Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταξύ σφύρας και άκμονος η εφαρμογή του νόμου για το πλαστικό χρήμα

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η εφαρμογή του νόμου για το πλαστικό χρήμα

  • A-
  • A+

Η εφαρμογή του νόμου για το πλαστικό χρήμα αντιμετωπίζει δύο βασικές δυσκολίες: Πρώτον, πώς θα δομηθεί το αφορολόγητο και ποιες θα είναι οι δικαιολογούμενες δαπάνες και, δεύτερον, τι θα γίνει εν τέλει με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες οι επιχειρηματίες και οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με τα POS.

Για ακόμη μία φορά τα αιτήματα της αγοράς δεν εισακούστηκαν στις πολιτικές αποφάσεις με αποτέλεσμα στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, να μη συμπεριληφθεί, παρά τις πολλές υποσχέσεις, η θεσμοθέτηση του «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού».

Ενός ακατάσχετου λογαριασμού-τροφοδότη για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, καθώς θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» δεσμευμένα ποσά, παρέχοντας αμφίπλευρα οφέλη τόσο για τα δημόσια έσοδα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο και για τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Η απλή αναφορά που γίνεται στο Αρθρο 62 του νομοσχεδίου για τον «Επαγγελματικό Λογαριασμό», χωρίς καμία επιπλέον εξειδίκευση του όρου, επαληθεύει τους φόβους του επιχειρηματικού κόσμου πως, κατόπιν και των ισχυρότατων πιέσεων των θεσμών, οι δυνατότητες που παρέχει ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο στη φορολογική διοίκηση θα παραμείνουν τελικά αναξιοποίητες.

Πρέπει να καταστεί κοινός τόπος ότι η βελτίωση της λειτουργικότητας των επιχειρήσεων αφενός θα διασφαλίσει σε σημαντικό ποσοστό την επιβίωσή τους και αφετέρου θα συμβάλει στη συνεπέστερη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οποιοδήποτε εργαλείο αποκατάστασης των συνθηκών λειτουργίας στην αγορά και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών πρέπει να αξιολογείται με τη δέουσα προσοχή όσον αφορά τις προοπτικές συνεισφοράς του στους προς επίτευξη δημοσιονομικούς στόχους.

Υποστηρίζεται ότι με τον νέο νόμο διευκολύνεται η χρήση του πλαστικού χρήματος.

Τι γίνεται, όμως, για τις επιχειρήσεις στις οποίες τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τη χρήση των POS -τα οποία δεν αποτελούν όλα κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων- κατάσχονται;

Ο νομοθέτης δεν απάντησε σε αυτό το τόσο καίριο ερώτημα. Θα απαντήσει, όμως, η αγορά, δυστυχώς, με νέα λουκέτα.

Η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Δημόσιο.

Με ανάλογη προχειρότητα και συγκεκριμένα με τη χρήση τροπολογιών, ο νομοθέτης αντιμετώπισε και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την προώθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα ποσοστά συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, τις εξαιρούμενες δαπάνες και τον καθορισμό κινήτρων, τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με ΓΓΔΕ, την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, τους φορολογικούς συντελεστές και τον πρόσθετο φόρο, καθώς και τις εξαιρέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι προωθούμενες διατάξεις για την τόνωση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας, αποτυγχάνουν να ενεργοποιήσουν και να κινητροδοτήσουν μεγάλο μέρος της φορολογικής βάσης.

Οσον αφορά τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, αυτή δεν αφορά την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δήλωσαν τα εισοδήματά τους αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στους βεβαιωμένους φόρους που τους επιβλήθηκαν και κατέληξαν μετά από πρόστιμα και προσαυξήσεις σε υπέρογκες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Παρά, όμως, το γεγονός ότι οι ΜμΕ δεν έχουν τα διαθέσιμα χρήματα, έχουν αποδεχτεί να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, σε αντίθεση με αυτούς που τα έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα στο εξωτερικό.

Οσο για τον ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό, θα συνεχίσουμε να τον διεκδικούμε...

*προέδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζετε τι ποιείτε;
Άρθρο του Γ. Βαρουφάκη: Παράλληλα με τη φρίκη στην Ανατολική Αττική διαδραματίζεται και μια άλλη φρίκη την οποία κυβέρνηση και αντιπολίτευση όχι μόνον αποσιωπούν αλλά την πριμοδοτούν κιόλας. Ποια είναι αυτή η...
Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζετε τι ποιείτε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φορολογούν τις τράπεζες για να πληρώσουν τις συντάξεις!
«Θα ήταν αδιανόητο για εμάς να αποφασίζει π.χ. η Γερμανία για το ύψος των συντάξεών μας, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα γινόταν επανάσταση στην Ισπανία!» μας λέει ο Λουίς, υπάλληλος του γραφείου...
Φορολογούν τις τράπεζες για να πληρώσουν τις συντάξεις!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις
Οριστικούς τίτλους τέλους στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Σχετική απόφαση, την οποία υπέγραψε χθες, αναφέρει ότι οι...
Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπέρασαν τα 26 δισ. οι πληρωμές με κάρτες
Στα ελληνικά πορτοφόλια βρίσκονται σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες, ωστόσο μόλις το 19% είναι πιστωτικές και οι υπόλοιπες είναι κατά κύριο λόγο χρεωστικές που είναι συνδεδεμένες με λογαριασμούς καταθέσεων και...
Ξεπέρασαν τα 26 δισ. οι πληρωμές με κάρτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χαμένη επταετία
Οι βίαιες περικοπές εισοδημάτων και η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα στάθηκαν οι κύριες αιτίες για την κατάρρευση όχι μόνον της εσωτερικής αγοράς, αλλά και των τραπεζικών καταθέσεων, δεδομένου ότι οι...
Η χαμένη επταετία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές αγορές το αφορολόγητο του 2017
​Σε εφαρμογή μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων θα «χτίζεται» αποκλειστικά το αφορολόγητο ποσό, ενώ φόρο ακόμη και πάνω από 60% θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν...
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές αγορές το αφορολόγητο του 2017

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας