• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  95%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%
Jean-Christophe Bott/Keystone via AP, File

Το Κυπριακό στην κόψη του ξυραφιού

 • A-
 • A+

Εχει περάσει μία βδομάδα από το σοκ της αποτυχίας της δεύτερης συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μον Πελερέν της Ελβετίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνάντηση που ασχολήθηκε με ένα από τα πλέον ακανθώδη εκκρεμούντα ζητήματα για την επίλυση του Κυπριακού, το εδαφικό.

Το σοκ ήταν ακόμη μεγαλύτερο γιατί είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στην Κύπρο και διεθνώς ότι θα είχαμε διέξοδο, που θα άνοιγε την αυλαία για τελική επίλυση (με ομοσπονδιακή λύση) ίσως μέχρι το τέλος του 2016.

Τώρα που έπεσε ο κουρνιαχτός από τη συνάντηση Μον Πελερέν-2 είναι καιρός για μια αποτίμηση: (1) πώς επιμερίζονται οι ευθύνες των δύο κύριων πρωταγωνιστών, (2) ο ρόλος της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά, ως μη έδει, και της Ελλάδας σε ρόλο spoiler, (3) τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα;

1. Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των δύο κύριων πρωταγωνιστών, η ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπαναχώρησε σε σχέση με τη θέση του στο Μον Πελερέν-1, τόσο ως προς το ποσοστό του εδάφους όσο και στο ποσοστό των προσφύγων που θα επέστρεφαν στα εδάφη που θα περιέρχονταν στο ελληνοκυπριακό ομόσπονδο κράτος.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτείνει ότι η ελληνοκυπριακή ήρθε με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Η αλήθεια ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση, με την ευθύνη να βαραίνει και τις δύο πλευρές, αλλά μάλλον, στη συγκεκριμένη συγκυρία, βαραίνει κυρίως τους Τουρκοκύπριους.

Μπορεί η στάση τους να οφείλεται στην κριτική που υφίσταται τον τελευταίο καιρό ο αντιεθνικιστής Ακιντζί, η οποία προέρχεται από δεξιούς αλλά ακόμη και από αριστερούς Τουρκοκύπριους, ότι δηλαδή παραείναι υποχωρητικός.

2. Οσο για τις τυχόν ευθύνες των κυβερνήσεων των «μητέρων-πατρίδων» για το ναυάγιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε δάκτυλος της Αγκυρας στην τελική στάση του Ακιντζί στην Ελβετία.

Πώς όμως προέκυψε ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας που αποφάσισε την τελευταία στιγμή να τραβήξει τα γκέμια στον Ακιντζί;

Ο έγκυρος ελληνοκυπριακός Τύπος, τα άλλα ΜΜΕ και οι σοβαροί Ελληνοκύπριοι σχολιαστές του Κυπριακού που επιθυμούν την ευόδωση των συνομιλιών και την άρση της de facto διχοτόμησης, είναι πεπεισμένοι για το τι συνέβη.

Γι' αυτούς είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι «απειλές» του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά (τέλος στις εγγυήσεις εδώ και τώρα και απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων) εξόργισαν την Αγκυρα και εξώθησαν τον Ερντογάν να επιβάλει την υπαναχώρηση Ακιντζί στο Μον Πελερέν-2.

Προφανώς η Τουρκία δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί λύση που θα την έθετε εκτός του συστήματος ασφάλειας το οποίο της δίνει εγγυητικά δικαιώματα και στρατιωτική παρουσία στη βάση των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας (άρθρο 181 του Συντάγματος του 1960, το οποίο, σημειωτέον, δεν έχει εξαιρεθεί από τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ε.Ε. το 2003).

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να δεχθώ τέτοια εσκεμμένη υπονόμευση της διαδικασίας εκ μέρους της Αθήνας, η οποία μάλιστα θα είχε και την έγκριση του Αλέξη Τσίπρα.

Υποπτεύομαι ότι πρόκειται για μια άτσαλη κίνηση στην εθνικιστική λογική που επικρατεί σε ορισμένους κύκλους της συγκυβέρνησης, λογική που ισχύει και με τους εθνικιστές σε όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και βέβαια μεταξύ των απορριπτικών Ελληνοκυπρίων με τους οποίους συνομιλεί ο κ. Κοτζιάς.

Εξυπακούεται ότι η λογική αυτή βέβαια εξοβελίζει την ομοσπονδιακή επίλυση και συμβάλλει στην εδραίωση της οριστικής διχοτόμησης και των τετελεσμένων του «Αττίλα» (με τον Ραούφ Ντενκτάς να πανηγυρίζει στον τάφο του).

Υποπτεύομαι ότι από ορισμένους εθνικιστές σε Ελλάδα και Κύπρο αυτό γίνεται ασυνείδητα (στο πλαίσιο των ευσεβών πόθων ενός άκρατου εθνοκεντρισμού που αυτο-ορίζεται, λανθασμένα, ως πατριωτισμός), αλλά από άλλους γίνεται σαφώς συνειδητά, με το σκεπτικό ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, μια λύση σε «βάθος χρόνου» που θα ευνοεί περισσότερο την ελληνοκυπριακή πλευρά, η σχολή του Τάσσου Παπαδόπουλου (που πρόσφατα υποστήριξε στην «Καθημερινή» και ο πρέσβης Ζαχαράκις), κοντολογίς μια ενιαία ελληνοκρατούμενη Κύπρος, πράγμα που, εννοείται, είναι εντελώς αδύνατον να πραγματοποιηθεί (παρεκτός αν… ο Θεός είναι Ελληνας ή έχει σύμβουλό του τον Μακάριο).

3. Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισήμως και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ο Ακιντζί μάλιστα είπε ότι επίλυση θα μπορούσε να επιτευχθεί παρά το πρόσφατο ναυάγιο, ακόμη και πριν από το τέλος του έτους.

Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ στο πρόσφατο ταξίδι του στη βόρεια Κύπρο δήλωσε ότι ακόμη βρισκόμαστε στο πλαίσιο του Plan A (δηλαδή στην επανένωση με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) και δεν ήρθε ακόμη η στιγμή για το Plan B (φαντάζομαι, θα εννοούσε το βελούδινο διαζύγιο) ή το Plan C (μάλλον το ανταγωνιστικό οριστικό διαζύγιο).

Αλλωστε οι αποκλίσεις δεν είναι αγεφύρωτες ούτε στο εδαφικό ούτε στο περιουσιακό.

Στο πρώτο είναι 28,2% (Ε/Κ θέση) έναντι 29,2% (Τ/Κ) στο τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος από το σχεδόν 37% που κατέχουν τώρα, με την επακόλουθη επιστροφή προσφύγων 75.000-90.000 (Ε/Κ θέση) και 50.000-65.000 (Τ/Κ θέση στο Μον Πελερέν-2 και άνω των 70.000 στο Μον Πελερέν-1) αντιστοίχως.

Στο δε περιουσιακό έχουν πέσει στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό τρεις επιλογές για όσους έχουν περιουσία (επιστροφή της περιουσίας, αποζημίωση και ανταλλαγή).

Συμπερασματικά, οι συνομιλίες δεν έχουν ναυαγήσει παρά τις επιθυμίες των εκατέρωθεν απορριπτικών στην Κύπρο, και ορισμένων σε υπεύθυνες θέσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ισως μάλιστα το «ατόπημα» της Αθήνας (εσκεμμένο ή γκάφα πρώτου μεγέθους) και η σκληρή αντίδραση της Αγκυρας να δράσουν θετικά, να κάνουν αυτούς που επιθυμούν την επανένωση και την ομοσπονδιακή λύση, οι οποίοι ευτυχώς στην παρούσα φάση του Κυπριακού έχουν τα ηνία, να μην πτοηθούν, να γίνουν πιο τολμηροί και γενναιόδωροι στην εξεύρεση μιας μέσης λύσης «θετικού αθροίσματος», δηλαδή χωρίς κερδισμένους και χαμένους, αφήνοντας σύξυλους την Αθήνα και την Αγκυρα, που άλλωστε δεν τους πέφτει λόγος ως προς την ουσία της λύσης.

* Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας δύο βιβλίων για το Κυπριακό και την επίλυσή του

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι όροι Γκουτέρες για νέα διάσκεψη
Η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη σε ολική αναδίπλωση σε σχέση με τη στάση της τα 3 τελευταία χρόνια. Τώρα εμφανίζεται δεσμευμένη και έτοιμη, δεν θέτει καμία προϋπόθεση –ούτε καν τις τουρκικές γεωτρήσεις ή το...
Οι όροι Γκουτέρες για νέα διάσκεψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
Η απόφαση του Κύπριου προέδρου να αφαιρέσει τα διαβατήρια από τον Ερσίν Τατάρ και βασικά στελέχη της «κυβέρνησής» του γυρίζει το κλίμα του διχασμού στη μαύρη εποχή 1963-74.
Πού πάει το Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φόνος του Αμερικανού πρέσβη
Συνέπεια του ελλαδικού πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου και της τουρκικής εισβολής ήταν η διασάλευση της ασφάλειας και η πόλωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε χώρα ο θάνατος του...
Ο φόνος του Αμερικανού πρέσβη
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
Καθώς πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα στο Κυπριακό μια συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στην αντιπολιτευτική εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (17-18/8) γίνεται αιτία να βγουν στο φως πολλά από όσα συνέβησαν στο Κυπριακό...
«Μισές αλήθειες» στο φόντο της διχοτόμησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυπριακό: τέλος παρτίδας;
Το Κυπριακό παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Η επίλυσή του όχι μόνο θα ένωνε ένα διαιρεμένο κράτος αλλά είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την υπέρβαση της έντασης σε βάθος χρόνου στην Ανατολική Μεσόγειο και την...
Κυπριακό: τέλος παρτίδας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «κυπριοποίηση» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία κλιμάκωσης των εντάσεων με την Τουρκία στις θάλασσες, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας τίθενται μπροστά σε εξελίξεις για τις οποίες θα κληθούν να λάβουν κομβικές αποφάσεις
Η «κυπριοποίηση» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας