• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 27.4°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 24.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 26.5°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 19.4°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 25.5°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 27.7°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 26.9°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  69%

«Ακριβοί» στα πρόστιμα, «φτηνοί» στις ζωές!

 • A-
 • A+

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας («Εφημερίδα των Συντακτών» 14/1/2016) δήλωσε ότι επίκειται η ανακοίνωση (σε συνεργασία με τον ΥΜΕ Χρ. Σπίρτζη) της κατά 50% μείωσης των προστίμων για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, με εξαίρεση την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το όραμα του τ. υπουργού Γ. Πανούση, έστω καθυστερημένα, θα γίνει πράξη, στο όνομα της αλληλεγγύης στον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση οδηγό μηχανοκινήτου που μπορεί να έχει τα χρήματα για να αγοράζει τροχοφόρο και να το συντηρεί, να πληρώνει για ολοένα αυξανόμενα καύσιμα, διόδια, τέλη κυκλοφορίας... αλλά δεν μπορεί να πληρώνει και για την παραβατικότητά του!

Ποιον πολίτη προστατεύετε, αλήθεια, κύριε Τόσκα; Προφανώς όχι τον ευάλωτο χρήστη του οδικού δικτύου (πεζό, ποδηλάτη, μοτοσικλετιστή).

Αποφάσεις όπως αυτές επιβραβεύουν την παραβατικότητα στο οδικό δίκτυο και προφανώς την ενισχύουν.

Αν υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την οικονομική κατάσταση των χρηστών μηχανοκινήτων, θα μπορούσε να επιλεγεί μια μικρή μείωση στην τιμή της βενζίνης, στα τέλη κυκλοφορίας, στα τέλη ταξινόμησης ή οπουδήποτε αλλού, που θα επέφερε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση απ’ ό,τι η μείωση των προστίμων.

Αλλά το μήνυμα είναι διπλό: Προωθούμε τη χρήση του Ι.Χ. και «αποποινικοποιούμε» τη συμπεριφορά των χρηστών.

Το ένα προωθεί το άλλο. Και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Οι εισαγωγείς, γιατί οι πωλήσεις αυξάνονται· το κράτος, γιατί τα έσοδά του αυξάνονται· οι χρήστες, γιατί απενοχοποιείται η επιθετική συμπεριφορά κατάκτησης, κατάχρησης και καταστροφής του δημόσιου χώρου.

Ποιους προστατεύετε, λοιπόν, κύριε Τόσκα;

Οχι πάντως αυτούς τους οποίους υποτίθεται οριστήκατε να προστατεύετε.

Εκτός από τους παραβατικούς οδηγούς, στους οποίους εκφράζετε την αλληλεγγύη σας στο οδικό δίκτυο, υπάρχουν επίσης και μη παραβατικοί οδηγοί.

Γιατί δεν επιλέγετε, ας πούμε, αντί για τη μείωση των προστίμων στους παραβατικούς οδηγούς, τη μείωση των τελών κυκλοφορίας στους μη παραβατικούς οδηγούς; Δεν είναι και αυτοί φτωχοί ή άνεργοι;

Αλλά, εκτός από τους οδηγούς μηχανοκινήτων, σας περνάει άραγε από το μυαλό πως στο οδικό δίκτυο υπάρχουν και έχουν ίσα τουλάχιστον δικαιώματα πεζοί, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με καροτσάκια ή αμαξίδια, ποδηλάτες και διάφοροι άλλοι «περίεργοι»;

Που κι αυτοί, εκτός από την οικονομική κρίση, βιώνουν και την τρομοκρατία της μηχανοκίνησης όχι μόνο στην άσφαλτο αλλά και στο πεζοδρόμιο και στον πεζόδρομο και στην παραλία και στο βουνό.

Με μια πολύ μικρή αύξηση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις, χώρες που έχουν αναλογικά λιγότερο από το ένα τρίτο αριθμό θανάτων και σοβαρών τραυματισμών απ’ ό,τι η Ελλάδα προχώρησαν στη λήψη δέσμης μέτρων που αφορούν την οδική ασφάλεια.

Το καλοκαίρι του 2015 η Γαλλία αύξησε όλα σχεδόν τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, ιδιαίτερα όσες αφορούν τη χρήση κινητού, οθονών κ.λπ. που θεωρούνται η νέα μεγάλη απειλή για την ειρήνη στους δρόμους.

Το πρόστιμο για τη χρήση κινητού ανέβηκε στα 135 ευρώ (+3 βαθμοί ποινής στο point system).

Το φθινόπωρο του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρόστιμο για τη χρήση κινητού διπλασιάστηκε (από τις 100 στις 200 λίρες = 228 ευρώ), ενώ οι βαθμοί ποινής έγιναν 6, με αποτέλεσμα να αφαιρείται η άδεια οδήγησης σε όσους επαναλαμβάνουν την παράβαση.

Γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας σε σχέση με τα τροχαία ισχύει μια «περίεργη» αριθμητική.

Για να αναφερθούμε μόνο στις παραβάσεις του ΚΟΚ, όπως είναι γνωστό, όλα τα πρόστιμα αν πληρωθούν εντός 10ημέρου μειώνονται κατά 50%.

Οι εξαγγελίες του Ν. Τόσκα θυμίζουν την παλιά καλή εποχή των διαφημίσεων του τύπου «Το αφεντικό τρελάθηκε: 50% έκπτωση στο 50%. Προσφορά: οδήγηση + χρήση κινητού τώρα με 25 ευρώ! Παραβίαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 20km/h: τώρα με 10 ευρώ!».

Το μόνο που λείπει είναι στις δύο παραβάσεις να δίνεται και μία δώρο!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις αρχές του 2000 έχει διακηρύξει πως μια αύξηση του ορίου ταχύτητας κατά 20km/h σημαίνει οκταπλάσιες πιθανότητες εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο.

Αρκεί κανείς να κυκλοφορεί στην πόλη και στη χώρα για να αντιληφθεί πόσο έχει αυξηθεί η επιθετικότητα στο οδικό δίκτυο.

Τα μέτρα «κοινωνικής αλληλεγγύης» προς τους παραβάτες του ΚΟΚ μπορεί να τη διπλασιάσουν.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνει ότι το 85% του συνόλου των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα οφείλεται στις τροχαίες συγκρούσεις.

Μία χώρα που σταθερά κατατάσσεται -πανευρωπαϊκά- ίσως και στην πρώτη θέση σε θανάτους και αναπηρίες από τροχαία.

Οι ευρηματικές προτάσεις των κ. Τόσκα και Σπίρτζη απορρέουν προφανώς από την αποδοχή αυτής της... νομοτέλειας, θέτοντας ξανά το αιώνιο ερώτημα: Ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες μας;

 Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των προστίμων ακολουθεί η Φινλανδία, συνδέοντάς τα με το ύψος του εισοδήματος του δράστη:

Πρόστιμο 54.024 ευρώ κατέβαλε το 2015 ο R. Kuisla (ετήσιο εισόδημα 6,5 εκατομμύρια ευρώ) γιατί παραβίασε το όριο των 80 χλμ./ώρα.

Το ρεκόρ σε πρόστιμο για οδική παράβαση είναι 116.000 ευρώ σε στέλεχος της Nokia το 2002, που έτρεχε με μηχανή με 75 χλμ./ώρα σε ζώνη με όριο τα 50.

*Γιατρός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τροχαία εγκλήματα: εκτός από τους φυσικούς, υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί
Ενα ακόμη «ακατανόητο» πολύνεκρο τροχαίο στη χώρα με τους 31.385 νεκρούς στους δρόμους τα τελευταία 20 χρόνια. Φτιάξαμε νέους αυτοκινητόδρομους για να ταξιδεύουμε με ασφάλεια. Αγοράζουμε όλο και πιο ακριβά και...
Τροχαία εγκλήματα: εκτός από τους φυσικούς, υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κώδικας Οδικής Δολοφονίας
Χθες ήταν η «φονική» Πόρσε σε μια τρελή πορεία, προχθές ήταν το «γλέντι» που «θόλωσε» τις αντιδράσεις του έμπειρου οδηγού, πέρσι ήταν το «γινάτι» του ηλικιωμένου που αποφάσισε να σκίσει τα νερά, κόβοντας στη...
Κώδικας Οδικής Δολοφονίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεκροί από τροχαία σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Κάθε φορά που η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοινώσει τους νεκρούς από τροχαία, τονίζεται ότι αυτά αποτελούν μία από τις σημαντικές αιτίες θανάτου στη χώρα μας, στην οποία υπάρχει αύξηση των θανάτων...
Νεκροί από τροχαία σε Ελλάδα και Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τροχαία ατυχήματα: Η διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας
Κατά τη δεκαπενταετία από το έτος 2000 έως και το έτος 2014 συνέβησαν σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο 210.886 τροχαία ατυχήματα κατά τα οποία 21.608 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους 31.631 υπέστησαν βαρείς...
Τροχαία ατυχήματα: Η διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μαγαζάκια του τρόμου στην εθνική οδό
«Θεσμός» τείνουν να γίνουν οι πάγκοι-παράγκες που στήνουν στον Βόρειο Οδικό Αξονα τοπικοί παραγωγοί, οι οποίοι πουλούν τα προϊόντα τους δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για τους... πελάτες τους αλλά και για...
Τα μαγαζάκια του τρόμου στην εθνική οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ατιμωρησία θερίζει ζωές
Στην πεζογέφυρα της Κηφισίας, στο ύψος της οδού Στεφάνου Δέλτα, είναι ζωγραφισμένη μια λευκή πεταλούδα. Συμβολίζει την ψυχή ενός έφηβου αγοριού, του Σόλωνα. Ωστόσο, και σε άλλα σημεία των δρόμων της Ελλάδας...
Η ατιμωρησία θερίζει ζωές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας