• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  91%

Σύνταγμα 12/3/1944. Το ευζωνικό σύνταγμα Αθηνών τιμά τη γερμανική «Ημέρα των ηρώων»

Γερμανικές Οφειλές: υπόθεση του λαού

 • A-
 • A+

Μέσα στη γενικότερη καταχνιά και τη διάχυτη απογοήτευση που οφείλεται στην παράδοση της χώρας μας στους δανειστές και στην αδυναμία, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να υπάρξει πειστική και ισχυρή εναλλακτική πρόταση, μία αχτίδα φωτός ξεπροβάλλει, βγαλμένη μέσα από τις πιο λαμπρές παραδόσεις του λαού μας: το αίτημα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση.

Ένα αίτημα καθολικό, στέρεα θεμελιωμένο στην ιστορική αλήθεια και το διεθνές δίκαιο.

Ένα αίτημα, που τέθηκε από την πρώτη στιγμή της  απελευθέρωσης με το πανώ «ΕΑΜ Θυμάτων Κατοχής» να δεσπόζει στις παλλαϊκές διαδηλώσεις τον Οκτώβριο του 1944. 

Στη συνέχεια η Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ» και άλλες οργανώσεις θυμάτων, μαζί με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, έδωσαν άνισο αγώνα, αναμετρώμενες όχι μόνο με την αδιαλλαξία της Γερμανίας αλλά και την υποτελή συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων και τις θλιβερές και διχαστικές πρακτικές του μετεμφυλιακού κράτους. 

Ο λαός μας πρωταγωνίστησε στην Αντίσταση κατά του Άξονα συμβάλλοντας τα μέγιστα στην μεγάλη αντιφασιστική νίκη αλλά δεν γεύθηκε τους καρπούς της ανάπτυξης και της ευημερίας, όπως είχε κάθε δικαίωμα.

Τα στυγερά μαζικά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ, η απομύζηση του συνόλου των οικονομικών πόρων και η ολοσχερής καταστροφή των υποδομών μετέτρεψε την Ελλάδα σε κρανίου τόπο κι υπονόμευσε πλήρως την προοπτική της χώρας μέχρι και σήμερα, γεγονός που πολλοί έχουν αναγνωρίσει με πιο πρόσφατο παράδειγμα του Μαρκ Μαζάουερ [¹].

Καταπατώντας την ηθική και το διεθνές δίκαιο, η Γερμανία αρνείται, επί δεκαετίες, να αναλάβει εμπράκτως κι ειλικρινώς την ιστορική της ευθύνη για τα φοβερά ναζιστικά εγκλήματα και προκλητικά, με έωλα επιχειρήματα, δεν αποδίδει στη χώρα μας τις επιβεβλημένες επανορθώσεις.

Κι αν ακόμη δεχθούμε ότι η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 διευκόλυνε τη Γερμανία να μεταθέσει για το μέλλον τη ρύθμιση του ζητήματος, είναι, ωστόσο, γεγονός ότι μετά την επανένωσή της το 1990 υποχρεούται ρητώς, από την ίδια Συνθήκη, να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Επί 26 συναπτά έτη παραβιάζει όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τους στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.

Με αυτή τη «λογική» δεν έχει συνάψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα έως σήμερα.

Όμως ο τερματισμός της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, σύμφωνα με το νόμο 2023/1952 τέθηκε υπό την αίρεση της «δια της συναφθησομένης συνθήκης ειρήνης, ρυθμίσεως των εκ του πολέμου προκυψάντων ζητημάτων και υφιστάμενων διαφορών», πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Συνεπώς, η σύναψη συνθήκης ειρήνης έχει χαρακτήρα επιτακτικό κι επείγοντα και για τις δύο κυβερνήσεις.

Στα πέτρινα χρόνια της κάλπικης ευημερίας και των επίγειων παραδείσων, που μας έταζαν οι σταθερά συνεργαζόμενες με τον ξένο παράγοντα οικονομικές και πολιτικές ελίτ, η φλόγα για Δικαιοσύνη παρέμεινε ζωντανή χάρη στις προσπάθειες των βετεράνων της Εθνικής Αντίστασης, των οικογενειών των θυμάτων και όλων των ενεργών πολιτών.

Με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο συγκρότησαν το 1996 το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και άντεξαν τα πάντα: την αδιαφορία, τη χλεύη έως και την ανοιχτή υπονόμευση του αγώνα για Δικαιοσύνη.

Μιας υπόθεσης, που ιδίως στην περίπτωση της υπόθεσης του Διστόμου, απέκτησε εμβληματικό χαρακτήρα χάρη στον πρωτοπόρο της δικαστικής διεκδίκησης αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη.

Ουσιαστική κίνηση διεκδίκησης ήταν επίσης η επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση, κατ’ εντολήν του Ανδρέα Παπανδρέου στις 14.11.1995, χωρίς συνέχεια όμως, αφού πέντε μέρες μετά ο τότε πρωθυπουργός εισάγεται στο Ωνάσειο και τον διαδέχεται ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος, όπως ομολογεί χωρίς αιδώ στο νεοεκδοθέν βιβλίο του, δεν πίστεψε ποτέ σ’ αυτόν τον αγώνα...

Σε πείσμα όμως των δήθεν «ρεαλιστών», που σπεύδουν να προσδεθούν στο γερμανικό άρμα, και των αναθεωρητών της Ιστορίας ο αγώνας για τη διεκδίκηση πήρε ξανά φωτιά τα τελευταία χρόνια και σήμερα λαμβάνει τον χαρακτήρα λαϊκού κινήματος Αντίστασης και ελπίδας για την χειμαζόμενη κοινωνία μας αλλά και γέφυρας ειλικρινούς φιλίας, αλληλεγγύης και κοινής πάλης, αντιφασιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, δημοκρατικής, με τον γερμανικό λαό. 

Σ’ αυτή τη συγκυρία, το 10ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου καλείται να δώσει ένα ενωτικό, ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων.

Ένα μήνυμα αταλάντευτης πάλης κι ανυποχώρητου αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τον ελληνικό λαό στο σύνολο του, που αντιστάθηκε στον φασισμό και μάτωσε όσο λίγοι λαοί.

Υπερβαίνοντας τις αδυναμίες μας, οφείλουμε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό σε έναν αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, δικαιοσύνης και δημοκρατίας, αντάξιο της ιστορίας μας.

Και ένα σίγουρο: όταν ο λαός πάρει την υπόθεση στα χέρια του η δικαίωση δεν θ’ αργήσει...

[¹] Σύμφωνα με την ανασκόπηση της έκδοσης στα γερμανικά του βιβλίου του «Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της Κατοχής» από τον Knud von Harbou με τίτλο “Zweiter Weltkrieg und seine Folgen Griechenlands Misere - Deutschlands Schuld“.

*Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανοί ιστορικοί για τις αποζημιώσεις
Σε μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού, η εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο του Γερμανού ιστορικού, καθηγητή Dr. Karl-Heinz Roth και του επίσης σημαντικού...
Γερμανοί ιστορικοί για τις αποζημιώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνική κυριαρχία και γερμανικές αποζημιώσεις
Η υπόθεση των γερμανικών οφειλών αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της χώρας. Πρώτον, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Δεύτερον, διότι είναι ζήτημα δημοκρατίας και λαϊκής...
Εθνική κυριαρχία και γερμανικές αποζημιώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «περίπλοκο» παρελθόν
Σήμερα που η γερμανική πολιτική ηγεσία επιθυμεί να γίνει αποδεκτή από τις «ισότιμες» κυβερνήσεις και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης η πολιτική της ηγεμονία, η εκστρατεία «βελτίωσης» του παρελθόντος έχει...
Το «περίπλοκο» παρελθόν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eλληνο-τουρκο-γερμανικό τρίγωνο του «παραλόγου»
Φιλοξενώντας στην επικράτειά της μερικά εκατομμύρια Τούρκους, η Γερμανία δείχνει να παρακολουθεί τις ρηξικέλευθες επιλογές και μεγαλοστομίες του προέδρου Ερντογάν χωρίς την ελάχιστη αντίδραση. Συχνά δε το...
Eλληνο-τουρκο-γερμανικό τρίγωνο του «παραλόγου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας