• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.5°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 24.9°C
  0 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.9°C / 20.5°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.2°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 25.1°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 27.2°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  86%

Τα αποτελέσματα ενός πολιτικού σεισμού

 • A-
 • A+

Η Αμερική εψήφισε και βγήκε διαιρεμένη όσο ποτέ άλλοτε. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ είναι ένας μη πολιτικός σε μια εποχή που οι επαγγελματίες του είδους στις δυτικές δημοκρατίες έχουν συσσωρεύσει μεγάλο αριθμό λαθών και παραλείψεων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

Εφτασαν στο σημείο να εξαλείψουν τα οικονομικά οφέλη μιας περιόδου ειρήνης με προφάσεις συνεχούς και εύκολου πλουτισμού μέσω δανεισμού και τη σχεδόν καταστροφή του τραπεζικού συστήματος όπως και την αποβιομηχάνιση της Δύσης.

Κατάφεραν με βλακώδεις ιδεολογικούς προβληματισμούς να φέρουν στην επιφάνεια πολιτισμικές αντιπαραθέσεις και ανύπαρκτους εχθρούς, όπως τη Ρωσία του Πούτιν, λόγω των προσωπικών επιλογών του τελευταίου σε ζητήματα για τα οποία οι «δυτικές δημοκρατίες» δεν έχουν κανέναν λόγο να επιβάλουν τις ιδέες τους στους άλλους.

Η επιλογή των Αμερικανών, των θυμωμένων Αμερικανών, ήταν καταλυτική για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα το ευρωπαϊκό. Η σύνδεση της κ. Κλίντον με τη διαφθορά της Ουάσινγκτον και της Γουόλ Στριτ ήταν η κύρια αιτία της αντιπάθειας του εκλογικού σώματος προς αυτήν.

Με λίγα λόγια, ο περίφημος λαϊκισμός ως πολιτικό όπλο κατά των κατεστημένων κομμάτων έχει τραφεί και έχει θεριέψει από την ανικανότητά τους να συνδέσουν το δέον με το πραγματικό και να αποκτήσουν την ταπεινότητα να δεχτούν πως δεν τα ξέρουν όλα. Να κατανοήσουν πως η στήριξη της δημοκρατίας δεν είναι εκλογικό αλισβερίσι αλλά μια θαρραλέα παρουσίαση των προβλημάτων δίχως υπεκφυγές και λοβιτούρες.

Αν η νίκη Τραμπ φαντάζει εξωπραγματική, το ίδιο φάνταζε και στην Ελλάδα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οταν τα κατεστημένα κόμματα δεν έφερναν τα πραγματικά προβλήματα στην επιφάνεια αλλά κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους, ήταν επόμενο πως ένα άλλο κόμμα θα έρθει στην εξουσία. Το ίδιο ίσχυσε και στις ΗΠΑ.

Τα κατεστημένα κόμματα πολέμησαν με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, την υποψηφιότητα Τραμπ. Απέτυχαν παταγωδώς γιατί οι ψηφοφόροι είναι πια υποψιασμένοι και η εμπιστοσύνη τους έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα από τις ανοησίες και τις παλινωδίες των πολιτικών τύπου Μπους, Ομπάμα, Κάμερον ή Ολάντ.

Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα φαινόμενο το οποίο μας έχει καταλάβει εξαπίνης. Τι ακριβώς θέλει και εξαγγέλλει ο Τραμπ;

Κατ’ αρχάς στον τομέα της άμυνας το δόγμα Τραμπ λέει πως όποιος θέλει να έχει ασφάλεια πρέπει να πληρώνει γι' αυτήν και όχι να είναι καταναλωτής ασφάλειας από τις ΗΠΑ, όπως π.χ. η Γερμανία, η οποία δεν έχει τανκς, και η Ολλανδία, η οποία δεν έχει πυροβολικό. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη και η Ασία θα πρέπει να πληρώσουν αν θέλουν να έχουν στοιχειώδεις αμυντικές ικανότητες.

Το δεύτερο αντικείμενο αλλαγών του Τραμπ είναι η ανάσχεση της χρηματοδότησης των επενδυτικών τραπεζών της αποβιομηχάνισης των ΗΠΑ.

Θέλει δηλαδή να τα βάλει με το κεφάλαιο το οποίο αποκομίζει κέρδη από σπέκουλα και όχι από παραγωγικές δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ, δηλαδή Κίνα και άλλες τρίτες χώρες. Αυτό μεταφράζεται σε μια οικονομική πολιτική η οποία ανατρέπει τη μέχρι τώρα ροπή σε μια άκρως παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ολα τα παραπάνω είναι μεταφράσεις των προεκλογικών λόγων του Τραμπ, που όμως πρέπει να περάσουν από τα καυδιανά δίκρανα του Κογκρέσου. Οι δικαιοδοσίες του εκάστοτε προέδρου στις ΗΠΑ είναι περιορισμένες συνταγματικά και από το Κογκρέσο και από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Τραμπ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα εφαρμόσει τις πολιτικές του, τουλάχιστον στο ακέραιο. Το πιο πιθανό θα είναι να υπάρξει μια στροφή με υποσημειώσεις και προϋποθέσεις. Βέβαια το Κογκρέσο είναι ρεπουμπλικανικό και αυτό κάνει ευκολότερο το έργο του.

Ομως το σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι αν θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και η προσοχή που επιδεικνύει ο απερχόμενος πρόεδρος τουλάχιστον για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα όμως το ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει βαθύτατα είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Υπάρχει η πιθανότητα η προεδρία Τραμπ να δώσει το ελεύθερο για τον έλεγχο της περιοχής στην Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και να αποσύρει το ενδιαφέρον της και τα στρατεύματά της από την ανατολική Μεσόγειο, τουλάχιστον όσο το Ισραήλ θα είναι ασφαλές.

Η ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να προσαρμοστούν άμεσα και πλήρως με τις νέες συνθήκες διότι ήδη η Τουρκία έχει αδράξει την ευκαιρία να χαιρετίσει την προεδρία Τραμπ ως νέα ευκαιρία για την περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, μια μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις επεμβάσεις Μπους, την απόσυρση Ομπάμα, αλλά και τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του ΙSIS και του Ασαντ, βρισκόμαστε στην αναμπουμπούλα που χαίρεται ο λύκος, η Τουρκία.

Τελευταίο αλλά το σημαντικότερο: η προεδρία Τραμπ θα χαρακτηριστεί από τις σχέσεις Τραμπ-Πούτιν. Αν οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις ευνοήσουν τη ρεαλιστική συνεργασία, τότε η περιοχή και εμείς θα έχουμε να κερδίσουμε πολλά, και από οικονομικής και από πολιτικής πλευράς.

Για να γίνει όμως αυτό, η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει κάτι να προσφέρει, μια αξιόπιστη γραμμή και πρόγραμμα για να μπει ξανά ανάμεσα στους ενεργούς παίκτες της περιοχής. Αν όχι, θα περιμένει τα ψιχία από το τραπέζι των πλουσίων.

* συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί ο Τραμπ και οι οπαδοί του σχεδόν σκοτώσανε την αμερικανική Δημοκρατία
Ήταν η στιγμή που θα μπορούσε να γονατίσει την αμερικανική Δημοκρατία. Ένα χρόνο πριν, στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Ντόναλντ Τράμπ εκφώνησε την τελική ομιλία σε μια πορεία με όνομα «Σταματήστε την Κλοπή» στην...
Γιατί ο Τραμπ και οι οπαδοί του σχεδόν σκοτώσανε την αμερικανική Δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ΗΠΑ έχουν έρθει πολλές φορές μπροστά στον καθρέφτη τους
Πολλές φορές τα γεγονότα ξεπερνούν κάθε τι άλλο. Οι εικόνες που έλαβαν χώρα με την εισβολή στο Καπιτώλιο είναι συγκλονιστικές. Ακόμα και αν εδώ και καιρό σε προδιέθετε η πλευρά των υποστηρικτών του Τραμπ πως...
Οι ΗΠΑ έχουν έρθει πολλές φορές μπροστά στον καθρέφτη τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λαϊκιστική Ακροδεξιά δεν χωράει στην Ελλάδα
Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κίνημα μπορεί να έχει απλώσει τα δίχτυα του ακόμη και σε χώρες όπως η Σουηδία ή η Δανία, αλλά ευτυχώς δεν έχει αγκαλιάσει άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και εν μέρει η Ισπανία.
Η λαϊκιστική Ακροδεξιά δεν χωράει στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια δημοκρατία που αυτοκτονεί
Προσεγγίσεις στο φαινόμενο Τραμπ υπάρχουν σίγουρα πολλές. Καμία όμως δεν μπορεί καν να ξεκινήσει χωρίς να λάβει υπόψη τι συνέβη την πρώτη μέρα της νέας κρατικής εξουσίας. Είναι πολύ πιθανόν η μέρα αυτή να...
Μια δημοκρατία που αυτοκτονεί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετα-αλήθεια εναντίον μετα-πολιτικής
Πολλοί έχουν πει ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της νεοελληνικής ιδιαιτερότητας είναι ότι οι καινοτομίες, που κατά καιρούς επικρατούν ως κυρίαρχα παραδείγματα ή ως απλές μόδες, λανσάρονται πρώτα στο εξωτερικό...
Μετα-αλήθεια εναντίον μετα-πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας