• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%

Η γνωστή σιδερένια πύλη του στρατοπέδου Νταχάου

Το μεγάλο ταξίδι της σφυρηλατημένης πύλης!

 • A-
 • A+

Αλήθεια, σε τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει, άραγε, η αφαίρεση και κλοπή μιας σιδερένιας πόρτας η οποία βρίσκεται κολλημένη πάνω σε ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο σιδερένιο πλαίσιο;

Τίποτα θα απαντούσε ένας αθώος και ανυποψίαστος  πολίτης, εκτός από την μικρή αξία της σε σίδηρο! Όταν όμως αυτή η πόρτα έχει πάνω σφυρηλατημένο το σύνθημα «Arbeit macht frei», κάποια πράγματα αλλάζουν! Προφανώς δεν κλάπηκε με σκοπό να πουληθεί ως παλιοσίδερα.

Αλλά ο συμβολισμός όμως μιας τέτοιας κατασκευής είναι άλλος και διαφορετικός. Εδώ από τη μια μεριά βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και από την άλλη, οι θύτες. Και για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, ποιοι ήταν αυτοί που την πήραν από το στρατόπεδο του Νταχάου και την πήγαν εκεί που βρέθηκε πριν λίγες μέρες; Σε μια ερημική τοποθεσία της Νορβηγίας;

Η σφυρήλατη σιδερένια πύλη, λοιπόν,  με το γνωστό ναζιστικό σύνθημα «Arbeit macht frei» το οποίο κλάπηκε από την είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου τη νύχτα της 1 προς 2 Νοεμβρίου του 2014,  βρέθηκε τελικά στη Νορβηγία!  Μετά τη λήψη μιας ανώνυμης πληροφορίας, η αστυνομία ανακάλυψε την συγκεκριμένη πύλη σε ένα πάρκινγκ κοντά σε ένα σκοπευτήριο στον οικισμό Ytre Arna, έξω από το Μπέργκεν, διακόσια  χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Όσλο.

Η πύλη ήταν κρυμμένη κάτω από ένα μουσαμά με ανάμικτα σκουπίδια και προφανώς ήταν εκεί έξω για κάποιο χρονικό διάστημα. Ένας ανώνυμος μάρτυρας δήλωσε σε εφημερίδα ότι την είχε δει σε μια τάφρο εκείνης της περιοχής, πριν από αρκετούς μήνες. Η αστυνομία δεν μπορούσε να βεβαιώσει το χρονικό διάστημα που βρισκόταν εκεί έξω η πύλη.

Οι ιατροδικαστικές εξετάσεις αποτυπωμάτων της πόρτας δεν έδωσαν συγκεκριμένες ενδείξεις για την ταυτότητα των περίεργων ληστών, ούτε η ανάλυση του σχετικού DNA. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Μπέργκεν συνεχίζει να ερευνούν, όπως και η  βαυαρική  αστυνομία. 

Η αστυνομία στο νότιο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου βρίσκεται το Νταχάου, επιβεβαίωσε ότι  η πύλη έχει βρεθεί. «Από την εικόνα που μεταδόθηκε, η αστυνομία πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό ότι αυτή είναι τελικά η σιδερένια πύλη που είχε κλαπεί από το Νταχάου», είπε ένας εκπρόσωπός της.

Οι αρχές του Μπέργκεν, υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν την πύλη το συντομότερο δυνατόν εκεί που... ανήκει. Δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποδεικτικά στοιχεία του «εγκλήματος» υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο πριν φύγουν από τη χώρα.

Είναι πιθανό η απόφαση θα είναι υπέρ της άμεσης αποκατάστασης με δεδομένη την ιστορική σημασία του αντικειμένου. Το προσωπικό του στρατοπέδου συγκέντρωσης, από την άλλη μεριά,  του Νταχάου, ανακουφίστηκε με την είδηση.

Ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής του στρατοπέδου, Jean-Michel Thomas, άκουσε την είδηση με μεγάλη ικανοποίηση, δηλώνοντας, «Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν πίσω από αυτό το έγκλημα, προσφέρω χάρη στο όνομα της ένωσης των επιζώντων για την ανακάλυψη αυτού του εγκλήματος και τη διεθνή ανησυχία που εμφανίζεται μετά από τη διάπραξή του». 

Ο διευθυντής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου, Gabriele Hammermann,  ήταν επίσης πολύ ανακουφισμένος και ευχαρίστησε την αστυνομία στη Νορβηγία και τη Γερμανία για τις πολύ προσεγμένες, συντονισμένες  και αποτελεσματικές, όπως αποδείχτηκε, έρευνές τους.

Το Ιστορικό Μνημείο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης του Νταχάου,  μαζί με τους επιζώντες και τους συγγενείς τους, είναι στην ευχάριστη θέση να δηλώσουν ότι εκείνη η ενέργεια τώρα ξεκαθάρισε, και ότι αυτό το ιδιαίτερα συμβολικό αντικείμενο  του στρατοπέδου συγκέντρωσης θα επιστραφεί και πάλι στο μνημείο μετά από δικαστική εξέταση. Φυσικά, θα παρουσιαστεί στο κοινό και πάλι μόλις ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης. Η απόφαση θα ληφθεί από κοινού με το Ίδρυμα Μνημείων της Βαυαρίας  σχετικά με την τοποθέτηση της πύλης, είτε στην πρώην θέση της ή ως μέρος πλέον της μόνιμης έκθεσης.

Ο διευθυντής του προαναφερθέντος ιδρύματος, Karl Freller, ήταν περιχαρής με αυτήν την είδηση, και απάντησε λέγοντας, «Είναι μεγάλη ανακούφιση για μένα ότι  ανακτήθηκε αυτό το κομμάτι της αρχικής απόδειξης του κυνισμού και της περιφρόνησης της  ανθρωπότητας από τους Ναζί. Συγχαίρω τις αρχές ασφαλείας σχετικά με τη διακρατική τους επιτυχία».

Δεν ήταν και  αρκετά πρωτότυπη, στην πραγματικότητα! Η αρχική σιδερένια πύλη έγινε από τον κομμουνιστή πολιτικό κρατούμενο Karl Röder, το 1936, με εντολή των SS.

Είχε αφαιρεθεί μετά τον πόλεμο και ένα ιστορικά ακριβές αντίγραφο δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες της αρχικής πόρτας, όταν δημιουργήθηκε το Μνημείο ετούτο, το 1965. Μετά την κλοπή το 2014, έγινε πάλι ένα άλλο αντίγραφο και μπήκε στη θέση που όλοι γνωρίζουμε, και το οποίο σηματοδοτούσε την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από την 45η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, στις 29 Απριλίου του 1945.

Η κλοπή της πύλης από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, πυροδότησε την  εγχώρια και διεθνή κατακραυγή, και πώς να μην το έκανε αφού έφερε πάνω της το  περίφημο σύνθημα ‘Arbeit macht frei’, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα του Ολοκαυτώματος.

Η κλεμμένη πύλη ζυγίζει γύρω στα εκατό κιλά, πράγμα που υπαινίσσεται ότι ήταν έργο καλά μελετημένο από ομάδα δραστών, σε ένα σημείο  που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μόναχο. Οι διαστάσεις του τμήματος εκείνου της πύλης είναι 190 επί 95 εκατοστά, και ήταν οξυγονοκολλημένο πάνω σε μια μεγαλύτερη πύλη στην είσοδο του στρατοπέδου.

Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται το εν λόγω Μνημείο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, να απολαύσουν κυριολεκτικά απίθανες εφευρέσεις υπανθρώπων. Ο Klaus Schultz, ένας διάκονος που εργάζονται στην Ευαγγελική Εκκλησία της Συμφιλίωσης κοντά στο μνημείο, δήλωσε ότι η κλοπή είχε προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των επιζώντων του στρατοπέδου συγκέντρωσης και χαιρέτισε την εύρεσή του.

Εναπόκειται τώρα στη Διεθνή Επιτροπή του Νταχάου, την ομάδα διαχείρισης του μνημείου, μαζί με το Ίδρυμα Μνημείων της Βαυαρίας, να  αποφασίσουν τι θα κάνουν με την πύλη.

Το Νταχάου ήταν μεταξύ των πρώτων στρατοπέδων που άνοιξαν οι  Ναζί τον Μάρτιο του 1933,  μέσα σε μόλις δύο μήνες αφότου έγινε  καγκελάριος ο Αδόλφος Χίτλερ.  Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για να φυλακίζονται οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά αργότερα,  κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε στρατόπεδο θανάτου.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη κρατήθηκαν  στο Νταχάου και κάπου 41.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί, πριν η τοποθεσία απελευθερωθεί από  τα αμερικανικά στρατεύματα,   στις 29 Απριλίου 1945

Ένα άλλο κομμάτι με την ίδια επιγραφή είχε κλαπεί από το επίσης πασίγνωστο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, το 2009. Ο άνθρωπος πίσω από την κλοπή, ήταν τότε ο Σουηδός νεοναζί Andres Hoegstroem, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε για δυόμισι χρόνια. Εκείνο  βρέθηκε κομμένο σε τρία κομμάτια, αλλά αποκαταστάθηκε το 2011.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την πρόσφατη κλοπή από το Νταχάου, ως «αποκρουστική» και δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν.

Προφανώς δεν σκέφτηκε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για όλα αυτά τα κατάλοιπα του ναζιστικού παρελθόντος, ούτε και γιατί τώρα τα τελευταία χρόνια αυξάνονται αυτής της  φύσεως τα κρούσματα. Κι ακόμα, δεν μας είπε αν πρέπει να οδηγηθούν κάποια στιγμή σε δίκη οι υπεύθυνοι ακατονόμαστων οικονομικών κλοπών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες του μόχθου εκατομμυρίων πολιτών με τις γνωστές λοβιτούρες της ευρωζώνης, δηλαδή από τους ανίκανους, για διάφορους λόγους, να αντιδράσουν πολίτες του Ευρωπαϊκού Νότου! 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίστομο: Ο λυγμός της μνήμης και η απαίτηση για επανορθώσεις
Αύριο, 10 Ιουνίου είναι η επέτειος της σφαγής. Έχουν περάσει 78 χρόνια, αλλά οι διακόσιοι είκοσι τρεις νεκροί του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944, είναι πάντα εδώ για να μας θυμίζουν το χρέος, και την ευθύνη...
Δίστομο: Ο λυγμός της μνήμης και η απαίτηση για επανορθώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αδιανόητο, παραμορφωμένο στη γιορτή
Στον καιρό της ειρήνης, πολλά πνεύματα γύρεψαν να θάψουν νεκρούς και φαντάσματα, με ποίηση αποχαιρετισμού ή με πραγματείες χαμένων ευκαιριών. Πράγματι, γράφτηκαν πολλά. Ομως, το αδιανόητο είχε συμβεί: το...
Το αδιανόητο, παραμορφωμένο στη γιορτή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τέχνη της αντιστροφής των εννοιών
Ο Χίτλερ όπως και ο Μουσολίνι πήραν την εξουσία προσκεκλημένοι από την αστική εξουσία. Οι κομμουνιστές πήραν τη λαϊκή εξουσία με ολότελα διαφορετικό τρόπο. Περίπου είκοσι χρόνια μετά τη διακήρυξη περί του...
Η τέχνη της αντιστροφής των εννοιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πιο μεγάλη μέρα
Ογδόντα χρόνια πριν η χώρα μας δέχτηκε χτύπημα τεράστιας πολεμικής μηχανής. Η 22η Ιουνίου του 1941 είναι μία από τις τραγικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της Ρωσίας. Η χιτλερική Γερμανία χωρίς κήρυξη πολέμου...
Η πιο μεγάλη μέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα στον καθρέφτη
Ετσι, όμως, ξεχνά πως υπερασπιζόμενη σθεναρά την Ελλάδα -τελευταίο της σύνορο- υπερασπίζεται δικά της εδάφη από κινδύνους που ξαναέζησε στο μακρινό παρελθόν. Επειδή η Ιστορία, ανεπίδεκτη μαθήσεως,...
Η Ελλάδα στον καθρέφτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας