• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 14.6°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.6°C / 10.5°C
  0 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 12.6°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 12.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 12.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 11.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  68%

Η πολιτική μετά τη β΄ αξιολόγηση

 • A-
 • A+

Τα μεγέθη της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη, η δεύτερη αξιολόγηση προβλέπεται να κλείσει ομαλά και η επίσκεψη Ομπάμα κατέγραψε το γεγονός ότι οι θέσεις της χώρας στα ζητήματα της λιτότητας/ανάπτυξης, του χρέους και του προσφυγικού ενισχύονται έχοντας πλέον ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα.

Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. και το σύστημα της οικονομικής ολιγαρχίας που αυτή εκπροσωπεί έχουν περάσει σε μια τυφλή επίθεση απέναντι στην κυβέρνηση - στην ουσία όμως απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στην οικονομία, στο κράτος και στις κοινωνικές σχέσεις.

Βασική στόχευση της Ν.Δ. είναι η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης - στόχος που πρέπει κατ’ αυτήν να επιτευχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα κι αν περνάει μέσα από την ανοιχτή υπονόμευση της θέσης της χώρας σε όλες τις διεκδικήσεις της.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, επιχειρεί να θέσει στη δημόσια συζήτηση την προοπτική ενός «4ου Μνημονίου», που στην ουσία αποτελεί την πραγματική προγραμματική της ατζέντα και στην πράξη δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή μιας ακραίας και αντικοινωνικής πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων της ολιγαρχίας και του συστήματος οικονομικο-πολιτικής διαπλοκής που εδραιώθηκε στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ακόμα και σήμερα, από τη Ν.Δ. διατυπώνονται αντιφατικές δηλώσεις για το κατά πόσον το χρέος είναι «βιώσιμο», υπονοώντας ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα μιας ακόμα μεγαλύτερης επέλασης στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των λαϊκών και μεσαίων τάξεων. Στόχος αυτών των δηλώσεων η ανατροπή της κυβέρνησης.

Επομένως σ’ αυτήν την απόλυτη ταξική μεροληψία της ελευθερίας της αγοράς που εκπροσωπεί η Ν.Δ. και οι πολιτικοί της σύμμαχοι (άκρα Δεξιά, Ποτάμι, πρώην «εκσυγχρονιστές» κ.λπ.), η κυβέρνηση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν τη διαρκή επίθεση του κεφαλαίου κάνοντας δύο ταυτόχρονα και παράλληλα πράγματα:

Το πρώτο αφορά το κυβερνητικό πεδίο. Η υποχρέωση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να οργανώσει και να εφαρμόσει μια κυβερνητική πολιτική που συστηματικά και με συνέπεια θα μεταφέρει πόρους από το κεφάλαιο στην κοινωνία και από την ολιγαρχία στην κοινωνική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση -αφού περάσει και τις συμπληγάδες της β΄ αξιολόγησης- πρέπει να διαμορφώσει μια πολιτική διαρκούς «πολέμου θέσεων» μέσα στην οικονομία και το κράτος, με στόχο να περάσει μεν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά αλλά και να αναδιανείμει δίκαια τα αναπτυξιακά οφέλη.

Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται στο πεδίο του κράτους και των δημόσιων πολιτικών μια συστηματική και εργώδης προσπάθεια που να «ξεκλειδώνει» τις νεοφιλελεύθερες θεσμικές και διοικητικές δομές, να αφαιρεί πολιτική, διοικητική και οικονομική δύναμη από το «βαθύ κράτος» και να προσθέτει, αντίστοιχα, δύναμη στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαϊκών τάξεων.

Πολλά «παράλληλα προγράμματα», δηλαδή, πρέπει να είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση, που είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Το δεύτερο πεδίο αφορά το κομματικό σύστημα και την πολιτική σκηνή. Εδώ επιβάλλεται να συγκροτηθεί με άξονα και αφετηρία τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μέτωπο, ένας ευρύς αστερισμός των αντι-νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων, όλων δηλαδή των μικρών ή μεγαλύτερων πολιτικών υποκειμένων που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξει ανάχωμα στην τυφλή ταξική, κοινωνική και ιδεολογική πόλωση στην οποία καταφεύγει σήμερα η νεοφιλελεύθερη (και αρκετά ακροδεξιά) Ν.Δ. και τα οικονομικά μπλοκ που εκπροσωπεί.

Ενας τέτοιος πόλος μπορεί να είναι αποτελεσματικός στο να στηρίζει εμπράκτως κάθε πολιτική υπέρ των λαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων και, ταυτόχρονα, να δημιουργεί για την κυβέρνηση περισσότερο και μεγαλύτερο χώρο εφαρμογής αναδιανεμητικών πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πολιτικό αυτό πεδίο, πέραν των δυνάμεων της παραδοσιακής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και πέραν μικρών μεν αλλά υπαρκτών συντηρητικών δυνάμεων που αυτονομούνται από τη Ν.Δ., θα είναι κρίσιμη και η στάση των όποιων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς έχουν απομείνει στη χώρα μας.

Οπως και σε όλα σχεδόν τα ομόλογα κόμματα της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα, η προοπτική μιας περαιτέρω διαίρεσης του χώρου σε μια τάση συμπληρωματική της Κεντροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού και σε μια τάση «επιστροφής» στις ρίζες του «σοσιαλισμού» και του αντιδεξιού μετώπου είναι εμφανής.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, η ανοιχτή μετά το 2011 συγκυβέρνηση με τη Δεξιά, αλλά και η απόλυτη σχεδόν σύμπλευση μαζί της και ως αντιπολίτευση, έχει οδηγήσει τον χώρο σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των κοινωνικών αναφορών του.

Η συστημική πλέον αδυναμία εκπροσώπησης κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και η τραγική επιλογή να μη στηρίξει την πρόταση για την απλή αναλογική -γεγονός που προήγαγε τα συμφέροντα της «δεξιόστροφης» νεοφιλελεύθερης τάσης του ΠΑΣΟΚ– καθιστούν την εκλογική επιβίωση του χώρου εξαιρετικά αμφίβολη υπό τις σημερινές συνθήκες.

Η «κεντρώα» αναδιατύπωση που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό η ηγεσία («ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ») είναι ένα βήμα για τον απογαλακτισμό από τη νεοφιλελεύθερη επιρροή, όχι όμως ικανό να διασώσει από μόνο του τον χώρο.

Γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που θα μείνουν στο «κέντρο»: είτε θα επιλέξουν το άρμα των κυρίαρχων τάξεων και θα στραφούν στη Δεξιά είτε θα επιλέξουν το άρμα των λαϊκών συμφερόντων και θα στραφούν στα αριστερά.

* υπουργός Επικρατείας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακηδία με όρους κοινωνικού κόστους
Η ακηδία βγαίνει από το «α» στερητικό και το «κήδος» (που σημαίνει φροντίδα, νοιάξιμο, σεβασμός για τον άλλο, π.χ. κηδεμόνας, κηδεία κ.α.).
Η ακηδία με όρους κοινωνικού κόστους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητική εξουσία και Αριστερά
Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε, και όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πολλά προοδευτικά κόμματα, είτε είναι σοσιαλιστικά είτε κομμουνιστικά είτε γενικά αριστερά, από τη στιγμή που κυβέρνησαν έγιναν μέρος του...
Κυβερνητική εξουσία και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε «χρησιμότεροι» στον Cordyceps
Ο Cordyceps είναι ένας τρομερός, αρχαίος στην πορεία του στον κόσμο, μύκητας. Καταλαμβάνει το «μυαλό» ενός μυρμηγκιού και οδηγεί το ζώο να καθηλωθεί σε ένα κλαδάκι ενός πανύψηλου δέντρου. Μετά το σκοτώνει,...
Είμαστε «χρησιμότεροι» στον Cordyceps
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι γεγονός ότι ο ραγδαίος ρυθμός με τον οποίο εκφυλίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σοκ σε πάρα πολλούς που υπήρξαν μέλη του, αλλά και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν με την ελπίδα ότι θα...
Η μετάλλαξη στους οργανισμούς: η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν θα θάψουμε ποτέ την ελπίδα!
Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να θάψουμε την ελπίδα, να τη θρηνήσουμε και να παραδώσουμε τα όπλα, να αποδεχθούμε ότι σαν «άμυαλα παιδιά» -που αρνούνται να μεγαλώσουν- παρασυρθήκαμε από υποσχέσεις που δεν...
Δεν θα θάψουμε ποτέ την ελπίδα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια νέα Αριστερά
​Σήμερα παρατηρούμε το εξής οξύμωρο, την στιγμή που λαμβάνει χώρα η πιο καταστροφική επίθεση στην ιστορία της μεταπολίτευσης στο κοινωνικό κράτος,την εργασία και σε λαϊκά κεκτημένα δεκαετιών, η αριστερά...
Για μια νέα Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας