• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.5°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%

Συμβούλιο της Επικρατείας και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

 • A-
 • A+

Αναρίθμητες είναι οι αναφορές στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον αποκαλούμενο νόμο Παππά. Το ζήτημα είναι πλέον πότε θα δημοσιευθεί, ώστε να καταστεί γνωστή η ακριβής κρίση των δικαστών. Αλλοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του διμήνου και άλλοι μικρότερος των δύο εβδομάδων.

Η πραγματική κατάσταση:

Δεν υπάρχει απλώς θέμα καθαρογραφής, αλλά γραφής της απόφασης. Δηλαδή, σύνταξης του σκεπτικού (από τον εισηγητή Γιώργο Παπαγεωργίου) και έγκρισής της από τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Νίκο Σακελλαρίου.

Δύο μήνες, πάνω-κάτω, αρκούν, με την αναγκαία όμως για τέτοια απόφαση επίσπευση. Αν μείνουν δηλαδή αρκετά ή και πολύ πίσω άλλες, επίσης σημαντικές για τους ενδιαφερομένους, υποθέσεις, θα είναι δυνατή η δημοσίευση σε περίπου δύο εβδομάδες. Τότε θα δοθεί και ο αριθμός της απόφασης και θα μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν αντίγραφο άπαντες οι ενδιαφερόμενοι.

Ως προς το ζήτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης:

Το Σύνταγμα (άρθρο 15, παράγραφος 2) προβλέπει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και επιβάλλει τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ως ανεξάρτητης αρχής. Γεγονός είναι ότι από τη διατύπωση της παραγράφου αυτής θα μπορούσαν καταρχήν να υποστηριχθούν δύο ερμηνευτικές εκδοχές:

α. Οτι ο έλεγχος του κράτους στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση ασκείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως προς όλα τα σχετικά θέματα, μεταξύ των οποίων και ο ορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας ίδρυσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

β. Οτι η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης περιορίζεται στον έλεγχο της λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών, που περιλαμβάνει ασφαλώς και την επιβολή κυρώσεων, όχι όμως και τη διαδικασία αδειοδότησης.

Το αναμφισβήτητο είναι ότι με δύο προηγούμενες αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1901/2014, 3914/2015) έγινε δεκτή η πρώτη εκδοχή. Συγκεκριμένα, κρίθηκαν επί λέξει, τα εξής:

«Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, τη χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθενται σε ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η πλειονότητα των συνταγματολόγων. Με τα ανωτέρω δεδομένα η απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου (όπως δημοσιοποιήθηκε με βάση διαρροές, αφού δεν έχει γραφεί και δημοσιευθεί ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του σκεπτικού) ήταν απολύτως αναμενόμενη.

Οι προαναφερθείσες αποφάσεις των ετών 2014 και 2015, μολονότι εκδόθηκαν σε υποθέσεις με διαφορετικό αντικείμενο, δεδομένου ότι δεν αφορούσαν θέματα ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, είχαν αναφερθεί συγκεκριμένα στις κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Νομίζω ότι δεν υπήρχε ισχυρή πιθανολόγηση να μεταβληθεί η πρόσφατη αυτή νομολογία, η οποία είχε διαμορφωθεί σε ανύποπτο, σε σχέση με τη σημερινή διαμάχη, χρόνο. Μια νομολογία που θεωρείται μάλιστα σχεδόν ομόφωνα ορθή από τους θεωρητικούς.

Υπάρχει βεβαίως και η αντίθετη άποψη, υπέρ της οποίας προβλήθηκαν τα ακόλουθα τρία επιχειρήματα:

α. «Με προγενέστερη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2578/2010) είχε κριθεί ότι η επί μεγάλο χρονικό διάστημα ανοχή της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα, και συγκεκριμένα, αφενός στην αρχή του κράτους δικαίου και αφετέρου στην αρχή της ισότητας».

Το επιχείρημα αυτό δεν ήταν από νομική άποψη ισχυρό, διότι δεν γίνεται δεκτό ότι μία αντισυνταγματικότητα μπορεί να θεραπευθεί με νέα αντισυνταγματική ρύθμιση! Επιβάλλεται να επιχειρείται η άρση της αντισυνταγματικότητας με κανόνες σύμφωνους προς το Σύνταγμα.

β. «Υπήρξε αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να συμπράξει». Ούτε αυτό το επιχείρημα είναι ισχυρό, διότι δεν προβλέπεται παραβίαση ή παράκαμψη των συνταγματικών διατάξεων λόγω εμπλοκής στις σχετικές διαδικασίες οφειλόμενης στον ανταγωνισμό και στην τακτική των πολιτικών κομμάτων.

γ. «Η ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού συνεπάγεται σοβαρή απώλεια κρατικών εσόδων σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Το επιχείρημα αυτό είναι από νομική άποψη απολύτως αβάσιμο.

Η τήρηση των συνταγματικών διατάξεων που επιβάλλουν συγκεκριμένες διαδικασίες και αναθέτουν αρμοδιότητες σε όργανα που προβλέπονται από το Σύνταγμα δεν εξαρτάται από τις οικονομικές συνέπειες της ακύρωσης σχετικών ενεργειών της διοίκησης.

Κι ένα… λεπτό σημείο: είναι συζητήσιμη η στάση του δικαστηρίου στο στάδιο των ασφαλιστικών μέτρων, δηλαδή το ότι απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις αναστολής, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η διαδικασία του διαγωνισμού και της αδειοδότησης και να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, ενώ υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει τελικώς δεκτή η αίτηση ακύρωσης και να ανατραπούν εκ των υστέρων όλες οι ενέργειες της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τέλος, θα είναι παράλειψη αν απέφευγα οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα χρηματικής ζημίας του κράτους στις περιπτώσεις ματαίωσης επενδύσεων για τις οποίες οι επενδυτές υποχρεούνται να καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά για διάφορες δραστηριότητες.

Π.χ., για την κατασκευή ενός έργου και την παραχώρηση της αναγκαίας για το έργο αυτό δημόσιας έκτασης. Είναι κάτι που συνέβη επανειλημμένα στο παρελθόν. Προέχει πάντοτε η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση κάθε φορά, για κάθε απόφαση, για κάθε νόμο, της μη παραβίασης των σχετικών άρθρων του Συντάγματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηττήθηκαν τελικώς οι 11 δικαστές του ΣτΕ;
Χαρακτηρίστηκε από υποστηρικτές της τολμηρή η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά. Τι σημαίνει αυτό; Ηττήθηκε η κυβέρνηση; Ηττήθηκαν οι ένδεκα δικαστές που μειοψήφησαν; Αν υποστηριχθεί αυτό ή άλλο παρόμοιο,...
Ηττήθηκαν τελικώς οι 11 δικαστές του ΣτΕ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανάγωγα - 04.11.2016
Πρόταση για να ξεμπλοκάρουμε στο θέμα του ΕΣΡ: Αφού ο αριθμός τέσσερα προκαλεί αλλεργία σε διάφορους -κόμματα και καναλάρχες-, να τον εξορίσουμε από το λεξιλόγιό μας. Επιτρέπεται όμως το «τρεις λαλούν και δυο...
Ανάγωγα - 04.11.2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;
Αν υπήρχε περίπτωση να πείσει η κυβέρνηση για την επιλογή Β. Πολύδωρα, έπρεπε να θέσει την πρότασή της εντός της σύσκεψης των προέδρων, χωρίς να έχει προηγηθεί διαρροή. Αν ήθελε λύση, θα μπορούσε να έχει...
Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΕΣΡ κατέστη ακόμα περισσότερο όμηρος των κομμάτων
Η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι σημαντική, διότι βασική πηγή κακοδαιμονίας στα ΜΜΕ είναι η εξάρτησή τους από την εκτελεστική εξουσία. Η παρουσία του ΕΣΡ θα μπορούσε...
Το ΕΣΡ κατέστη ακόμα περισσότερο όμηρος των κομμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ζητά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμείνει θολό. Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών...
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μόνη ορθή λύση είναι αυτή που επιτάσσει το Σύνταγμα
Η απόφαση που επιτέλους εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από μία αναβολή και μία ματαίωση, φαίνεται να λύνει, με καθαρό αλλά και αυστηρό τρόπο, το πρόβλημα συνταγματικότητας που είχε ανακύψει....
Η μόνη ορθή λύση είναι αυτή που επιτάσσει το Σύνταγμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας