• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.2°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές

 • A-
 • A+

Στη σφαίρα της επίπλαστης πραγματικότητας του σύγχρονου δημόσιου πολιτικού λόγου, παρατηρείται ο εξής παραλογισμός: Η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., πρωτοστατούντος του κόμματος της Δεξιάς, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, ασκείται από τα... αριστερά.

Η βασική επιχειρηματολογία της κριτικής προς την κυβερνητική πολιτική περιστρέφεται γύρω από τις οδυνηρές συνέπειες που επιφέρει στον ελληνικό λαό η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

Θα ήταν -εν μέρει- κατανοητή μια τέτοια αντιπολιτευτική ρητορική αν περιοριζόταν απλώς στην καταγγελία του σημερινού κυβερνώντος κόμματος για υποκρισία - ότι δηλαδή συνειδητά παραπλάνησε τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να κερδίσει στις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, η καταγγελία θα ήταν σοβαρή μεν, αλλά δευτερεύουσας σπουδαιότητας. Δεν θα αποτελούσε το κεντρικό σημείο αιχμής της αντιπολιτευτικής κριτικής.

Είναι όμως τέτοιο το μένος και το σθένος με το οποίο κατακεραυνώνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τις συναφείς πολιτικές δυνάμεις οι ίδιες οι μνημονιακές πολιτικές της τωρινής κυβέρνησης, ώστε αν κάποιος ήταν αφελής σε βαθμό σοβαρής νοητικής υστέρησης μπορεί και να πίστευε ότι οι εν λόγω πολιτικές δυνάμεις δεν είναι εκείνες που συντάσσονται απολύτως με τη νεοφιλελεύθερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική λογική που δημιούργησε το τρίτο όπως και τα προηγούμενα μνημόνια.

Οι Ελληνες ψηφοφόροι προφανώς δεν είναι τόσο αφελείς, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειονότητα. Η μεγάλη διαφορά με την οποία προηγείται η Ν.Δ., όπως δείχνουν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις, δεν οφείλεται σε μετακίνηση ψηφοφόρων προς εκείνην, αλλά σε διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ προς μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και, κυρίως, προς τους αναποφάσιστους και την αποχή.

Επομένως, αν γίνονταν τώρα πρόωρες εκλογές, το πιθανότερο είναι πως θα προέκυπτε η ακόλουθη -πρωτοφανής, ίσως- «αρρωστημένη» κοινωνικο-πολιτική κατάσταση: Θα είχαμε είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., είτε κυβέρνηση με «κορμό» την ίδια και με «κλαδιά» τα κόμματα της «Κεντρο-αντι-αριστεράς», η οποία θα στηριζόταν στο «ιστορικό χαμηλό» των ψήφων της συντηρητικής παράταξης, τουλάχιστον όσον αφορά το σύνολο του εκλογικού σώματος (δεδομένου του μεγάλου ποσοστού αποχής).

Γιατί αποκαλώ «αρρωστημένη» μια τέτοια κατάσταση; Διότι, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο κόσμος θα έχει εκλέξει μια κυβέρνηση χωρίς να έχει κατ’ ανάγκην παραπλανηθεί και χωρίς να έχει ασκηθεί βία και νοθεία που θα τον οδηγήσει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην την οποία επιθυμεί.

Οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε κλίμα γενικευμένης αγανάκτησης και απελπισίας με τις μνημονιακές πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας και θα εκλεγεί για να κυβερνήσει ένα κόμμα ή, ακόμα χειρότερα, ένας συνασπισμός κομμάτων που όχι απλώς θα επιτείνει τα εν λόγω μέτρα και τις συναφείς πολιτικές, αλλά που θα τα πιστεύει κιόλας ιδεολογικά και που θα συνταυτίζεται μαζί τους ταξικά.

Οι πιθανές συνέπειες είναι οι ακόλουθες: Από τη μια, η κυβέρνηση των «original» πλέον φιλομνημονιακών δυνάμεων δεν θα έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να εφαρμόσει, ταυτόχρονα με τα μνημόνια, τα πιο στυγνά καταπιεστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της όποιας εξεγερμένης λαϊκής βούλησης.

Ο αυταρχισμός της συγκυβέρνησης της περιόδου 2012-15 θα ωχριά μπροστά σε εκείνον της δεύτερης φοράς αντι-Αριστερά. Και από την άλλη, η απογοήτευση και η απόγνωση του κόσμου, με δεδομένη επιπλέον την τραυματική εμπειρία από την ηττημένη κυβέρνηση της Αριστεράς, θα τον οδηγήσουν προς «λύσεις» ακροδεξιού χαρακτήρα.

Θα μου αντιτείνουν κάποιοι/ες: Ολα αυτά τι σημαίνουν; Αποδεχόμαστε κάθε μνημονιακό μέτρο εγκαταλείποντας όλες τις «κόκκινες γραμμές», ασπαζόμαστε ανεπιφύλακτα τη λογική τού «πάση θυσία κυβέρνηση της Αριστεράς», ακόμα και όταν δύσκολα μπορούμε πλέον να μιλάμε όντως για «κυβέρνηση της Αριστεράς»;

Μπορεί ένα αριστερό κόμμα που θέλει να παραμείνει αριστερό να καταξιώνει την παραμονή του στην κυβέρνηση απλώς και μόνο επειδή η εναλλακτική είναι χειρότερη;

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι ναι – όταν η εναλλακτική είναι τόσο χειρότερη. Το ερώτημα περί «κόκκινων γραμμών» είναι πιο δύσκολο. Μπορεί η λύση να είναι η προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα.

Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες η Αριστερά αναγκάζεται να παίζει άμυνα. Το «παιχνίδι» είναι τέτοιο που δεν της παρέχει την πολυτέλεια να αποσυρθεί για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να περιμένει μια «καλύτερη ευκαιρία».

Η ανασύνταξη των δυνάμεων ας γίνει όσο βρίσκεται ακόμη στην κυβέρνηση. Πολλά έχουν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση – όπως έδειξαν και όπως δείχνουν ορισμένες ολέθριες πολιτικές επιλογές που βιώνουμε ιδίως από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κι έπειτα και που δεν οφείλονται στην ασφυκτική πίεση του τρίτου Μνημονίου και των «θεσμών».

* καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κόμμα που έχουμε ανάγκη
Η πολιτική ρευστότητα από την οποία άντλησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογικές του νίκες συνεχίζει να χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην πολιτική και εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το...
Το κόμμα που έχουμε ανάγκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια γενιά ψάχνει να φτιάξει τη δική της ποίηση
Μετά τη διαφωνία της πλειοψηφίας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πολιτική, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μια Αριστερά ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική, που θα...
Μια γενιά ψάχνει να φτιάξει τη δική της ποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝ.ΕΛΛ.
Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. είναι ένα μελανό στίγμα στην Ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, κυρίως αν πρόκειται για την Αριστερά που αυτοπροσδιορίζεται ανανεωτική και ευρωπαϊστική. Εντυπωσιάστηκα με...
ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝ.ΕΛΛ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση έκανε μια πολύ δύσκολη επιλογή με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, αρκετά υφεσιακά μέτρα. Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν, και είναι, η διάσωση της χώρας και του λαού...
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοδιοίκηση και κυβερνώσα Αριστερά
Αυτοδιοίκηση και κυβερνώσα Αριστερά Toυ Δημήτρη Μπίρμπα* Η ισχνή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς...
Αυτοδιοίκηση και κυβερνώσα Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας