Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.6°C / 12.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  79%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 22.0°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
Αντίο, Τόνι Ατκινσον

Πέθανε ο σερ Αντονι Μπαρνς Ατκινσον

Αντίο, Τόνι Ατκινσον

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς του 2017 πέθανε ο σερ Αντονι Μπαρνς Ατκινσον, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Βρετανούς οικονομολόγους.

Ο Ατκινσον δίδαξε στο University College London, στο London School of Economics και στα Πανεπιστήμια του Essex, του Harvard, της Οξφόρδης και του Cambridge, διετέλεσε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών εταιρειών, εκδότης επιστημονικών περιοδικών και έλαβε πολυάριθμα τιμητικά βραβεία και τίτλους για το έργο του.

Ο Τόνι Ατκινσον συνέγραψε περισσότερα από σαράντα βιβλία και 350 επιστημονικά άρθρα πάνω σε ένα ευρύ ερευνητικό φάσμα των δημοσίων οικονομικών που καλύπτει τη φορολογία, την κοινωνική προστασία και πολιτική, τη δομή και τον ρόλο του κράτους πρόνοιας. Το πιο γνωστό όμως πεδίο της έρευνάς του είναι τα οικονομικά της ανισότητας και της φτώχειας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι ο οικονομολόγος που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχει συμβάλει στην κατανόηση, τη μέτρηση, την ανάλυση και την αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας.

Ηδη από τη δεκαετία του 1960, όταν η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου ήταν εντελώς στο περιθώριο των ενδιαφερόντων των οικονομολόγων, ο Τόνι Ατκινσον άρχισε να θέτει τα θεμέλια της σύγχρονης θεωρίας μέτρησης της ανισότητας και να ασχολείται μέσα από θεωρητικές αναλύσεις, τη συγκρότηση εμπειρικών μοντέλων και παγκόσμιων βάσεων δεδομένων για την κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, με αυτά ακριβώς τα ζητήματα, τα οποία έπειτα από δεκαετίες αποδείχτηκε ότι υπέσκαπταν τα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και εν τέλει της δημοκρατίας.

Τώρα πια που η ανισότητα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα παγκοσμίως, με όλους σχεδόν τους διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και τους πιο συστημικούς, να εκπονούν μελέτες για τις αρνητικές της συνέπειες, η θέση του Τόνι Ατκινσον είναι πάλι ένα βήμα πιο μπροστά.

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Inequality. What can be done?» (το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά με τίτλο «Ανισότητα. Τι μπορεί να γίνει;») υποστηρίζει ότι δεν είμαστε ανίσχυροι μπροστά στις δυνάμεις της αγοράς, της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης και προτείνει δέσμη μέτρων που καλύπτουν όλους τους τομείς δράσης των κυβερνήσεων.

Για την Ελλάδα, σε μια υπέροχη συνέντευξη που έδωσε στον Τάσο Τσακίρογλου το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να πουληθούν με ζημιά τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να μειωθεί το δημόσιο χρέος και ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ηγέτες πρέπει να θυμηθούν πως η οικονομική πολιτική υπηρετεί τους ανθρώπους και όχι το αντίθετο.

Στα είκοσι χρόνια που τον γνώριζα, αυτό που τον έκανε ήρωα στα μάτια των μαθητών του, των συνομιλητών του ή και απλώς των αναγνωστών του δεν ήταν μόνο το επίπεδο της ακαδημαϊκής του ανάλυσης, αλλά κυρίως η προσέγγιση της οικονομικής επιστήμης ως ηθικής της συλλογικής σωτηρίας και το πνεύμα αισιοδοξίας του ότι μπορούν να γίνουν πράγματα για να αλλάξει ο κόσμος μας προς το καλύτερο και ότι γι' αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι.

*Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η ώρα να το παλέψουμε!
Πάνε μερικά χρόνια που οι συνθήκες της ζωής μας χειροτερεύουν διαρκώς. Και στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο. Αντί να διολισθήσουμε σε ακόμα πιο βάρβαρες, ρατσιστικές και σκοταδιστικές καταστάσεις, να...
Είναι η ώρα να το παλέψουμε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απέναντι σε μια νέα φεουδαρχία
Η αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου έγινε η παρουσίαση και συζήτηση του βιβλίου του Χ. Πουλόπουλου ήταν κατάμεστη. Ρώτησα αργότερα έναν φίλο, σιωπηλό ακροατή, αν η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε του...
Απέναντι σε μια νέα φεουδαρχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμύνεσθαι περί πάρτης
Εθνική εορτή πλησιάζει και δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που δεν έχουν την ίδια πατρίδα με όλους τους υπόλοιπους. Αυτούς που επιμένουν να κάνουν πολέμους συνέχεια, για να πωλούν όπλα ή να υπερασπίζονται...
Αμύνεσθαι περί πάρτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αδιέξοδο του Ελληνικού Καπιταλισμού
Παραμένουν άλυτες οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει...
Το αδιέξοδο του Ελληνικού Καπιταλισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
H επιστροφή της λιτότητας;
Απ’ ό,τι φαίνεται, η προοπτική μιας ρήξης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη απομακρύνεται – για την ώρα τουλάχιστον.
H επιστροφή της λιτότητας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Ε.Ε. της λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης
Το αφήγημα της «Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης» ξαναζεσταίνεται σιγά σιγά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει με συνέπεια τις ευρωπαϊκές πολιτικές φτώχειας και εξαθλίωσης των προηγούμενων μνημονιακών...
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Ε.Ε. της λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας