 

Από τους ενοποιούμενους οργανισμούς, όπως ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Πετρόπουλος ομολόγησε πρόσφατα στη Βουλή, έχει αποχωρήσει τα τελευταία έξι χρόνια περίπου το 40% του προσωπικού τους. 

Κατά την ψήφιση του ν.4387/16 μας διαβεβαίωσε όπως και ο κ. Κατρούγκαλος ότι και γι' αυτό τον λόγο δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί διάταξη σχετικά με πλεονάζον προσωπικό. Πράγματι δεν συμπεριελήφθη.

Ενσωματώθηκε όμως αιφνιδιαστικά λίγες μέρες μετά με σχετική τροπολογία κατά την ψήφιση του ν.4389/16. 

Πρόκειται, μας είπαν, για ιδεοληπτική απαίτηση των «θεσμών» και βέβαια μας διαβεβαίωσαν ξανά ότι κανένας δεν περισσεύει.

Δυστυχώς όμως όσο τραγικό κι αν ακούγεται, πραγματική εξουσία ασκούν οι «θεσμοί» κι εμείς έχουμε σοβαρότατους λόγους να ανησυχούμε. 

Στα θέματα της μεταφοράς του προσωπικού και της επιλογής προϊσταμένων για τις θέσεις ευθύνης του ΕΦΚΑ, καταγγείλαμε επανειλημμένα το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε ειδικό διοικητικό καθεστώς που παρακάμπτει ολόκληρο σχεδόν τον υπαλληλικό κώδικα μεταβιβάζοντας προκλητικά όλες τις αρμοδιότητες στην οδό Σταδίου 29. Οσοι «πιστοί» προσέλθετε...

*πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι
Η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνει το εισόδημα της μεγάλης πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων και προκαλεί διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα στον νέο φορέα.
Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυνηγώντας την «ασφαλιστική συνείδηση»
Για να εμπιστευτεί ο ασφαλισμένος το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει κυρίως να δει πραγματική απόδοση των δεκάδων χιλιάδων ευρώ που πληρώνει, να δει δηλαδή αξιοπρεπείς παροχές.
Κυνηγώντας την «ασφαλιστική συνείδηση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ευελιξία», μετανάστευση, ανεργία
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η βαθμιαία αύξηση της ανεργίας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε δυστυχώς, μεταξύ των άλλων, το συμβούλιο αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. σ’ ένα περιβάλλον...
«Ευελιξία», μετανάστευση, ανεργία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δούρειος ίππος για περαιτέρω μείωση»
Η λειτουργία του ΕΦΚΑ, έτσι όπως επιχειρείται, θα δημιουργήσει διοικητικό χάος, με αποτέλεσμα να γιγαντώσει τα χρονίζοντα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, αντί να τα επιλύσει. Ο Οργανισμός που...
«Δούρειος ίππος για περαιτέρω μείωση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, σιγουριά για το κοινό μέλλον
Αντίπαλες προς την κυβέρνησή μας, ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στην αναθεμελίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης που επιχειρείται με τον Ν. 4387/2016. Εδώ, πράγματι, η πολιτική βρίσκει το...
Ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, σιγουριά για το κοινό μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης
Η ανορθολογική αυτή διαχείριση των αποθεματικών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης συντελέστηκε σε βάρος των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ότι το χρηματοδοτικό της υπόβαθρο...
Τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας