• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%
EUROKINISSI

Αποχή

 • A-
 • A+

Η αποχή στις τοπικές και εθνικές εκλογές, διαρκώς αυξανόμενη, αποτελεί κοινό φαινόμενο στον ευρωπαϊκό κόσμο, για να μιλήσουμε για τη γειτονιά μας. Η αναγωγή σε αριθμούς κατά την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων αφθονεί σε εξηγήσεις μιας συγκεκριμένης αναμέτρησης, δεν επαρκεί ωστόσο για να διαφανούν οι τάσεις και οι κατευθύνσεις που αυτές χαράζουν.

Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι τα εκλογικά συστήματα διαφέρουν και μεταβάλλονται, όπως και οι συγκυρίες που επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά.

Οι εξηγήσεις υποφέρουν λοιπόν από χρήση δεδομένων, που όσο και αν καλύπτουν δεκαετή ή εικοσαετή εκλογικό ορίζοντα δεν είναι εντέλει συγκρίσιμα. Οι πρόσφατες επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις των προβλέψεων ψηφοφοριών και η έκπληξη ενός μη αναμενόμενου αποτελέσματος είναι απόδειξη μιας ρευστότητας κοινωνικών μετατοπίσεων, οι οποίες, όσο και αν είναι ορατές, αποκτούν μεμιάς ισχύ ανατροπής, που οι συσχετισμοί δυνάμεων υπολογίζουν, παρόλο που διαψεύδονται, ότι ελέγχουν.

Η εμφάνιση εξ αυτού του λόγου πολιτικής ακρότητας με καθοδηγητή μια φανατικά στρεβλή ιδεολογική υποστήριξη δίνει πρωτεύουσα σημασία σε έξαλλες μειοψηφίες, που αποκτούν σύντομα σφραγίδα δικαιοποίησης και νομιμοποίησής τους, καθορίζοντας λιγότερο ή περισσότερο το πολιτικό περιβάλλον και θεσμικές αλλοιώσεις, ελάχιστης σημασίας με μια πρώτη ματιά, φύτρες όμως μελλοντικών περιπλοκών. Το ιστορικό παρελθόν τής τυραννίας κάθε μειοψηφίας δεν εξασφαλίζει ότι το μέλλον δεν ανήκει στα εκτρώματα.

Η πρώτη και λογικά επαρκής εκτίμηση του φαινομένου της αποχής είναι πως μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος (περίπου 40% προσφάτως στην Ελλάδα) αδιαφορεί ή αρνείται, στην καλύτερη περίπτωση, να λάβει μέρος σε ψηφοφορία όπου κατ’ εξακολούθηση ένα κόμμα τιμωρείται και ένα άλλο θριαμβεύει, χάρη στην προσδοκία των ψηφοφόρων ότι θα υλοποιήσει τις φαυλότητές του ώστε να μην τιμωρηθεί στην επόμενη αναμέτρηση.

Αν αυτό είναι βάσιμο, τότε η λογική του επεκτείνεται στην απαξίωση της πολιτικής, αλλά και στην προσμονή μιας αλλαγής εντός των κομματικών συνδυασμών, από την οποία θα προκύψει άμεση εμπιστοσύνη σε νέα, ηγετική πολιτική προσωπικότητα, οπότε οι ψηφοφόροι θα σπεύσουν να παράσχουν την ευλογία τους.

Η ομολογούμενη κοινή παραδοχή ότι η εποχή μας δεν γεννάει ουσιώδεις ανατροπές, όσο και αν παρατηρούνται ακραίες πολιτικές, δεν φέρνει στο προσκήνιο παρά μορφές της πολιτικής που έχουν γεννηθεί και θητεύσει εντός κομμάτων, των οποίων, όσο και αν η φθορά είναι οφθαλμοφανής και η στειρότητα αγιάτρευτη, έχουν τη γνώση να αλλάζουν κάπως το ρούχο τους, να δείχνουν αλλιώς και να παραμένουν στο προσκήνιο με συμμαχίες και παλινωδίες.

Ας μη βιαστούμε να πούμε πως η αναπαραγωγή αυτού του «συστήματος» είναι δείγμα παρακμής. Είναι ουσιαστικό δείγμα μη διακινδύνευσης σε έναν γεωγραφικό χώρο που δεν απειλείται, σε μια γηραιά ήπειρο όπου κανένα κράτος δεν απειλεί άλλο κράτος. Είναι η ανοχή, συνώνυμη της αδιαφορίας.

Το πέρασμα της Ευρώπης από αιώνες κινδύνων και πολέμων σε μερικές δεκαετίες ολοκληρωτικής ειρήνης με κάποιες τοπικές αναταράξεις απρόσμενης σκληρότητας και καταστροφής, στερεί την πολιτική από τον εντοπισμό εξωτερικού εχθρού.

Η πραγματική ανυπαρξία τέτοιου κινδύνου προσφέρει κομματικές ευκαιρίες υπόδειξης εσωτερικού εχθρού και εσωτερικών εχθρών, αναπαράσταση εμφύλιας διαμάχης, που όλο φουντώνει και όλο αναβάλλεται, ώσπου να επανέλθει ως σοβαρή απειλή δήθεν και να περιοριστεί σε κομματικά, εξωκοινοβουλευτικά, αναρχικά, εναλλακτικά χτυπήματα, μανιφέστα, αναμασήματα επανάστασης και θεσμικού λεκτικού αυτοματισμού υπεράσπισης του Συντάγματος και της δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια, στη σύμπλευση του «συστήματος» με κάθε λογής συστημικό «αντισύστημα». Με αυτόν τον τρόπο το «σύστημα» τρώει τα σωθικά της κοινωνίας, συνεργάζεται με το «αντισύστημα», του οποίου οι προθέσεις και οι πράξεις είναι διαλυτικές, αλλά χρήσιμες, προτιμητέες σε σχέση με την αποχή, που στερείται συστήματος όσο είναι αχειραγώγητη.

Η αποχή, παρά το μέγεθός της, είναι σύνολο ελάχιστης κρίσιμης μάζας, ελάχιστων μεγεθών, τα οποία, αν και συναντώνται στην επιθυμία για λιγότερο ή περισσότερο σαφώς και λογικώς διατυπωμένες αλλαγές ή τουλάχιστον βελτιώσεις, έχουν ηθικό περιεχόμενο, με την έννοια της καταπολέμησης της αδικίας, της επανόδου στην υπόληψη του πολίτη, στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στον ανθρωπισμό της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης.

Το νόημα αυτών των «βασικών δημοκρατικών αρχών» δεν είναι το ίδιο για το ένα ή το άλλο ελάχιστο μέγεθος εντός της αποχής. Ως εκ τούτου η παρθενική πρόθεση συνεννόησης προσκρούει στις αποχρώσεις και επιπλέον στο γεγονός ότι το «σύστημα» και το «αντισύστημα» επαναλαμβάνουν την πίστη τους στο ηθικό περιεχόμενο, στο όνομα της οποίας οι αγώνες είναι συνεχείς, με τη νίκη στεφανωμένη στη γωνία της Ιστορίας.

Σε τέτοιο περιβάλλον η αποχή δεν είναι απόσταση από τη σαπίλα, αλλά μέρος της σαπίλας, ας μην είναι σάπιοι οι δυσανεκτικοί στη δυσοσμία οπαδοί της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυναμική της εκλογικής συμπεριφοράς
Το ερώτημα είναι πώς αλλάζει η εκλογική συμπεριφορά; Μελέτες έδειξαν ότι εκείνοι που ανελίσσονται κοινωνικά μετακινούνται σταδιακά δεξιότερα.
Η δυναμική της εκλογικής συμπεριφοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
Οπως εκατομμύρια συνέλληνες, έτσι κι εγώ παρακολούθησα στην οθόνη τη γιορτή της δημοκρατίας, δηλαδή τις εθνικές εκλογές, την περασμένη Κυριακή. Με την εξής διαφορά: η οθόνη ήταν του υπολογιστή μου και το...
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και για μούντζα ο λαός και για λιβάνι
Στις στιγμές της αμηχανίας. Οταν η γλώσσα δυσκολεύεται ν’ αλέσει τις λέξεις, η λύση είναι η λογοτεχνία. Ο Παλαμάς έκοψε με τους στίχους του τον δικό μου κόμπο. Και πάλι ο λαός στο επίκεντρο. Η τηλεοπτική οθόνη...
Και για μούντζα ο λαός και για λιβάνι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
Ο λύκος έμαθε, έγινε άσος στις σοφιστείες. Στο να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο. Διάβασε τον Γκάρνερ και τη δική του εκδοχή για την Κοκκινοσκουφίτσα. Δεν υπάρχουν λύκοι. Ολοι είναι το ίδιο. Ελάτε να ενωθούμε, οι...
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην Ευρώπη
Για την κοινή γνώμη η αντιπροσωπευτική δημοκρατία συνδέεται με τα κόμματα, με τη διεξαγωγή εκλογών και με τον σχηματισμό κυβέρνησης, δηλαδή ενός οργάνου το οποίο αναλαμβάνει να ασκεί την πολιτική εξουσία εντός...
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας