• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%

Οι «αξιογέλαστες διαφορές» της παγκοσμιοποίησης

 • A-
 • A+

Στις 28 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έκρινε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing. Οι Ευρωπαίοι πανηγύρισαν την απόφαση ως «τεράστια νίκη» υπέρ των συμφερόντων της ευρωπαϊκής Airbus ύστερα από πολλά χρόνια που εκκρεμούσε η προσφυγή της Ε.Ε. στον ΠΟΕ.

Η ίδια η επίτροπος C. Malmström -φανατική εργάτρια υπέρ της ΤΤΙP και της CETA, των δύο εμπορικών εργαλείων των πολυεθνικών για την άλωση του φυσικού και ανθρώπινου πλούτου- δήλωσε: «Η απόφαση του ΠΟΕ είναι μια σημαντική νίκη για την Ε.Ε. και τη βιομηχανία αεροσκαφών της. [...]

Οι πρόσθετες μαζικές επιδοτήσεις ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχονται από την Ουάσινγκτον στην Boeing είναι απολύτως παράνομες. Περιμένουμε τις ΗΠΑ να τηρούν τους κανόνες, να επικυρώσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό και να αποσύρουν τις επιδοτήσεις χωρίς καμία καθυστέρηση».

Οι Αμερικανοί με τη σειρά τους είχαν ως απάντηση την πρόσφατη επίσης απόφαση του ΠΟΕ εναντίον της Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή Airbus. Οι κυβερνήσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. έχουν απειλήσει να επιβάλουν δισεκατομμύρια δολάρια ως αντίποινα σε τιμολόγια ο ένας εναντίον του άλλου, εάν το κάθε μέρος δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΠΟΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, εν τω μεταξύ, πρότεινε ένα νέο πακέτο παγκόσμιων κανόνων για την αεροδιαστημική για τον τερματισμό των «αξιογέλαστων διαφορών», που όμως την αρχή για αυτές τις διαφορές την έκαναν οι ΗΠΑ. Είναι φανερό πως οι «δύο κόσμοι» της παγκοσμιοποίησης στην πραγματικότητα έχουν ο ένας για τον άλλον μια άποψη τόσο χιμαιρική όσο και «ο μονάρχης που θα προτιμούσε να παντρέψει τον γιο του με την κόρη ενός έκπτωτου βασιλιά παρά ενός προέδρου της Δημοκρατίας εν ενεργεία» [1].

Μια «χιμαιρική» άποψη για τον κόσμο του «άλλου» που ποτέ δεν εξευμενίστηκε μέσω της παγκοσμιοποίησης, το αντίθετο, παρά την καταγραφή μιας πρωτόγνωρης και αξιοσημείωτης αύξησης στο 438,2% το 2007 στις διασυνοριακές οικονομικές πράξεις για τις προηγμένες οικονομίες από το μόλις 68,4% το 1980, η κατασκευή του εχθρού [2] συνεχίζει «να ορίζει την ταυτότητά μας, αλλά προσφέρει και ένα μέτρο για το σύστημα αξιών μας», ενισχυμένη από τα οφέλη της ανώτερης και μορφωμένης μεσαίας τάξης που τη στέριωσε η ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου.

Οφέλη όμως που δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την ιστορικών διαστάσεων παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008 συνδεδεμένη με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα πάνω στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, δηλαδή με την ψυχή της παγκοσμιοποίησης, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, κρίση που στο κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο παρήγαγε νίκη του Τραμπ και του Brexit, την αντι-Ρέντσι κραυγή και εν τέλει, στο μακροπολιτικό επίπεδο, στη διαχείριση της μεγάλης ιστορικής αφήγησης, η κλυδωνιζόμενη ευρωπαϊκή ιδέα με την επιμελώς κρυμμένη επιθυμία το κάθε κράτος της ευρωζώνης να ακολουθήσει την αναδόμηση του φιορινιού των Μεδίκων στέλνει το σπάσιμο της ευρωζώνης στο αμόνι της λαϊκής εξέγερσης.

«Τελευταία κοιτάζουμε πολύ το δάχτυλο, την παγκοσμιοποίηση και όχι το φεγγάρι, τον καπιταλισμό της αγοράς», γράφει στο άρθρο του για τη χαμένη μεγάλη εικόνα της οικονομίας ο Αμερικανός καθηγητής J. B. Delong από το Μπέρκλεϊ, σχολιάζοντας πάνω στην έκφραση του Π. Λαμί, πρώην διευθυντή του ΠΟΕ, όταν παραφράζει τη γνωστή κινεζική παροιμία «Οταν ο φιλόσοφος δείχνει το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοιτάζει το δάχτυλο».

Καλώντας μας να δούμε το φεγγάρι, τον καπιταλισμό της αγοράς, επισημαίνει ότι «ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στις χώρες του Βόρειου Ατλαντικού έχει μειωθεί από το ποσοστό 2%, το οποίο έχουμε συνηθίσει από το 1870, σε περίπου 1% τώρα».

Και συνεχίζει: «Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, μια "υπερ-τάξη" έχει προκύψει, η οποία έχει περισσότερη οικονομική δύναμη από ό,τι στη χρυσή εποχή είχαν οι βαρόνοι της κλεψιάς» [3]. Ομως οι παράγοντες μιας τέτοιας κατάστασης παραμένουν ασαφείς (sic) για τον συγγραφέα.

Και στην Ε.Ε. οι λόγοι της κρίσης από την υπερβολική οικονομική δύναμη της δικής της «υπερ-τάξης» παραμένουν ασαφείς, αλλά τα στοιχεία της κρίσης καταγράφονται στις λίστες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που «παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο είτε λόγω της παγκοσμιοποίησης», με 150 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό (2014-2020) για τους απολυμένους από μεγάλες επιχειρήσεις που κλείνουν ή αναδιαρθρώνονται παραγωγικά.

Παράλληλα, η Ε.Ε. βλέποντας το φεγγάρι του παγκόσμιου κεφαλαίου που χρειάζεται λιγότερους κανόνες για να επανασχεδιάσει την επιδρομή του, μαζί με τους Αμερικανούς, έθεσε εν κρυπτώ και παραβύστω τις βάσεις της TTIP για να ξεφορτωθεί τα πραγματικά εμπόδια στο εμπόριο (non-tariff barriers) που δεν αφορούν βέβαια τους ήδη χαμηλούς δασμούς αλλά τους κανόνες που έχουν θέσει τα ευρωπαϊκά κράτη και οι περιφέρειές τους, όπως είναι τα πρότυπα προστασίας αγαθών και υπηρεσιών.

Και το δάχτυλο του ανόητου δείχνει την είδηση ότι «ξένες επιχειρήσεις ξοδεύουν 100 δισ. λίρες για την αγορά βρετανικών επιχειρήσεων μέχρι στιγμής το 2016» συγκριτικά με τα 24,2 δισ. του 2015, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας να ζητήσει ανάσχεση αυτού του κύματος αγορών κρίσιμων εταιρειών από το ξένο κεφάλαιο υποσχόμενος να βοηθήσει με δάνεια τις επιχειρήσεις να μην πωληθούν.

Και τα Εθνικά Συμβούλια Παραγωγικότητας που θα πρέπει να δημιουργηθούν μέσα σε 18 μήνες στην Ε.Ε., η απλοποίηση της εφαρμογής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα το καταστήσει πιο διαφανές και οι προτάσεις για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης και την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών μας (ECOFIN, 6.12.2016), σε ποια μεγάλη εικόνα του καπιταλισμού της αγοράς εντάσσονται; «Made in Europe?» μαζί με τις «αξιογέλαστες διαφορές» της παγκοσμιοποίησης;

 • [1] Προυστ, Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο, V **, Αθήνα: Ηριδανός.
 • [2] Για την έννοια του Εχθρού του Ο. Εκο «Making an enemy».
 • [3] «Gilded Age robber barons» στο πρωτότυπο, έκφραση που προέρχεται από τα διόδια που έβαζαν στον Μεσαίωνα αυθαίρετα οι Γερμανοί φεουδάρχες.

* πολιτικής επιστήμονος, δρος Επιστήμης της Πληροφορίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου θα εστιάσουμε σε τρία βασικά ζητήματα: τις εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, την κατάσταση της οικονομίας και τη διεθνή θέση της χώρας.
Τι συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο στόχαστρο του Τραμπ
Εχοντας ολοκληρώσει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, ο Τραμπ προαναγγέλλει ότι θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πριν από τις εκλογές...
Στο στόχαστρο του Τραμπ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η Ε.Ε. συναινεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ
Για τις ΗΠΑ η Βενεζουέλα είναι ίσως ο τελευταίος «δυνατός» κρίκος της προοδευτικής αλυσίδας κατά της πολιτικής ηγεμονίας τους στη Νότια Αμερική. Με την επικράτησή τους στη Βενεζουέλα, ακόμη και εάν το κόστος...
Πώς η Ε.Ε. συναινεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόκληση της Αριστεράς
Τις τελευταίες δεκαετίες ο νεοφιλελευθερισμός δημιούργησε σε διεθνές επίπεδο ένα νέο τοπίο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό. Ουσιαστικά υπήρξε μια «νεοφιλελεύθερη επανάσταση» με καταστροφικές...
Η πρόκληση της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μεγάλες εταιρείες... υπεράνω όλων
Για να εξασφαλίσουν οι εταιρείες την ηγεμονία τους σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν αρκούν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις. Για να λύσουν τα προβλήματα διάθεσης των προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά, χρειάζονται...
Οι μεγάλες εταιρείες... υπεράνω όλων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η TTIP θα σκοτώσει ό,τι δημοκρατικό έχει απομείνει στην Ε.Ε.
Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε ψήφισμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, τη διαβόητη TTIP, που απειλεί να σαρώσει ό,τι...
Η TTIP θα σκοτώσει ό,τι δημοκρατικό έχει απομείνει στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας