• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.2°C / 31.2°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.2°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 31.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.1°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 28.3°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  1 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 32.2°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.4°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  37%

Το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν εδραιώθηκε ποδηγετώντας και καταστέλλοντας βήμα βήμα όλες τις δημοκρατικές δυναμικές στην Τουρκία

EPA/SEDA SUNA

Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν

 • A-
 • A+

Η Τουρκία διανύει μια νέα φάση διακυβέρνησης και αναδιαμόρφωσης του κράτους. Ο τρόπος που η παρούσα εξουσία θωρεί τον κόσμο και οι στόχοι της είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τόσο την Τουρκία όσο και τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Αυτή τη στιγμή το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν που βρίσκεται στην εξουσία πιστεύει ότι δίνει έναν αγώνα ζωής ή θανάτου του τουρκικού κράτους είτε θεωρεί αυτή την κατάσταση ως μέσον για τη συνέχιση του δικτατορικού καθεστώτος. 

Η εικόνα της πραγματικότητας του νέου τουρκικού κράτους, με τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, βρίσκεται πλέον πεντακάθαρα μπροστά μας.

Το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν εδραιώθηκε ποδηγετώντας και καταστέλλοντας βήμα βήμα όλες τις δημοκρατικές δυναμικές στην Τουρκία.

Σήμερα, πλέον, με την αυτοπεποίθηση που του δίνει αυτή η κατάσταση, διαμηνύει παντού την ατζέντα του. Εκφράζει ανοιχτά τις προθέσεις του - απειλές, εκβιασμοί, πόλεμοι, εισβολές.

Αυτή τη στιγμή πρώτος στόχος είναι η καταστολή της αντίστασης στο τουρκικό Κουρδιστάν-Μπακούρ και μετά να παρεμποδίσει τις εξελίξεις στο Κουρδιστάν της Συρίας-Ροζάβα και στο Κουρδιστάν του Ιράκ-Μπασούρ, και γι’ αυτό τον σκοπό πραγματοποιεί επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.

Το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν πρωταρχικά έχει στραμμένα τα μάτια του στη Μέση Ανατολή και κατόπιν στα Βαλκάνια, κυρίως στα νησιά της Ελλάδας, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. 

Είναι πλέον ανάγκη να γίνει σωστά κατανοητή η τουρκική πραγματικότητα και να ασκηθούν οι ανάλογες πολιτικές σχετικά με την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Οι απειλές που αναδείχθηκαν είναι αποτέλεσμα της διπρόσωπης και διαχειριστικής πολιτικής που μέχρι σήμερα ασκούσαν η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και κάθε κράτος της Ευρώπης χωριστά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη της Ευρώπης, που διέπραξαν το μεγαλύτερο αδίκημα παγκοσμίως συμπεριλαμβάνοντας το ΡΚΚ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την ανάδειξη του δικτατορικού καθεστώτος στην Τουρκία.

Πλέον το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν δεν είναι απειλή μόνο για τους Κούρδους, αλλά και για τους Ευρωπαίους. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες της αν δεν κάνουν γοργά βήματα για την αφαίρεση του ΡΚΚ από τις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων, τότε τα καταστροφικά αποτελέσματα της δικτατορίας του Ερντογάν δεν θα οδηγήσουν στον θάνατο μόνο τους Κούρδους, αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την Ε.Ε. και την ασφάλειά της. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παγώσει τις συνομιλίες με το τουρκικό κράτους είναι ανεπαρκής. Θα έπρεπε να αποφασίσουν τη διακοπή των συνομιλιών και αυτό επιτάσσουν οι παρούσες συνθήκες.

Η απόφαση που πάρθηκε δείχνει ότι η Ευρώπη κουβαλάει νερό στον μύλο του δικτατορικού καθεστώτος του Ερντογάν. 

Τα πράγματα δεν μπορεί να προχωρήσουν έτσι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζει πολύ καλά ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από έναν εραστή της δικτατορίας.

Εάν δεν εφαρμοστεί την περίοδο αυτή οικονομικό -κυρίως- και πολιτικό εμπάργκο, καθώς και αποκλεισμός από τους διεθνείς οργανισμούς, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα που θα πληρώσουν η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Ευρώπη. Αυτό το ομολογούν οι δηλώσεις του Ερντογάν, αλλά και της τουρκικής κυβέρνησης. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με διαχειριστικές πολιτικές και καλοπιάσματα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη φάση που διανύουμε.

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της ελευθερίας ή μήπως κλείνοντας τα μάτια θα συνεχίσει να στηρίζει τη δικτατορία του Ερντογάν; 

Εφτασε η στιγμή των αποφάσεων. 

* Δημοσιογράφος του κουρδικού καναλιού Newroz TV 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει εντείνει την εκστρατεία του για την επιβολή του στον παγκόσμιο μουσουλμανικό χώρο εν είδει προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων των πρώην οθωμανικών περιοχών ενέργεια που θεωρει καθήκον...
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία
Η βαρβαρότητα των ένοπλων ισλαμικών ομάδων, παράλληλα με τη βαρβαρότητα του συριακού και των άλλων καθεστώτων στην περιοχή και τις επεμβάσεις των ξένων μεγάλων δυνάμεων, έφερε τη μεγάλη αυτή καταστροφή και τον...
Αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λυδία λίθος για το προσφυγικό η επίλυση της κρίσης στη Συρία
Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2011, ξεκίνησε στη Συρία μια λαϊκή, ειρηνική επανάσταση για την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για 6 μήνες και θα...
Λυδία λίθος για το προσφυγικό η επίλυση της κρίσης στη Συρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συρία… μέσω Ιράκ
Ο στόχος της Αγκυρας είναι να αποκοπεί η εδαφική συνέχεια, να κλείσει ο διάδρομος ανάμεσα στη βορειοανατολική Συρία και τη νοτιοανατολική Τουρκία μέσω Ιράκ και πιο συγκεκριμένα των περιοχών Σιντζάρ και Καντίλ.
Συρία… μέσω Ιράκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συρία, η Σικελία του Ερντογάν
Αργά αλλά σταθερά η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία μετά το 2011 αναδεικνύεται καταστροφική επιλογή που παραπέμπει στη μοιραία για την Αθήνα Σικελική Εκστρατεία στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Συρία, η Σικελία του Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας