• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ // INTIME NEWS

Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού

 • A-
 • A+

Ο τίτλος του άρθρου είναι ένα από τα πολύ γνωστά γνωμικά που περιλαμβάνονται στο έργο του Μενάνδρου (4ος π.χ. αιώνας) «Μενάνδρου γνώμαι μονόστιχοι».

Το γνωμικό αυτό ισχύει στα όσα ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2016 και εκείνα που ζήσαμε στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., δηλαδή, παρά τα πολύ σοβαρά λάθη στα οποία υπέπεσε πέρυσι στις σχέσεις αυτές επανέλαβε τα ίδια λάθη («δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν») τον Δεκέμβριο του 2016, με παρόμοιες (αν και διαφορετικές σε έκταση και βάθος) συνέπειες.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εκτιμήσει σε ποια ακριβώς κατάσταση βρισκόταν η χώρα και ειδικότερα η οικονομία της το 2014, έπειτα από 40 χρόνια διακυβέρνησής της από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, και ούτε προσπάθησε να την εξακριβώσει όταν ανέλαβε την εξουσία, και από την άλλη, είχε υπερεκτιμήσει, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προφανώς παραγνώρισε ένα γνωμικό που περιλαμβάνεται επίσης στο έργο του Μενάνδρου που προαναφέρθηκε ότι «τα δάνεια δούλους τους ελεύθερους ποιούσι».

Στην περίπτωση της χώρας μας τα δάνεια που συνήψαν η χούντα (1967-74) και όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.(1974-2009) συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ είχαν, ουσιαστικά, πτωχεύσει τη χώρα το 2009, για έβδομη φορά, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γ.Β. Δερτιλής στο πρόσφατο βιβλίο του («Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι και επτά πτωχεύσεις 1821-2016»), και την είχαν υποδουλώσει στους δανειστές.

Αυτή την πραγματικότητα την είχαν παραδεχτεί αυτοί που την προκάλεσαν (δηλαδή η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ) –χωρίς, όμως, μέχρι τώρα να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό– και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις που σχημάτισαν χωριστά ή μαζί την περίοδο 2009-2014 υπέγραψαν τα δύο μνημόνια που τους υπαγόρευσαν οι δανειστές και εφάρμοσαν τα μέτρα που περιλαμβάνονταν σ’ αυτά με τα γνωστά καταστροφικά για τον παραγωγικό ιστό της χώρας και οδυνηρά για τον λαό αποτελέσματα.

Και όπως προσθέτει ο Δερτιλής, με τα μνημόνια συγκάλυψαν την πτώχευση της χώρας.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία παρέλαβε από τους προκατόχους τους, ο πρωθυπουργός (χωρίς καμιά κυβερνητική πείρα και μικρή κοινοβουλευτική) αντί να επιλέξει ένα ικανό στέλεχος με την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πείρα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών που θα διαπραγματευόταν με τους δανειστές, ανέθεσε το δύσκολο αυτό έργο σε νεοεκλεγέντα βουλευτή, ο οποίος, χωρίς αυτή την πείρα, εφάρμοσε –δυστυχώς με την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρει την κύρια ευθύνη– μια συγκρουσιακή (αντί διπλωματική) πολιτική έναντι των δανειστών, που κατέληξε στην απομάκρυνσή του και τον εξαναγκασμό του πρωθυπουργού να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο που του υπαγόρευσαν οι δανειστές.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο αυτό τα βιώνουμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Και ενώ υπήρχε η εξουθενωτική αυτή κατάληξη της επιλεχθείσας πέρυσι συγκρουσιακής πολιτικής, ο πρωθυπουργός, με αδικαιολόγητη βιασύνη και χωρίς καμιά διπλωματικότητα, αποφάσισε να διαθέσει 617 εκατ. ευρώ από το διαπιστωθέν από την κυβέρνηση (αλλ’ όχι από τη Εurostat) πλεόνασμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί, για μια ακόμη φορά με τους δανειστές και να αναγκαστεί, διά του υπουργού Οικονομικών, να αποστείλει τη δημοσιευθείσα με καθυστέρηση (για ποιο λόγο;) τριών ημερών επιστολή με την οποία, ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επαναλάβει την (εσφαλμένη όπως παραδέχεται) τακτική που ακολούθησε στη διάθεση των 617 εκατ. ευρώ.

Αν ο πρωθυπουργός περίμενε να επικυρωθεί από τη Εurostat το πλεόνασμα, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τον τρόπο κατανομής του προτείνοντας σ’ αυτούς τη διανομή μέρους του στους χαμηλοσυνταξιούχους πριν από το Πάσχα και το υπόλοιπο σε παροχή τροφίμων και φαρμάκων σε όσους δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να τα προμηθευτούν καθώς και για άλλους σκοπούς που θα υποδείκνυαν αυτοί.

Δεν το έκανε (για ποιο λόγο, αφού τώρα παραδέχεται ότι έκανε λάθος;)

Τα δύο αυτά πεπραγμένα (τρίτο Μνημόνιο και επιστολή) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. τη διετία 2015-16 ήρθαν να προστεθούν στα πεπραγμένα (πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο) των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (χωριστά και μαζί) της περιόδου 2010-2014.

Επί εφτά ολόκληρα χρόνια η χώρα μας έχει κυβερνήσεις οι οποίες, παρά τις όποιες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τελικά υποκύπτουν και εφαρμόζουν τα εξουθενωτικά για τη χώρα και τον λαό μέτρα που αυτοί απαιτούν.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή απογοήτευση στον λαό και σε ένα μεγάλο τμήμα του τη στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα έχει αποδυναμώσει τη χώρα.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση πού εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. Κυρίως η κυβέρνηση, αλλά και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (ως πρώην και επί μακρό χρόνο κυβερνώντα κόμματα), πρέπει να αντιληφθούν ότι ερασιτεχνισμοί, μαξιμαλισμοί και μικροκομματισμοί δεν χωρούν.

Χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα από όλους για να εφαρμοστεί η πολιτική εκείνη που θα αποτρέψει τους κινδύνους αυτούς και θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από τα μνημόνια και να ορθοποδήσει.

*Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
Δυστυχώς, οι σημερινοί αρχηγοί της Ν.Δ. και (ουσιαστικά) του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσει ο λαός τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους και οι προκάτοχοί τους την 35ετία 1974-2009, καθώς και οι ίδιοι τη...
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τσιρλιάρα κίσσα
Οπως θα θυμάστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι όποιος δηλώσει αντίθετος στις προηγούμενες κυβερνήσεις για οποιονδήποτε λόγο είναι καλός και «δικός μας». Ηταν τότε που μάζευαν ψήφους· αν είσαι κατά των μνημονίων,...
Η τσιρλιάρα κίσσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν η νεοδημοκρατική κριτική αποκλίνει από την πραγματικότητα
ΑΡΘΡΟ του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης: Επειδή ορθώς η Ν.Δ. επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές επενδύσεις, αξίζει να της υπενθυμίσουμε πως το ποσοστό επένδυσης (λόγος επενδύσεων παγίου κεφαλαίου προς...
Οταν η νεοδημοκρατική κριτική αποκλίνει από την πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και το κράτος
Από πολλές πλευρές τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να προσαρμοσθεί στις πολιτικές συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν από το καθεστώς των τεχνοκρατικών «μνημονίων». Επακόλουθο αυτής της πολιτικής...
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και το κράτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tα πολλαπλά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ
Τι συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια μετά την εκλογική επιτυχία του; Υποστηρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενιαία ταυτότητα ούτε ομοιογενή φυσιογνωμία, αλλά έχει αποκτήσει πολλαπλά πρόσωπα, τα οποία...
Tα πολλαπλά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» επιτελεί ταυτόχρονα δύο λειτουργίες. Στο επίπεδο της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής στρατηγικής, είναι ίσως το κεντρικό τέχνασμα που χρησιμοποιείται προκειμένου να...
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας