Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 • A-
 • A+

Τα κείμενα που ακολουθούν δείχνουν τον βαθμό εμπορευματοποίησης των «κοινωνικών» δικτύων αλλά και την αδιαφορία και την αφέλεια αρκετών που συμμετέχουν σε αυτά για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος θέτει κεντρικά ζητήματα της αφελούς «λατρείας» του σημερινού τεχνικού πολιτισμού, πίσω από την οποία κρύβεται απλώς η λατρεία του κέρδους χωρίς όρια.

Μανιφέστο

Το κοινωνικό σου δίκτυο είναι ιδιοκτησία των διαφημιστών. Κάθε ανάρτηση (post) που μοιράζεσαι, κάθε φίλος που κάνεις και κάθε σύνδεσμος (link) που ακολουθείς, αποτυπώνεται, καταγράφεται και μετατρέπεται σε στοιχεία/δεδομένα (data). Οι διαφημιστές αγοράζουν τα δεδομένα σου ώστε να σου δείξουν περισσότερες διαφημίσεις. Εσύ είσαι το προϊόν που αγοράζεται και πωλείται.

Πιστεύουμε πως υπάρχει καλύτερος τρόπος. Πιστεύουμε στην τόλμη, στην απλότητα και στη διαφάνεια. Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι που κάνουν πράγματα και αυτοί που τα χρησιμοποιούν θα πρέπει να συμπράττουν.

Πιστεύουμε πως ένα κοινωνικό δίκτυο μπορεί να αποτελεί εργαλείο ενδυνάμωσης. Οχι ένα εργαλείο παραπλάνησης, καταναγκασμού και χειραγώγησης, αλλά ένα τόπο για να συνδεόμαστε, να δημιουργούμε και να γιορτάζουμε τη ζωή.

Δεν είσαι προϊόν. Βλέπε https://ello.co/wtf/about/ello-manifesto.

Η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ιστότοπου Ello για όσους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να ενθαρρυνθεί μια ατμόσφαιρα υπευθυνότητας και διαφάνειας, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργείται η θετικότερη εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπε https://bill-of-rights.ello.co

Θεωρούμε ότι

 • Ι. Εχεις δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Πληροφορίες που σε αφορούν δεν θα πρέπει να συλλέγονται και να αποτελούν αντικείμενο αγοραπωλησίας από τρίτους.
 • ΙΙ. Εχεις δικαίωμα να μην καταγράφονται τα ίχνη σου. Θα πρέπει να μπορείς να ακυρώνεις την καταγραφή όταν χρησιμοποιείς ένα κοινωνικό δίκτυο.
 • ΙΙΙ. Εχεις δικαίωμα να ελέγχεις αυτό που βλέπεις. Να μη σε εξαναγκάζουν να βλέπεις διαφημίσεις ή αναρτήσεις από άτομα ή εταιρείες που δεν έχεις επιλέξει να ακολουθείς.
 • ΙV. Οσοι σε ακολουθούν έχουν δικαίωμα να βλέπουν αυτά που έχεις δημόσια αναρτήσει. Αυτά που βλέπεις δεν πρέπει να ελέγχονται από αλγορίθμους που μεροληπτούν σε όφελος των διαφημιστών. Οσοι σε ακολουθούν θα πρέπει να βλέπουν δωρεάν όλα αυτά που ανεβάζεις.
 • V. Εχεις δικαίωμα να είσαι ιδιοκτήτης αυτών που ανεβάζεις. Δεν πρέπει να παραιτείσαι από όσα εσύ δημιουργείς όταν τα ανεβάζεις σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
 • VI. Εχεις δικαίωμα να είσαι όποιος θέλεις. Είσαι περισσότερο ασφαλής όταν ελέγχεις ό,τι ανεβάζεις σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά δεν πρέπει να απαιτούν να τους δίνεις το πραγματικό σου όνομα, ηλικία, φύλο, φυλή, οικογενειακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία, επίπεδο εκπαίδευσης, διεύθυνση κατοικίας ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να πουληθεί σε τρίτους.
 • VII. Εχεις δικαίωμα σε σχέσεις που δεν υπόκεινται σε εκμετάλλευση. Οταν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί το δίκτυο των φίλων σου για να πουλά προϊόντα, τότε αυτό παραβιάζει την εμπιστοσύνη σας.
 • VIII. Εχεις δικαίωμα σε διαφανείς όρους και προϋποθέσεις. Οι όροι θα πρέπει να είναι γραμμένοι σε απλή γλώσσα, που να είναι κατανοητή.
 • IX. Εχεις δικαίωμα να βλέπεις όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και σε αφορούν. Οταν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης φτιάχνει ένα μυστικό ντοσιέ (για σένα) στο οποίο δεν έχεις πρόσβαση, τότε καταπατεί την ιδιωτικότητά σου και απειλεί τα πολιτικά σου δικαιώματα. Το να «κατεβάζεις» τις πληροφορίες που σε αφορούν θα πρέπει να είναι τόσο απλό όσο και το πάτημα ενός κουμπιού.
 • X. Εχεις δικαίωμα να διαγράψεις -μια για πάντα- τον λογαριασμό σου. Το να εγκαταλείπεις το κοινωνικό δίκτυο (στο οποίο είσαι μέλος) θα πρέπει να είναι απλό, μόνιμο και χωρίς καμία προστριβή.

* Τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Password?
Στη σκληρή ψηφιακή εποχή όλα τα βλέπω κωλυόμενα. Ανθρωπος της αναλογικής εποχής, έμαθα ότι για την απόδειξη της ύπαρξής μου μια ταυτότητα στο πορτοφόλι ή στην κωλότσεπη φτάνει, άντε κι ένας ΑΜΚΑ.
Password?
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενημέρωση, όχι fake news: το ιστορικό ραντεβού της Ευρώπης
Πριν από τρεις μήνες, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφιζε μαζικά υπέρ ενός προσχεδίου-οδηγίας που θα επιτρέπει επιτέλους στον Τύπο και στα Πρακτορεία Ειδήσεων να ελπίζουν ότι θα αμείβονται από...
Ενημέρωση, όχι fake news: το ιστορικό ραντεβού της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η εξοικείωση με τις εικόνες τρόμου είναι τοξική»
Από θεατές του πόνου των άλλων γίναμε συμμέτοχοι στη θεαματικοποίησή του. Και μάλιστα, χωρίς αναστολές, έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τα like της μικρής μας κοινότητας. Ο θάνατος γίνεται ένα...
«Η εξοικείωση με τις εικόνες τρόμου είναι τοξική»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προγραμματισμένη καλλιέργεια της ασχετοσύνης
Η ηλιθιοποίηση των ακροατηρίων αποτελεί ουσιαστικό ζητούμενο του παρασιτικού καπιταλισμού, διαδόχου πλέον του ασθμαίνοντος νεοφιλελευθερισμού στον δρόμο για μια εκτεταμένη αυταρχική (δια)κυβέρνηση των...
Η προγραμματισμένη καλλιέργεια της ασχετοσύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχουν κι αλλού ψηφιακές πορτοκαλιές (πέρα από το Φατσοβιβλίο κ.λπ.)
Το Φατσοβιβλίο (κοινώς Facebook) έχει αρχίσει να φυλλορροεί, τόσο χρηματιστηριακά όσο και από τους χρήστες του. Ηδη είναι γνωστό ότι θεωρείται ως «αρχαίο» από μεγάλο κομμάτι του νεανικού του κοινού (-18 ετών),...
Υπάρχουν κι αλλού ψηφιακές πορτοκαλιές (πέρα από το Φατσοβιβλίο κ.λπ.)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σώμα μας σε θέα
Ολο και περισσότερο βάζουμε μπροστά το σώμα μας σε κοινή θέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπροστά από τη σκέψη μας. Βάζουμε τη φωτογραφία που μας δείχνει πιο όμοιους με άλλα σώματα που μας αρέσουν. Από μια...
Το σώμα μας σε θέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας