• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.5°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%

Περί «λαϊκισμού»

 • A-
 • A+

Μάλλον ο σημαντικότερος από τους θεωρητικούς της Αριστεράς που είχαν μιλήσει για λαϊκισμό από τη δεκαετία του 1970 ήταν ο Ερνέστο Λακλάου, ο οποίος, στο κλασικό βιβλίο του «Πολιτική και ιδεολογία στη μαρξιστική θεωρία», το 1977, είχε ορίσει τον λαϊκισμό ως συνάρθρωση ευθέως αντικαπιταλιστικών ιδεολογικών στοιχείων που απευθύνονται στην εργατική τάξη με στοιχεία ιδεολογίας προς ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που δυνάμει εναντιώνονται στο συγκρότημα εξουσίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Λακλάου, αν και υπάρχουν δεξιοί, ακροδεξιοί, ακόμη και «κεντρώοι» λαϊκισμοί, ο λαϊκισμός είναι μια ιδεολογικο-πολιτική κατάσταση που οφείλει πρώτιστα η Αριστερά να επιδιώκει, αν θέλει να καταστεί ηγεμονική δύναμη στην κοινωνία. («Το πρόβλημα με το ΚΚΕ εσωτερικού είναι πως δεν είναι λαϊκιστικό!» μου είχε πει σε μια συνομιλία μας το 1979, όταν βρισκόμουν στην Αγγλία ως μεταπτυχιακός φοιτητής.)

Οσο κι αν εκλαϊκεύονται και απλοποιούνται οι ιδέες κατά τη διάχυσή τους, ποτέ δεν αποσυνδέονται πλήρως από τη θεωρία που τις γέννησε. Το γεγονός ότι η Αριστερά, ιδίως στην Ελλάδα, αλλά κατά τα τελευταία χρόνια και διεθνώς, ανέκαθεν αναφερόταν στον λαϊκισμό κατά κανόνα με αρνητικό πρόσημο αποτελεί ένδειξη ενός φαινομένου ίσως πρωτοφανούς στην ιστορία της σύγχρονης σκέψης για τη σύγχυση την οποία έχει προξενήσει.

Η χρήση του όρου «λαϊκισμός», όταν δεν σημαίνει απλώς «δημαγωγία» (αν και πάντοτε η αντικατάσταση μιας παλαιάς έννοιας αναπόφευκτα υπονοεί και κάτι που την υπερβαίνει), ενδέχεται να παραπέμπει σε τόσο ετερογενείς, ασύμβατες, ακόμη και κραυγαλέα αντιθετικές μεταξύ τους ιδεολογικο-πολιτικές τάσεις, δυνάμεις και πρακτικές, ώστε συχνά μόνο από την ιδεολογική τοποθέτηση του εκάστοτε χρήστη του όρου μπορείς να καταλάβεις τη συγκεκριμένη σημασία του.

Εν ολίγοις, στον τρέχοντα ελληνικό πολιτικό λόγο, είναι μια σε τεράστιο βαθμό κενή περιεχομένου κατηγορία που εξαπολύεται εκατέρωθεν του ιδεολογικο-πολιτικού φάσματος προς την αντίπαλη πλευρά.

Δυστυχώς για την Αριστερά όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται απλώς στη σύγχυση που επιφέρει η τρέχουσα χρήση του όρου. Οπως συνήθως συμβαίνει, τη «σύγχυση» σπεύδει να αξιοποιεί ο αντίπαλος προς όφελός του - δηλαδή εις βάρος της Αριστεράς που την προξένησε. Σήμερα πλέον, η χρησιμοποίηση του όρου «λαϊκισμός» με αρνητικό πρόσημο είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εννοιολογικό εργαλείο μιας διευρυμένης θεωρίας των «δύο άκρων».

«Διευρυμένης» υπό την έννοια ότι δεν εξομοιώνεται πλέον μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, αλλά στοιβάζονται στο ίδιο τσουβάλι, σε διεθνές επίπεδο, ολόκληρες οι δυνάμεις της αντινεοφιλελεύθερης, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με εκείνες της Ακροδεξιάς στις πολλαπλές εκφάνσεις της - από τον Μιχαλολιάκο έως τον Φάρατζ, τον Ορμπαν, τη Λεπέν και τον Τραμπ.

Ο «λαϊκισμός» πλέον τείνει να υποκαταστήσει τον επίσης αποπροσανατολιστικό όρο «αντι-συστημικός». Από πλευράς επικοινωνιακής και ιδεολογικής αποτελεσματικότητας όμως, θα έλεγα ότι είναι πιο επιβλαβής για την Αριστερά από τον τελευταίο.

Είναι σχετικά εύκολο για την Αριστερά να εξηγήσει γιατί οι καλούμενες «αντι-συστημικές» ακροδεξιές δυνάμεις κάθε άλλο παρά είναι στην πράξη εναντίον του συστήματος - αν ως «σύστημα» εννοούμε αυτό που για την Αριστερά είναι «το σύστημα», δηλαδή ο καπιταλισμός (έστω και αν κάποιες από αυτές τις δυνάμεις περιλαμβάνουν αντικαπιταλιστικά στοιχεία στη ρητορική τους).

Είναι όμως ασύγκριτα πιο δύσκολο να επικαλείται διαρκώς τον λαό, να ισχυρίζεται πως αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και για τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων, να προβάλλει ως έσχατη «κόκκινη γραμμή» την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και ταυτόχρονα να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως δεν είναι λαϊκιστική.

Αποδεχόμενη στην πράξη την εμπλοκή της στην όλη (αρνητική, κατά κύριο λόγο) φιλολογία περί «λαϊκισμού», η Αριστερά δημιουργεί στον εαυτό της ένα άλυτο πρόβλημα που καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει: Να εξηγεί γιατί η ίδια είναι υπέρ του λαού και μη λαϊκιστική, ενώ η Ακροδεξιά (και ενίοτε η Δεξιά) είναι εναντίον του λαού και λαϊκιστική.

Οσο κι αν στο επίπεδο μιας ακαδημαϊκής θεωρητικής συζήτησης το παραπάνω δίλημμα φαίνεται υπερβολικά απλουστευτικό, στη σφαίρα της μαζικής επικοινωνιακής πολιτικής έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Η δυσκολία να εξηγηθεί στον απλό κόσμο γιατί είναι κακός ο «λαϊκισμός» από τη σκοπιά της Αριστεράς αφήνει ανοιχτό το πεδίο στις καθεστωτικές δυνάμεις να παίζουν το ιδεολογικό παιχνίδι με τους δικούς τους όρους. Για εκείνες, τα πράγματα είναι «απλά». Από τη μια, ο «λαϊκισμός» (που σημαίνει: ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο φασισμός, από κοινού με τις άλλες «ακραίες» δυνάμεις, δηλαδή με τη ριζοσπαστική Αριστερά), και από την άλλη, ο «εκσυγχρονισμός» (που σημαίνει: ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός).

* καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης
Η Αριστερά παγκοσμίως, αλλά και στον τόπο μας, δεν το «βάζει κάτω». Ελπίζω, πιστεύω και διαβλέπω ότι τελικά το «πολιτικο-κοινωνικό κακό» της πανδημίας θα γίνει ο «δεύτερος ίππος» του καπιταλισμού και της...
Πανδημία και παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος του νεοφιλελευθερισμού;
Το καπιταλιστικό κράτος δεν έφυγε ποτέ. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν μείωσε το κράτος -αυτό που έκανε ήταν να συρρικνώσει στον μέγιστο βαθμό το κοινωνικό κράτος.
Τέλος του νεοφιλελευθερισμού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταξύ άλλων, ο νεοφιλελευθερισμός;
O καπιταλισμός, ιδίως ως νεοφιλελευθερισμός, παύει να αποτελεί τον κύριο πόλο έναντι του οποίου αγωνίζεται και αποκτά τον λόγο ύπαρξής της η Αριστερά, και θεωρείται, στη χειρότερη περίπτωση, ως η φυσιολογική...
Μεταξύ άλλων, ο νεοφιλελευθερισμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
Αυτή την περίοδο, παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια στήριξης της Ν.Δ., πολλαπλά κέντρα συστημικών δυνάμεων, «επιτρέπουν» αρθρογραφίες -όχι τυχαία- που σχετίζονται με την ανάγκη «συναινέσεων» που θα γίνουν...
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεοφιλελευθερισμός, η γεροντική ασθένεια του καπιταλισμού
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει τις πρώτες ημέρες της, συγκροτήθηκε, ψήφισε τα πρώτα νομοσχέδιά της, ανακοίνωσε τις προθέσεις της για το μέλλον και έδωσε το στίγμα της. Μπορούμε πλέον να κάνουμε εμπεριστατωμένη...
Νεοφιλελευθερισμός, η γεροντική ασθένεια του καπιταλισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τάξη, συνείδηση, γνώση
Οπως κατά την περίοδο συγκρότησης της Αριστεράς στο τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, ο κρίσιμος παράγοντας για την εξεύρεση απαντήσεων στα πολιτικά ερωτήματα είναι η θεωρητική και προγραμματική...
Τάξη, συνείδηση, γνώση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας