• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  4 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  87%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη

 • A-
 • A+

Η επιστολή του κ. Πετσίνη προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ μοιάζει να αγνοεί ή να αδιαφορεί για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας: το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη, τη νέα διεθνή ενεργειακή πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την ανάγκη άμεσης ενεργειακής μεταστροφής της χώρας μας.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, ας αποσαφηνίσουμε λίγο τα πράγματα, αναφέροντας ορισμένα γεγονότα:

1. Η επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα από το ελληνικό Κοινοβούλιο σημαίνει μηδέν ορυκτά καύσιμα στην οικονομία έως τα μέσα του αιώνα (στόχος 1,5° C), δηλαδή μηδέν ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή έως τη δεκαετία του 2030. Προφανώς, η αποτροπή των ανεξέλεγκτων κλιματικών αλλαγών είναι ζήτημα επιβίωσης για όλους μας.

2. Με την απόφασή της, η Επιτροπή είπε ένα ηχηρό «Οχι» στον λιγνίτη και ένα ηχηρό «Ναι» στην Ελλάδα και τις τοπικές κοινωνίες: έδωσε το δικαίωμα στη χώρα να αξιοποιήσει έως και το 40% των δικαιωμάτων σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του ενεργειακού τομέα (πλην λιγνίτη φυσικά) και απαίτησε τη σύσταση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund), για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επανεκπαίδευσης του λιγνιτικού εργατικού δυναμικού και εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

3. Επί δεκαετίες η ΔΕΗ δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβασή της από τον λιγνίτη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σήμερα οι ΑΠΕ (πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών) καλύπτουν λιγότερο από το 0,83% της ηλεκτροπαραγωγής της.

Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ διεκδικεί δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης, όχι για να διευκολύνει τη μετάβασή της σε καθαρή ενέργεια, αλλά για να επιδοτήσει την κατασκευή και λειτουργία νέων λιγνιτικών μονάδων.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να διαθέσει η Ελλάδα το 40% των εσόδων από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για αναβάθμιση των ενεργειακών της υποδομών δίνει τις εξής επιλογές στη ΔΕΗ: να διεκδικήσει κεφάλαια για επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας ή/και σε φυσικό αέριο.

Συνεπώς, αν η ΔΕΗ ανησυχεί για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, μπορεί να κάνει η ίδια κάτι γι’ αυτό: να απορρίψει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ως επενδυτικές επιλογές και να κινηθεί επιτέλους αποφασιστικά στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.

Ιδού η Ρόδος (όπου, παρεμπιπτόντως, η ΔΕΗ κατασκευάζει νέα πετρελαϊκή μονάδα), ιδού και το πήδημα.

* Υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλίματος, Ελληνικό γραφείο Greenpeace

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλήθεια για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό
Η κριτική που αναπτύσσεται κατά της ΔΕΗ στο θέμα της διεκδίκησης δωρεάν δικαιωμάτων στη νέα Οδηγία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παίρνει τη μορφή μιας περίεργης επίθεσης τόσο στην ενεργειακή πολιτική...
Η αλήθεια για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υγιής ΔΕΗ χωρίς λιγνίτη
​Πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ που συμπεριελήφθη στη συμφωνία με τους θεσμούς. Στόχος, ο προσδιορισμός των λιγνιτικών μονάδων που θα είναι πιο ελκυστικές για αγορά από ιδιώτες. Κι ενώ τα...
Υγιής ΔΕΗ χωρίς λιγνίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
Eνα φιλόδοξο αναλυτικό σχέδιο δράσης για ένα δεκαετές μαζικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε 1 εκατ. κτίρια, μεταξύ των οποίων με δωρεάν ηλιακό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, παρουσίασε σε έκθεσή της η...
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τοπικότητα ως κοινωνική οικονομική ανάγκη
Η υπέρβαση της κρίσης θα επιτευχθεί με την αναβάθμιση του τοπικού, του μερικού, της ιδιαιτερότητας και του περιφερειακού, αλλά δεν αρνείται την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, δεν αρνείται μια μορφή...
Η τοπικότητα ως κοινωνική οικονομική ανάγκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η πυρηνική ενέργεια η λύση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή μήπως η λύση για την πυρηνική βιομηχανία;
‘Ετσι η Γαλλία, με την υποστήριξη Ελλάδας, Τσεχίας και Ισπανίας, προτείνει στην ΕΕ επενδύσεις σε «κάθε μορφή ενέργειας» που δεν εκπέμπει άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, ως μέσο αντιμετώπισης της...
Είναι η πυρηνική ενέργεια η λύση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή μήπως η λύση για την πυρηνική βιομηχανία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανανεώσιμες, ναι! Αλλά όχι έτσι!
Η αποικιοκρατία και η κερδοσκοπία σε βάρος του τοπίου, του ορεινού –πάνω από 800 μ.– και καλλιεργήσιμου εδάφους, με αιολικά και φωτοβολταϊκά μακρο-έργα, ωφελούν μόνο τις μεγάλες εταιρείες.
Ανανεώσιμες, ναι! Αλλά όχι έτσι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας