• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.6°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.7°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / -0.3°C
  2 BF
  74%

Πέθανε ο σερ Αντονι Μπαρνς Ατκινσον

Αντίο, Τόνι Ατκινσον

 • A-
 • A+

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς του 2017 πέθανε ο σερ Αντονι Μπαρνς Ατκινσον, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Βρετανούς οικονομολόγους.

Ο Ατκινσον δίδαξε στο University College London, στο London School of Economics και στα Πανεπιστήμια του Essex, του Harvard, της Οξφόρδης και του Cambridge, διετέλεσε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών εταιρειών, εκδότης επιστημονικών περιοδικών και έλαβε πολυάριθμα τιμητικά βραβεία και τίτλους για το έργο του.

Ο Τόνι Ατκινσον συνέγραψε περισσότερα από σαράντα βιβλία και 350 επιστημονικά άρθρα πάνω σε ένα ευρύ ερευνητικό φάσμα των δημοσίων οικονομικών που καλύπτει τη φορολογία, την κοινωνική προστασία και πολιτική, τη δομή και τον ρόλο του κράτους πρόνοιας. Το πιο γνωστό όμως πεδίο της έρευνάς του είναι τα οικονομικά της ανισότητας και της φτώχειας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι ο οικονομολόγος που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχει συμβάλει στην κατανόηση, τη μέτρηση, την ανάλυση και την αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας.

Ηδη από τη δεκαετία του 1960, όταν η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου ήταν εντελώς στο περιθώριο των ενδιαφερόντων των οικονομολόγων, ο Τόνι Ατκινσον άρχισε να θέτει τα θεμέλια της σύγχρονης θεωρίας μέτρησης της ανισότητας και να ασχολείται μέσα από θεωρητικές αναλύσεις, τη συγκρότηση εμπειρικών μοντέλων και παγκόσμιων βάσεων δεδομένων για την κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, με αυτά ακριβώς τα ζητήματα, τα οποία έπειτα από δεκαετίες αποδείχτηκε ότι υπέσκαπταν τα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει της δημοκρατίας.

Τώρα πια που η ανισότητα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα παγκοσμίως, με όλους σχεδόν τους διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και τους πιο συστημικούς, να εκπονούν μελέτες για τις αρνητικές της συνέπειες, η θέση του Τόνι Ατκινσον είναι πάλι ένα βήμα πιο μπροστά.

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Inequality. What can be done?» (το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά με τίτλο «Ανισότητα. Τι μπορεί να γίνει;») υποστηρίζει ότι δεν είμαστε ανίσχυροι μπροστά στις δυνάμεις της αγοράς, της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης και προτείνει δέσμη μέτρων που καλύπτουν όλους τους τομείς δράσης των κυβερνήσεων.

Για την Ελλάδα, σε μια υπέροχη συνέντευξη που έδωσε στον Τάσο Τσακίρογλου το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να πουληθούν με ζημιά τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να μειωθεί το δημόσιο χρέος και ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ηγέτες πρέπει να θυμηθούν πως η οικονομική πολιτική υπηρετεί τους ανθρώπους και όχι το αντίθετο.

Στα είκοσι χρόνια που τον γνώριζα, αυτό που τον έκανε ήρωα στα μάτια των μαθητών του, των συνομιλητών του ή και απλώς των αναγνωστών του δεν ήταν μόνο το επίπεδο της ακαδημαϊκής του ανάλυσης, αλλά κυρίως η προσέγγιση της οικονομικής επιστήμης ως ηθικής της συλλογικής σωτηρίας και το πνεύμα αισιοδοξίας του ότι μπορούν να γίνουν πράγματα για να αλλάξει ο κόσμος μας προς το καλύτερο και ότι γι' αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι.

*Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η ώρα να το παλέψουμε!
Πάνε μερικά χρόνια που οι συνθήκες της ζωής μας χειροτερεύουν διαρκώς. Και στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. Αντί να διολισθήσουμε σε ακόμα πιο βάρβαρες, ρατσιστικές και σκοταδιστικές καταστάσεις, να...
Είναι η ώρα να το παλέψουμε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απέναντι σε μια νέα φεουδαρχία
Η αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου έγινε η παρουσίαση και συζήτηση του βιβλίου του Χ. Πουλόπουλου ήταν κατάμεστη. Ρώτησα αργότερα έναν φίλο, σιωπηλό ακροατή, αν η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε του...
Απέναντι σε μια νέα φεουδαρχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Ευχάριστες εκτιμήσεις και ψευδείς προβλέψεις φέρνουν φτώχεια και νέα μνημόνια
Η χώρα με βάση τα πραγματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 είχε μικρότερο εισόδημα και πολύ μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το 2019.
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Ευχάριστες εκτιμήσεις και ψευδείς προβλέψεις φέρνουν φτώχεια και νέα μνημόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λιτότητα δεν λειτουργεί αλλά ναρκοθετεί
Η κυβέρνηση παρά τη ρητορική της ακολουθεί με αξιοζήλευτη προσήλωση την πολιτική του αποπληθωρισμού των μισθών, της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών, της στοχευμένης μείωσης των φόρων και της ενίσχυσης της...
Η λιτότητα δεν λειτουργεί αλλά ναρκοθετεί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόκληση Σκυλακάκη και Μητσοτάκη δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη
Είναι ώρα οι φορείς και οι πολίτες να αναλάβουμε δράση ώστε να δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο με κεντρικό σύνθημα «Ουσιαστικά μέτρα τώρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας».
Η πρόκληση Σκυλακάκη και Μητσοτάκη δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας