• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.4°C / 31.3°C
  2 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.5°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.9°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 26.2°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.6°C / 30.7°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.8°C / 28.2°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 30.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  35%
Το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής

Το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση, για περισπασμό από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει, έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Ορισμένες από τις προτάσεις αυτές έχουν γίνει και στο παρελθόν από άλλα κόμματα, άλλες είναι αμφιλεγόμενες και δύο, τουλάχιστον, από αυτές, αν ψηφίζονταν, θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα. Πρόκειται για το ασυμβίβαστο υπουργών-βουλευτών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, στην περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο περισπασμός, όμως, αυτός κατέρρευσε μετά την εντολή των αφεντικών της τρόικας, δηλαδή του Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να γνωρίζουν με ποια κυβέρνηση θα έχουν να διαπραγματευτούν τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα μας ή την αναδιάρθρωση ή και το «κούρεμα» ενός τμήματός τους.

Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας, το διακύβευμα της διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 17.12.14 και ολοκληρώνεται σήμερα, δεν αφορά ούτε την εκλογή στο αξίωμα αυτό του προταθέντος από τον πρωθυπουργό αντιπροέδρου της Ν.Δ. (πρόκειται για συνέχεια της «παράδοσης» εναλλαγής στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρώην πρωθυπουργών ή υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ), ούτε μόνο την εξάντληση της τετραετίας από αυτή την κυβέρνηση.

Το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής αφορά ένα απροσδιόριστο μέλλον, που μπορεί να εκτείνεται σε πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα συνεχιστεί η σημερινή αδιέξοδη για τη χώρα και τον λαό πολιτική, μια πολιτική που έχει προκαλέσει την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους της παραγωγικής βάσης της χώρας και δεινά σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας (βλέπε και άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 12.11.14).

Οσοι βουλευτές ψηφίσουν «ναι» στις διαδοχικές ψηφοφορίες, στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ουσιαστικά θα έχουν συναινέσει ότι τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα εξακολουθήσουν να τις παίρνουν, όπως συμβαίνει τα πέντε τελευταία χρόνια, οι δανειστές μας. Αντίθετα, εκείνοι που θα ψηφίσουν «όχι», στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία, αναθέτουν στον ελληνικό λαό να αποφασίσει, στις εκλογές που θα προκηρυχθούν, ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις αυτές.

Με δεδομένα τα όσα προαναφέρθηκαν, οι βουλευτές που ανήκουν στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι αναγκασμένοι να ψηφίσουν «ναι» για να μην κατηγορηθούν ότι προκάλεσαν την πτώση της. Εντελώς, όμως, διαφορετική είναι η θέση όλων των άλλων βουλευτών.

Εκείνοι που εξακολουθούν να είναι μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης με τα οποία εκλέχτηκαν και των οποίων η πλειοψηφία αποφάσισε να ψηφίσει «όχι», οφείλουν να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή ψηφίζοντας «όχι».

Υπάρχει, όμως, και η πολυμελής ομάδα των ανεξαρτητοποιηθέντων βουλευτών. Κανείς από αυτούς δεν θα μπορούσε να εκλεγεί βουλευτής αν δεν συμπεριλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκε. Εφόσον διαφώνησαν με το κόμμα αυτό, όφειλαν να παραιτηθούν. Δεν το έπραξαν. Οι βουλευτές αυτοί ανήκουν σε δύο ομάδες:

Η πρώτη περιλαμβάνει βουλευτές που είχαν εκλεγεί με ψηφοδέλτια των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αυτοί, με δεδομένη την πρόταση των κομμάτων αυτών, ίσως τώρα να έχουν κάποια δικαιολογία να ψηφίσουν «ναι».

Η δεύτερη περιλαμβάνει εκείνους που εκλέχτηκαν με κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακόμα και από τη θέση που επέλεξαν στη Βουλή, οφείλουν, ως ύστατο χρέος προς το κόμμα που τους ανέδειξε βουλευτές, να ψηφίσουν «όχι».

Αν, τελικά, αποβεί άκαρπη η διαδικασία της προεδρικής εκλογής και προκηρυχθούν εκλογές, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι τα κόμματα που στηρίζουν τη δικομματική κυβέρνηση να αποσπάσουν ποσοστά που θα τους επιτρέπουν και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή έχουν το δικαίωμα να επιμείνουν στην εκλογή του υποψηφίου που πρότειναν στην άκαρπη διαδικασία, και, φυσικά, να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική τους.

Αν, αντίθετα, ηττηθούν, και καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης ισχυρού συνασπισμού κομμάτων, η Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης αυτής πρέπει να είναι να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας τον τρόπο αντιμετώπισης του μη βιώσιμου χρέους ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της πολιτικής εκείνης η οποία, από τη μια μεριά, θα ανακουφίζει το πλήθος των συνανθρώπων μας που υποφέρουν από τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής και, από την άλλη, θα ξεκινήσει το δύσκολο και μακροχρόνιο έργο της επανάκαμψης της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Την τελική απόφαση θα τη λάβει ο λαός με την ψήφο του. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ του δεύτερου ενδεχόμενου και ελπίζω ο λαός, μη υποτασσόμενος στην καταστροφολογική τρομοκράτησή του από τους κυβερνώντες, να το επιλέξει.

*πρώην: Αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτευματική επανάσταση
Το σύστημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η μελλοντική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν τίθενται και δεν κρίνονται αυτοτελώς, αλλά σε συνδυασμό με τη θεμελιώδη πλέον αρχή της άμεσης...
Πολιτευματική επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Νέα Δημοκρατία δεν μένει πια εδώ
Οι δύο μείζονες κομματικές συλλογικότητες (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) δεν υφίστανται και η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται στην κατάρρευση του κομματικού συστήματος της «μεταπολίτευσης» (1974-2010) με νέες...
Η Νέα Δημοκρατία δεν μένει πια εδώ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ΑΝ.ΕΛΛ. κράτησαν υπεύθυνη στάση
Πολλοί Ελληνες πολίτες θέτουν το ερώτημα για το νόημα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Αναρωτιούνται: από τη στιγμή που μπήκε υπογραφή σε ένα τρίτο μνημόνιο, ποιος ο λόγος να ξαναστηθούν κάλπες και μάλιστα...
Οι ΑΝ.ΕΛΛ. κράτησαν υπεύθυνη στάση
ΑΠΟΨΕΙΣ
H «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, προάγγελος για αλλαγή πολιτικού παραδείγματος;
Η πρόσφατη πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και η συνακόλουθη ψήφιση του τρίτου Μνημονίου φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την παλαιά συζήτηση για τη «συντηρητική στροφή των εργατικών κομμάτων» ή πιο «προβοκατόρικα»...
H «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, προάγγελος για αλλαγή πολιτικού παραδείγματος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα γήπεδα της πολιτικής
Οσοι μιλάνε για «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής» δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο. Απλώς νομίζουν ότι είναι εξυπνάδα να μπερδεύει κανείς δύο ανόμοια πράγματα προσπαθώντας να καταγγείλει το έτσι κι αλλιώς χαμηλό...
Στα γήπεδα της πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνευθύνη για καθαρές λύσεις
Η χώρα οδηγείται –όπως όλα δείχνουν– σε άμεσες εκλογές. Δεν αποκλείεται αυτή να είναι και η επιλογή της κυβέρνησης. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου συνιστά συνταγή όχι για ν’...
Συνευθύνη για καθαρές λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας