• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%
INTIME

Ελληνικό ποδόσφαιρο - ώρα μηδέν

 • A-
 • A+

Ο ελληνικός αθλητισμός ως κοινωνική αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών έχει «ταυτιστεί» με το ποδόσφαιρο και τα συνακόλουθά του, αφού αυτό το άθλημα μονοπωλεί σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας όχι μόνο των φιλάθλων αλλά και όλων των Μέσων Επικοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις «Αθλητικές Ειδήσεις, Αθλητικές Εκπομπές και στα Αθλητικά Περιεχόμενα» του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου, το μέγιστο των αναφορών γίνεται στο ποδόσφαιρο και ελάχιστα στα άλλα αθλήματα.

Αυτό σημαίνει ότι στο αθλητικό παιχνίδι με το όνομα ποδόσφαιρο δεν εξαντλείται μόνο το πάθος των οπαδών, αλλά και η άμεση ή έμμεση εμπλοκή για «αλλότριους» σκοπούς πολλών θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων οι οποίοι για τους παροικούντες την αθλητική οικογένεια είναι γνωστοί.

Είναι επίσης κατανοητό ότι η λειτουργία του ποδοσφαίρου ως «βιομηχανία», μέσω της οποίας διακινούνται τεράστια οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και ως ένα μέσο κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής χειραγώγησης των κοινωνικών ομάδων, μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία γεγονότα τα συμβαίνοντα σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ούτε τυχαία προέκυψαν τώρα, απλώς οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συγκυρίες συνδιαμόρφωσαν ανάλογες προϋποθέσεις παρουσίασης του φαινομένου.

Στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο από τη Μεταπολίτευση και μετά ξεκίνησε ο «έλεγχος – χειραγώγησή του» μέσω της κομματικής - πολιτικής εμπλοκής στελεχών και παραγόντων που είχε αποκλειστική στόχευση τη χρησιμοποίησή του προς «ίδιον όφελος».

Πόσο και μέχρι πού έφτανε η «πληροφόρηση» των μη «σύννομων» δρώμενων μέσα στον ελληνικό αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο ήταν αποτέλεσμα των εκάστοτε ισορροπιών μεταξύ των εμπλεκομένων, οι οποίοι συνήθως περιόριζαν τις διαρροές.

Φυσικά η διακομματική και πολιτική εμπλοκή διαχύθηκε προς τις περιφερειακές και τοπικές δραστηριότητες των αθλημάτων, με το ποδόσφαιρο να κρατά την κυριαρχία λόγω του μείζονος ενδιαφέροντος και αντίστοιχων σκοπιμοτήτων, οι οποίες κυρίως μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μέσω της ελέγχου ψήφων.

Η κατασταλτική λογική των πολιτικών διοικούντων τον αθλητισμό δεν ενοχλούσε τους «παράγοντες» κυρίως στο ποδόσφαιρο, αφού οι υψηλές διασυνδέσεις τους περιόριζαν τις «τιμωρίες» σε επίπεδο που οι επιπτώσεις δεν διέκοπταν τη δραστηριοποίησής τους με το άθλημα.

Ετσι φτάσαμε σήμερα στο σπάσιμο των συνδετικών κρίκων ενός συστημικού οργανισμού, όπως είναι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο, με συντελούμενα γεγονότα και πράξεις που ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με την κοινωνική τους λειτουργία.

Οι προτάσεις «ελέγχου» του φαινομένου μέσω νόμων και τιμωριών δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα του ποδοσφαίρου, αφού η όποια «επανεκκίνηση» θα έχει ανάλογη αναφορά σε πρόσωπα, δομές και κέντρα εξουσίας.

* Πανεπιστημιακός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική και αθλητισμός
Η πολιτική και ο αθλητισμός είναι δύο κοινωνικές λειτουργίες οι οποίες συνυπάρχουν, αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοευεργετούνται ως αποτέλεσμα των κοινών συμφερόντων και εξυπηρετήσεων που τους παρέχουν τα...
Πολιτική και αθλητισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και πολιτική
Εάν ο τρόπος που οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ μεταβάλλεται στα βασικά του σημεία, τότε τα ΜΜΕ πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τροβαδούροι της νέας αθλιότητας
Επιτέλους, το απρόσωπο σύστημα βρήκε το πρόσωπό του. Αυτοί οι τυπολάτρες εγκληματίες που έχουν «τα χέρια τους δεμένα», δεν γνωρίζουν ότι το μέλλον τους είναι ζοφερό.
Οι τροβαδούροι της νέας αθλιότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα
Η χώρα μας «ορμπανοποιείται» με ταχείς ρυθμούς. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, ήρθε ως συνέχεια μιας μακράς πορείας χειραγώγησης της πληροφόρησης.
Η δυστοπική κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα πλήττει συνταγματικά δικαιώματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιάννης Ιωάννου: το βάλσαμο της σάτιρας
Τα εικονοκλαστικά πολιτικά κόμικ-στριπ που δημοσίευε ο Ιωάννου θα μπορούν να εννοηθούν ως «Ημερολόγια των φαύλων» ή ως «Εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας» – με την παλιομοδίτικη, ουσιαστική σημασία του όρου....
Γιάννης Ιωάννου: το βάλσαμο της σάτιρας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο κελί
Η «Μάχη» αποτέλεσε το επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος-ΕΛΔ και το πρώτο φύλλο της εκδόθηκε το '41. Μια εφημερίδα που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τον Τύπο των αρχών της δεκαετίας του 1950 στην...
Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο κελί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας