• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  53%
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O ΣΥΡΙΖΑ σε δομική καμπή

 • A-
 • A+

Μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αναδιοργανώσει την κυβέρνησή του, τα πολιτικά δεδομένα αποκτούν νέες διαστάσεις. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν όψεις που χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Η διάσταση, η οποία αποκτά εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη σημασία, είναι η διάκριση και ο χωρισμός ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία.

Το πρόβλημα αυτό, ως δομικό και συγκροτησιακό πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας, εμφανίστηκε και στην πρόσφατη πρωθυπουργική απόφαση για τη διοικητική ρύθμιση της κυβέρνησής του. Δεν περίμενε κανείς ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα τελούσαν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του φονταμενταλιστή Δεσπότη!

Αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα κυβερνητικής εξουσίας αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν πρώτον με την ιδεολογική ταυτότητά του και δεύτερον με το κυβερνητικό πρόγραμμα διαχείρισης της εξουσίας, επιβάλλεται να αναπτύξουμε μία κριτική προβληματική, η οποία αναφέρεται στους εξής δύο άξονες: πρώτον, στην ιδέα της Αριστεράς και, δεύτερον, στην πρακτική της πολιτικής εξουσίας.

Ως καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας υποστηρίζω ότι η ιδέα της Αριστεράς δεν ανήκει στο κοσμοείδωλο της μεταφυσικής, αλλά είναι ένας αστερισμός απόψεων, στάσεων και επιχειρημάτων που εντάσσονται στην εκάστοτε ιστορικο-πολιτική και κοινωνική συγκυρία.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αριστεράς ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία, βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση για την οποία όλοι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα δεν είχαμε ούτε εμπειρίες ούτε στοιχειωδώς επεξεργαστεί κάποιες έννοιες ή ιδέες.

Οι αναγνώστες θα μου επιτρέψουν μία βιωματική εξομολόγηση: το βράδυ της 15ης Απριλίου του 2015, στο σπίτι του καθηγητή μου Γιούργκεν Χάμπερμας, η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα» είχε φουντώσει. Σε ένα σημείο των συζητήσεων ο Χάμπερμας με ρωτάει:

«Γνωρίζεις προσωπικά τον Τσίπρα;» και απαντώ χωρίς δισταγμό: «Οχι, επειδή δεν ανήκει στους πολιτικούς και πνευματικούς κύκλους μου». Και συνεχίζω, και ολόκληρη η γερμανική παρέα ακούει, ότι είμαστε στην ελληνική πολιτική κοινωνία έτοιμοι να διαμορφώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο πολιτικές κοινωνίες (την Ελλάδα και τη Γερμανία).

Μετά ακολούθησε η ημερομηνία-κλειδί: 15η Ιουλίου 2015, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το αντι-μνημονικό μέτωπο και υιοθέτησε ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο συνδέει τις μνημονιακές υποχρεώσεις από τη μία και από την άλλη τις ιδέες της Αριστεράς, τις οποίες ονομάζει «παράλληλο πρόγραμμα».

Αυτή η σύνδεση εδώ και δύο χρόνια είναι στα χαρτιά. Μετά τον «ανασχηματισμό» του κυβερνητικού σχήματος με συνάντησαν στον δρόμο, στο αμφιθέατρο (οι φοιτητές μας), και ως πολίτες θέτουν το ερώτημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητική εξουσία, εξακολουθεί να είναι και αριστερό κόμμα;»

Οι πολιτικές διεργασίες για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται στου Μαξίμου. Από την άλλη, όταν οι πολίτες, όσοι βιώνουμε τις διαδικασίες της «βιοπολιτικής», και οι πολιτικοί, δηλαδή οι αντιπρόσωποί μας στην αριστερή εκπροσώπηση, αδιαφορούν, τότε τα ψυχικά συναισθήματα δίνουν τη θέση τους στην απόγνωση και στο σύμπαν της ψυχής, το οποίο κατά τον Αριστοτέλη δεν μπορεί να «μεταφραστεί» πολιτικά. Η ψυχή δεν μεταφράζεται. Επιτοκίζεται!

Τελικά, όλοι θέτουμε το ερώτημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε από κοινωνικό, δημιουργικό, «φαντασιακό» κίνημα να γίνει ένα μόρφωμα γραφειοκρατικό που κατοικεί στο μέγαρο Μαξίμου χωρίς κοινωνικές αναφορές;

Ως καθηγητής στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου διδάσκω πώς και γιατί οι ιδέες της Αριστεράς γίνονται πραγματικότητα. Δεν είμαι οπαδός μιας γραφειοκρατίας ούτε μιας ιδεολογίας. Οι ιδέες της Αριστεράς μπορούν να είναι ελεύθερες στην εκάστοτε ιστορική και πολιτική συγκυρία.

*Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
​Οι δύο εκδηλώσεις, στις Πρέσπες και στο Ζάππειο, έχουν υψηλό συμβολισμό. Οι Πρέσπες συγκίνησαν. Το Ζάππειο, αντίθετα, άφησε μια γεύση γλυκόξινη. Συμβόλισε τη δυσχερή θέση και τις αντιφάσεις μιας Αριστεράς που...
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυταπάτες ή ψέματα;
Το «πρώτη φορά Αριστερά» δεν αναφέρεται απλώς σε κάτι καινούργιο, μια τομή στον χρόνο, αλλά αποτελεί την αναδρομική δικαίωση όσων είχαν κερδίσει την εξουσία στο παρελθόν καθαρά και με το σπαθί τους, αλλά οι...
Αυταπάτες ή ψέματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύντροφε Τσίπρα, πες κάτι αριστερό…
Με το τρίτο Mνημόνιο συνεχίζεται η απουσία εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, την ανάδειξη νησίδων καινοτομίας, τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, τη δημιουργία...
Σύντροφε Τσίπρα, πες κάτι αριστερό…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά σήμερα
Σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πλέον «αυταπάτες». Εμαθε με οδυνηρό τρόπο τα όρια των διεθνών συσχετισμών και της εσωτερικής συγκυρίας. Το στοίχημα γι’ αυτήν είναι αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που...
Η Αριστερά σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝ.ΕΛΛ.
Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. είναι ένα μελανό στίγμα στην Ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, κυρίως αν πρόκειται για την Αριστερά που αυτοπροσδιορίζεται ανανεωτική και ευρωπαϊστική. Εντυπωσιάστηκα με...
ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝ.ΕΛΛ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι άλλα ρεφορμιστικά αδιέξοδα
Σε αντίθεση με όσους κατακρίνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία, υποστηρίζω ότι με αριστερούς πολιτικούς όρους η συμφωνία για το τρίτο αντιλαϊκό Μνημόνιο ήταν η νομοτελειακή κατάληξη της ακολουθούμενης με...
Οχι άλλα ρεφορμιστικά αδιέξοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας