• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.2°C / 12.9°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.0°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.5°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.6°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 6.8°C / 13.8°C
  0 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 13.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 6.6°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.7°C / 8.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  75%

«Μουσικός περίδρομος. Ενα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης»

Tων φαγιών μαργαριτάρι

 • A-
 • A+

Με τον στίχο αυτόν σατίριζαν τις συνθήκες διατροφής στον Αη Στράτη, τον τόπο εξορίας των πολιτικών κρατουμένων. Περιέχεται στο βιβλίο που εξέδωσε ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης με τον τίτλο «Μουσικός περίδρομος. Ενα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης».

Οι εξόριστοι χρησιμοποίησαν τη φασουλάδα, που τους πρόσφεραν σχεδόν καθημερινά οι φύλακές τους, για να διακωμωδήσουν τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στην εξορία. Την απομόνωση. Η φασουλάδα παίχτηκε δίκην θεατρικής επιθεώρησης. Ετσι, η τέχνη αναδεικνύεται σε μέσο αντίστασης κατά της τυραννίας.

Οι κρατούμενοι δημιουργούν συνθήκες ελευθερίας σκέψης. Με το τραγούδι, τη σάτιρα και τη δραματοποίηση των συναισθημάτων προκαλούν ρήγμα στην απομόνωσή τους. Εισπνέουν ελευθερία σε συνθήκες πολιτικής και φυσικής τρομοκρατίας. Αυτό μαρτυρείται από πολλούς πολιτικούς κρατουμένους σε διάφορες ιστορικές φάσεις.

Προφανώς, οι εξόριστοι δεν θα διαφωνούσαν με τον Ηλία Πετρόπουλο, τον ανατρεπτικό διανοούμενο που αναγόρευσε τη φασουλάδα σε εθνικό έδεσμα:

«Ο Νίκος Καρούζος πάντα με γοήτευε με την ποίησή του και με το λέγειν του. Τον παρακολουθούσα στις ταβέρνες, όπου άρχιζε τη μυσταγωγία της νύχτας με μια καυτή φασολάδα. Ο Καρούζος είναι ένας σοφός που όχι μόνο ζει με ελληνικό τρόπο, αλλά γνωρίζει γιατί ζει με ελληνικό τρόπο».

Ζούμε, πλέον, σε εποχές με ανοιχτά πολιτισμικά σύνορα, όπου η αναζήτηση της πολιτισμικής καθαρότητας είναι μια διαδρομή προς την ουτοπία.

Ο Νίκος Φωτιάδης φαίνεται -συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν έχει σημασία- πως μεταφέρει την οπτική του Πετρόπουλου στο βιβλίο του. Εχοντας ως αφετηρία την ιδιότητα του αρχιμάγειρα, του ανθρώπου που ασχολείται με τις γευστικές ηδονές, συναντά τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια για να ανασυγκροτήσει την ενότητα ανάμεσα στο τραγούδι, το φαγητό και την πολιτισμική συμπεριφορά.

Εχει βαθύτατη την πεποίθηση πως ο πολιτισμός είναι μια ολότητα κι αυτόν τον στόχο υπηρετεί το βιβλίο του, μ' όλο που με την πρώτη ματιά κάποιος απρόσεκτος αναγνώστης θα μπορούσε να διολισθήσει στον πειρασμό να το ταξινομήσει στους οδηγούς μαγειρικής.

Το βιβλίο του είναι και μια πρόταση για να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας, τη σπουδαιότητα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που παρασύρθηκε από τις νεροσυρμές μιας επίπλαστης νεωτερικότητας, η οποία απαξίωνε τη γνώση αιώνων προωθώντας τη φαινομενολογία του οπτικού πολιτισμού - ας μου επιτραπεί η υπέρβαση. Ηγουν πουλούσε, πολλάκις, φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Επικαλούμαι την προσωπική μου μαρτυρία αλλά και το μαρτύριο κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά σ’ έναν κατάλογο εστιατορίων. Τα ονόματα των εδεσμάτων με ταξιδεύουν σε εξωτικές χώρες ή σε συνδυασμό πολιτισμικών δανείων όσον αφορά την ονοματολογία των προσφερομένων.

Η αμηχανία μου, όμως, μεγαλώνει, μια και αδυνατώ να ταυτοποιήσω τα εντυπωσιακά ονόματα με οικείες γεύσεις και συνταγές. Κι έτσι επιλέγω τυχαία ή εμπιστεύομαι τις προτάσεις των σερβιτόρων.

Ενδεχομένως, κάποιος θα μπορούσε να ανιχνεύσει σ’ αυτή την αμηχανία μια κοσμοπολίτικη κλειστοφοβία. Προφανώς, δεν υπαινίσσομαι την εθνική καθαρότητα της διαιτητικής διατροφής. Επισημαίνω τη διάσταση ανάμεσα στην ονοματολογία και την προσδοκία.

Το βιβλίο του Φωτιάδη, που φέρει τον υπαινικτικό τίτλο «Μουσικός περίδρομος», είναι μια περιήγηση στην ιστορία της διατροφής μέσα από τα τραγούδια. Είναι μια αποτύπωση του ήθους του λαϊκού πολιτισμού, όπως ανιχνεύεται στα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια. Αποδεικνύει τη βαθύτατη και ουσιαστική σχέση του λαϊκού ανθρώπου με τη φύση, με το περιβάλλον του που αποτελεί αφετηρία έμπνευσης.

Τα υλικά για την παρασκευή φαγητού αλλά και τα εδέσματα αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη συμβολική έκφραση των προτύπων ομορφιάς.

Στο τραγούδι «είσαι αφράτη σα φραντζόλα» συνυπάρχουν δύο συγκεκριμένα γνωρίσματα του λαϊκού προτύπου ομορφιάς: είναι η λευκότητα αλλά και η καμπυλότητα.

Το άσπρο γοητεύει τη λαϊκή φαντασία που όταν συνδυάζεται με τη φραντζόλα -συχνά η φαντασίωση πολλών ανθρώπων παλαιότερα- παράγει εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα υποδαυλίζοντας την ανθρωποφαγική τάση που είναι τακτική στην ερωτική διαδικασία.

Η ομορφιά και η ερωτική συμπεριφορά αναπαρίστανται με όρους διατροφικούς αλλά και με τη δύναμη της μεταφοράς που έχουν τα υλικά.

Τα τραγούδια είναι οι καθρέφτες του πολιτισμικού ήθους της εποχής. Με τα καλά και τα άσχημά της. Αν κάτι απουσιάζει από τα σημερινά τραγούδια είναι η αίσθηση μιας συλλογικότητας. Η ατμόσφαιρα του συμποσιασμού. Που διαμόρφωνε την κοινωνικότητα στις γειτονιές, χωρίς να εξιδανικεύουμε αυτόν τον πρωτογενή κοινοτικό πυρήνα.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι διαπιστώσεις του Αρη Αλεξάνδρου
Μια φράση από το βιβλίο «Εξω από τα δόντια» του Αρη Αλεξάνδρου έρχεται και ξανάρχεται μπροστά μου: «κάθε αγώνας έχει δύο σκέλη: το εναντίον τίνος και το υπέρ ποίου».
Οι διαπιστώσεις του Αρη Αλεξάνδρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα 200 χρόνια αλλιώς
Η δεξιά αντίληψη θέλει την ιστορία των κοινωνιών ιστορία πολέμων, με πρωταγωνιστές μεγάλες προσωπικότητες και όχι τους απλούς ανθρώπους. Για μεγάλες μάχες ακούμε διαρκώς, που χρωματίζονται με πολύ...
Τα 200 χρόνια αλλιώς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός
Και πάλι Σεπτέμβρης. Και πάλι επανέρχεται το δίλημμα από πολλούς. Μνήμη ή λήθη; Ο Μπρίκος –και σωστά πράττει– δεν εγκλωβίζεται σε διλήμματα. Ετσι κι αλλιώς, η Ιστορία επανέρχεται. Αν αδιαφορήσουμε γι’ αυτήν,...
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαλεκτική του κοινωνικού μετασχηματισμού
Ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα εκφράζει την επιστημολογική ευγνωμοσύνη της προς τον Κ. Τσουκαλά και για το βιβλίο αυτό αλλά και για το συνολικό ερευνητικό έργο του στοχαστή και διανοούμενου Κ....
Η διαλεκτική του κοινωνικού μετασχηματισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα βιβλίο, μια παρουσίαση, ένα δώρο
Επειδή το καλύτερο δώρο είναι πάντα ένα βιβλίο, σας προτείνω και θα αναφερθώ στο βιβλίο του Γιώργου Πασαμήτρου «Μικρή ιστορία στα μεγάλα χρόνια 1940-1944, Η δράση του ΕΛΑΝ, Τα τραγικά γεγονότα στην Ερμιονίδα,...
Ενα βιβλίο, μια παρουσίαση, ένα δώρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στο «πνεύμα της Φιλαδέλφειας»
Τo βιβλίο του Alain Supiot με τίτλο «Το πνεύμα της Φιλαδέλφειας - Η κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στην ολοκληρωτική αγορά» συνιστά ένα από τα πιο ρηξικέλευθα κείμενα που έχουν γραφτεί τον 21ο αιώνα σχετικά με...
Επιστροφή στο «πνεύμα της Φιλαδέλφειας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας