• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.0°C
  5 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.5°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  3 BF
  40%

Σημαντικός παράγων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας είναι το μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας συγκρινόμενο με εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της

Ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας στην επανεκκίνηση της οικονομίας

 • A-
 • A+

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια συντεταγμένη συλλογική προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων για να βγει επιτέλους η οικονομία και η κοινωνία από την ύφεση και την κρίση.

Χρειάζεται μια ριζική τομή με το χρεοκοπημένο αναπτυξιακό μοντέλο του χθες και μια ριζική στροφή προς την παραγωγική και μεταποιητική βιομηχανία, που μπορεί να διασφαλίσει ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και να δημιουργήσει ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά τους νέους μας, που σήμερα μεταναστεύουν μαζικά, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη.

Κανένας από μηχανής θεός και καμία λύση για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να δημιουργήσει από μόνη της τις συνθήκες για την οριστική έξοδο από την κρίση εάν εμείς δεν αποφασίσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και το πλαίσιο για μια σύγχρονη, εξωστρεφή και ανταγωνιστική βιομηχανία.

Η βιομηχανία μας (όση απέμεινε) επιβίωσε σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, χωρίς ρευστότητα, με πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού και πολύ υψηλότερο κόστος ενέργειας (ηλεκτρικής και φυσικού αερίου) έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.

Αντεξε, βέβαια, αλλά με πολύ μεγάλες οικονομικές ζημιές και με σημαντική μείωση θέσεων εργασίας.

Οι βιομηχανικές μας μονάδες συνέχισαν ακόμα και μέσα στην κρίση να επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους με σκοπό την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους, τη συνέχιση της προσπάθειας βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους αλλά και τη δημιουργία νέων καινοτόμων γραμμών παραγωγής.

Δεν χρειάζεται λοιπόν μεμψιμοιρία. Οι ελληνικές βιομηχανικές μονάδες (όσες άντεξαν) είναι σύγχρονες, εφάμιλλες και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Εχουν όλες τις προϋποθέσεις να αυξήσουν την παραγωγή τους, να επενδύσουν, να δώσουν δουλειές κι ελπίδα σε χιλιάδες μορφωμένους νέους ανθρώπους που αναζητούν τις τύχες τους στο εξωτερικό.

Σημαντικός παράγων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας είναι το μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας συγκρινόμενο με εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.

Πελατειακές λογικές και εδραιωμένα συμφέροντα αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε απόπειρα να λειτουργήσουν και στη χώρα μας ανταγωνιστικές αγορές ενέργειας, να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές και να σταματήσουν ή έστω να περιοριστούν δραστικά οι επιδοτήσεις στον χώρο της ενέργειας.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του μέτρου της διακοψιμότητας που έχουν ξεκινήσει μεμονωμένοι επιχειρηματικοί φορείς παραγωγών φωτοβολταϊκών (Φ/Β), οι οποίοι, έχοντας εξασφαλίσει οι ίδιοι εγγυημένες υψηλές αμοιβές, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αδιαφορούν ακόμα και για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στη συνολική και συλλογική προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη και ανάπτυξη, αφού αποδεδειγμένα η διακοψιμότητα συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής και συνακόλουθα των εξαγωγών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Αντιδρούν στη διακοψιμότητα ενώ είναι γνωστό ότι οι υψηλές αμοιβές των μεγάλων Φ/Β θα επιβαρύνουν με 1 δισ. ευρώ τον απλό καταναλωτή για τα επόμενα 20 χρόνια και θα έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κι ενώ είναι επίσης γνωστό ότι τα μεγάλα Φ/Β είναι εκείνα που προκαλούν το πρόβλημα ευστάθειας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας στην απογευματινή αιχμή, η αντιμετώπιση του οποίου στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στον διαχειριστή του συστήματος.

Είναι η ώρα να πούμε αλήθειες. Πόσες μόνιμες θέσεις εργασίας προσφέρουν τα μεγάλα Φ/Β; Ποιες είναι οι αμοιβές που ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη; Πόσα Φ/Β και πότε προέβλεπε ο ενεργειακός μας σχεδιασμός; Γιατί ολόκληρη η χώρα θα πρέπει να συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα για μεμονωμένες λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές;

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά και η ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία της μεταποιητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας: η ανάπτυξή τους επιστρέφει κέρδη στην οικονομία, στα δημόσια έσοδα και στην κοινωνία.

Τι περιμένει η βιομηχανία από την Πολιτεία;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: τα όποια μέτρα εφαρμόζονται να έχουν βάθος χρόνου. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μέτρο της διακοψιμότητας που εφαρμόστηκε για μόλις 1,5 χρόνο και λήγει σε 9 μήνες, ενώ είχε εγκριθεί για 3 χρόνια. Η πραγματικότητα είναι σκληρή.

Εάν η Πολιτεία δεν προωθήσει σήμερα αίτημα παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας μέχρι να εφαρμοστεί ο μόνιμος μηχανισμός επάρκειας ισχύος, τότε οι μηχανές θα φρενάρουν ξανά.

Εμείς, ως ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), επιμένουμε. Το διακύβευμα είναι η ίδια η έξοδος της χώρας από την ύφεση και την κρίση. Για να το πετύχουμε, η διατήρηση και η ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

* μέλος Δ.Σ. της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να αναστρέψουμε το brain drain και να προσελκύσουμε ανθρώπους
Το ανθρώπινο δυναμικό, ιδίως το εξειδικευμένο, είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το γνωστό ζήτημα της φυγής του στο εξωτερικό συνιστά μεγάλη απώλεια αναπτυξιακής, κοινωνικής και...
Να αναστρέψουμε το brain drain και να προσελκύσουμε ανθρώπους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προώθηση της μισθωτής εργασίας
Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στρατηγικό μας στόχο: στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση για όλους. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5%, σήμερα...
Προώθηση της μισθωτής εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας δώσουμε όλο το δυναμικό μας στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων
Το ζητούμενο, που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης παραμένει εκκρεμές, αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα, είναι ώρα να γίνει πράξη. Η συμφωνία με τους θεσμούς στα μέσα του Μάη έβαλε ένα λιθαράκι στην...
Ας δώσουμε όλο το δυναμικό μας στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
Βοήθεια μόνο για περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς μπορούμε να περιμένουμε από τις αρχές του Παναμά. Τι άλλο προέκυψε από τη συνάντηση κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, πρόσφατα...
Οι τρεις κύκλοι της μετανάστευσης στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νησιών. Η βασική του...
Δίκτυα: μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη
Η διοίκηση της ΔΕΗ μοιάζει να αγνοεί ή να αδιαφορεί για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας: το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη και τη νέα διεθνή ενεργειακή...
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του λιγνίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας