• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.6°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.7°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 14.6°C
  6 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.5°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 13.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 8.6°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  47%
ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

O «Ρόμποκοπ» στο ταμείο ανεργίας

 • A-
 • A+

Είναι κοινός τόπος ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έναν εργοδοτικό παράδεισο.

Τα αφεντικά, μικρά-μεσαία-μεγάλα, ελέω Μνημονίου, προσδεμένα πάντα, ως λούμπεν στοιχεία, στο ευρωενωσιακό άρμα, επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στο παιχνίδι καταστρατηγώντας όλα τα εργασιακά δικαιώματα κάτω απ’ την ομπρέλα της «εθνικής σωτηρίας».

Δυστυχώς, όμως, η αυθαιρεσία της εργοδοσίας και η εξακόντιση της ανεργίας (25%) δεν αποτελούν μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Τα ίδια συμβαίνουν παντού· κυρίως, μιλώντας για την Ευρώπη, στις (πάλαι ποτέ) βιομηχανικές χώρες, λόγου χάρη στην Ιταλία, όπου το ποσοστό ανεργίας στους νέους αγγίζει το 37% ή στο Ην. Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον Guardian, σε πολλές περιοχές της επικράτειας, πάνω από το 50% των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών είναι άνεργοι.

«Μόνο ένας ανόητος δεν γνωρίζει πως οι κατώτερες τάξεις πρέπει να διατηρούνται φτωχές. Αλλιώς, δεν θα γίνουν ποτέ εργατικές», έγραφε ο κλασικός φιλελεύθερος στοχαστής, Τζον Στιούαρτ Μιλ πριν από μερικούς αιώνες.

Φαίνεται ότι οι ολετήρες του παγκόσμιου κοινωνικού ιστού το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Πριν από λίγους μήνες, στο Νταβός της Ελβετίας -πού αλλού;- οι ηγέτες των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνολικού εργατικού δυναμικού συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν την επερχόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ηγουν, την πλήρη εισαγωγή της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία.

Εκ πρώτης όψεως, εντός του καπιταλιστικού πλαισίου, δεν βρίσκει κανείς κάτι το μεμπτό. Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στο πόρισμα της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση, με τίτλο «The future of jobs: employment, skills and work strategy for the fourth Industrial Revolution», θα διαπιστώσουμε -σε αδρές γραμμές- ότι η επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας θα έχει αποτέλεσμα σε βάθος δεκαπενταετίας να χαθούν ως πλεονασματικές περίπου 7,1 εκατ. θέσεις απασχόλησης, ενώ, αντισταθμιστικά, θα δημιουργηθούν 2,1 εκατ. θέσεις. Μιλάμε, λοιπόν, για απώλεια 5 εκατ. εργαζομένων.

Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι παραδέχονται πως «χωρίς επείγουσα και στοχευμένη δράση σήμερα για τη διαχείριση της κοντινής αυτής μετάβασης (…) οι κυβερνήσεις θα (…) αντιμετωπίσουν αυξανόμενη ανεργία και ανισότητες» (Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF).

Αλλά, αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι αυτοί που βάφτισαν τον εργασιακό μεσαίωνα ανάπτυξη, μαζί με τις κυβερνήσεις εντολοδόχους τους, θα ενδιαφερθούν για τους ανέργους;

Η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι ούτε κακή ούτε καλή. Οταν, όμως, τίθεται στην υπηρεσία εξυπηρέτησης του κέρδους το μόνο που μπορεί να αποδώσει είναι φτώχεια και ανισότητα.

Ανισότητα μεταξύ εργαζομένων, κρατών, φύλων, με μόνο σκοπό να αλλάξει η μορφή της δουλειάς: «Δουλειά οπουδήποτε, δουλειά οποτεδήποτε».

Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης των ισχυρών.

Δεν τους ενδιαφέρει αν στην Ευρώπη των «28» αυτή τη στιγμή 22 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι. Ούτε αν στην Αμερική, εταιρείες-κολοσσοί, όπως οι γνωστές σε όλους μας «hp», «Microsoft» και τόσες άλλες, στέλνουν χιλιάδες εργαζομένους στην ουρά του ταμείου ανεργίας.

Οχι, αυτό δεν τους νοιάζει.

Για τους εκφραστές του υλικού σολιψισμού που αδηφάγα, υποτάσσοντας την ανθρωπότητα στις ρυθμίσεις της εξουσίας τους, θρέφουν τις αρπακτικές τους ορέξεις, οι 50 χιλιάδες Γάλλοι που προστέθηκαν μόνο τον περασμένο Αύγουστο στα μητρώα του γαλλικού ΟΑΕΔ ή τα 4 εκατ. νέοι κάτω των 25 που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας στην Ε.Ε. δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από «παράσιτα».

Ασήμαντες κουκκίδες στον χάρτη ενός κόσμου όπου οι «μεγάλοι» δεν καταπατούν μόνο κάθε έννοια εργατικού δικαίου, αλλά ετσιθελικά προσπαθούν να επιβάλουν τον αυτοπροσδιορισμό του υποκειμένου μέσα στα δικά τους σαδιστικά καλούπια.

Μόνο οι κεκοιμημένοι αφελείς ή οι ευπειθείς βαλέδες της Δεξιάς, που λέει και ο Ροβήρος Μανθούλης, δεν αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία της «επισφαλειοποίησης», σε συνδυασμό με την «ανάγκη αξιοποίησης» (sic) των δημόσιων αγαθών με μόνο σκοπό το κέρδος, όπως η νέα συμφωνία για το εμπόριο υπηρεσιών (TISA), στοχεύουν στον ολικό εκβαρβαρισμό του ανθρώπου.

Δεν θέλουν εργαζομένους, θέλουν δούλους. Ρομπότ, που πειθήνια θα υπακούν και θα σωπαίνουν μπροστά στην αθλιότητα.

Αλλωστε, «στο μυαλό ήταν πάντα ο στόχος».

Πάντα, εκεί· στην αυτοαναγνώριση του προσώπου μόνο εντός του νεοφιλελεύθερου πλαισίου, εν είδει ενός ασφαλούς τρόπου επιβίωσης, έτσι ώστε να διαρραγεί έστω και αυτή η ισχνή ταξική συνοχή και να καμφθούν ακόμη και οι τελευταίες εστίες αντίστασης.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι, πνευματικά αμβλύωπες, που πιστεύουν ότι παραχωρώντας την ελευθερία τους θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ομαλότητα στη ζωή τους.

Φευ! Πάντα υπήρχαν τέτοιοι.

Οι δέλτοι της Ιστορίας, όμως, δεν τους κατέγραψαν πουθενά.

«Μπορείς να αδιαφορείς για τα πάντα», έγραφε στη «Φαινομενολογία της αντίληψης»* ο Μερλό Ποντί, «να αισθάνεσαι αυτόνομος, να κλείνεις τα μάτια, η φυσική και κοινωνική τάξη θα συνεχίσει να είναι εκεί. Οσες ψευδείς πραγματικότητες και αν δημιουργήσεις, η αληθινή στην οποία ζούμε όλοι λειτουργεί πάντα ως κριτήριο». Εμείς, απλώς προσυπογράφουμε.

*Νήσος, 2016

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κυριακή Αργία»: Εν αρχή ην... το Αργος
Πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα ένα κοινωνικό και εργατικό ζήτημα που πρωτοεμφανίστηκε με έντονο τρόπο στα χρόνια των μνημονίων. Εμποροϋπάλληλοι, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων...
«Κυριακή Αργία»: Εν αρχή ην... το Αργος
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών
Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ τη στιγμή που η εκάστοτε νέα επιχείρηση είναι καταδικασμένη να κλείσει πριν καν ανοίξει εφόσον έχει καταχρεωθεί.
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατάρτιση ανέργων και ο ρόλος του ΟΑΕΔ
Πολύ λίγο γνωστές είναι οι αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για το «εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διά βίου μάθησης» στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.
Η κατάρτιση ανέργων και ο ρόλος του ΟΑΕΔ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία πίσω σε πολύ σκοτεινές μέρες
Η πανδημία απέδειξε ότι μπορούν άνετα να χωρέσουν εκπτώσεις σε δικαιώματα. Βέβαια η στοχευμένη και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων ξεκινάει πριν από την πανδημία.
Η εργασία πίσω σε πολύ σκοτεινές μέρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επομένη μέρα των νέων προγραμμάτων για ανέργους
Τα προγράμματα που είχαν ξεκινήσει το 2017 είχαν πολύ χαμηλή ζήτηση από τους εργοδότες, οπότε επανασχεδιάστηκαν για να είναι πιο ελκυστικά, με αποτελεσματικότερη προώθηση των ανέργων στην απασχόληση και στη...
Η επομένη μέρα των νέων προγραμμάτων για ανέργους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Της αναπλήρωσης
Σε λίγες εβδομάδες τελειώνει η σύμβασή του και θα πάει να γραφτεί στον ΟΑΕΔ, αν και με τους μήνες που δούλεψε φέτος, χλομό να μπει στο Ταμείο Ανεργίας.
Της αναπλήρωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας