Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταμοντέρνος φασισμός
Dreamstime

Μεταμοντέρνος φασισμός

  • A-
  • A+

Προφήτης Θεσσαλονίκης: Περίπου τριάντα, χωρίς αιδώ, κλειδώνουν την πόρτα του Δημοτικού σχολείου και αποδοκιμάζουν τους υπεύθυνους της εκπαίδευσης που υποδέχονται τους πρόσφυγες μαθητές.

Παραγγέλλεται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων εμπιπτόντων στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου (πρωτίστως δημόσια προτροπή σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων, τα οποία προσδιορίζονται με βάση τη φυλή ή την εθνική καταγωγή).

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης: Γονείς παιδιών του 1ου Δημοτικού σχολείου απειλούν και προπηλακίζουν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για πανό που διακηρύσσει «Στον ρατσισμό απαντάμε με αλληλεγγύη».

Χίος: Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού σχολείου μοιράζει στους μαθητές ερωτηματολόγιο για τυχόν προβλήματα από τη φοίτηση παιδιών προσφύγων.

Χίος: Ο ιατρικός σύλλογος προχωρεί σε ανακοίνωση προκειμένου να αντικρούσει τη φαιά προπαγάνδα περί κινδύνου μολυσματικών ασθενειών από τα προσφυγόπουλα.

Μυτιλήνη (η αγαπημένη δεύτερη πατρίδα): Γονείς αποκλείουν με λουκέτο την πρόσβαση στο 8ο Δημοτικό σχολείο. «Σκηνοθετημένο συμβάν» χαρακτηρίζει το περιστατικό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, καθηγητής Γιάννης Παντής.

Ας πάμε τώρα στην αμερικανική υπερδύναμη το μακρινό 1963.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Μπέρμιγχαμ κατά του φυλετικού διαχωρισμού.

Γράφει το «Γράμμα από τη φυλακή», υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν την ηθική υποχρέωση να μην υπακούουν σε άδικους νόμους (αφιερώνεται εξαιρετικά στους απανταχού θιασώτες της τυπικής συνταγματικής και άλλης νομιμότητας).

Στις 28 Αυγούστου ένα μέγα πλήθος συγκεντρώνεται στο Lincoln Memorial και ακούει τη γνωστή ομιλία του «Εχω ένα όνειρο».

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι συμπαρατάσσεται με τον ηγέτη των Αφροαμερικανών στον αγώνα για την πολιτική νομοθεσία των δικαιωμάτων.

Τον Ιούνιο του 1963 ο Κένεντι παρεμβαίνει με την εθνική φρουρά, όταν ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα αποκλείει την είσοδο στο πανεπιστήμιο προκειμένου να εμποδίσει δύο Αφροαμερικανούς φοιτητές να παραστούν στα μαθήματα.

Ο Κένεντι εμμένει στην εντολή του, ο ρατσιστής κυβερνήτης υποχωρεί.

Το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος εκφωνεί στα εθνικά ΜΜΕ τις προτάσεις του σχετικά με τη νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα: ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια σχολεία και σε άλλες εγκαταστάσεις, διεύρυνση και κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου.

Παρά την έντονη αντίθεση των γερουσιαστών και βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος από τον Νότο, ο Κένεντι στέλνει τον αδελφό του, γενικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι, στην Πολιτεία του Μισισίπι για να συνοδεύσει τον πρώτο έγχρωμο φοιτητή James Meredith στο πολιτειακό πανεπιστήμιο.

Επισήμανση: Και οι τρεις προαναφερθέντες δολοφονήθηκαν στη «μεγάλη δημοκρατία».

Πρώτο συμπέρασμα: Ο αντιρατσιστικός αγώνας έχει παγκόσμια και διαχρονικά χαρακτηριστικά.

Αλλά ας επανέλθουμε στα ημέτερα.

Ξενοφοβία και ρατσισμός, εθνικισμός, βαρβαρότητα και φυλετικό μίσος, ως παραδοσιακά χαρακτηριστικά ενός όμως μεταμοντέρνου φασισμού εν μέσω σχολικού περιβάλλοντος, σχέσεων εκπαίδευσης, σχέσεων γονεϊκής εξουσίας και ενημερωτικής (βλ. τηλεοπτικής) παραεξουσίας.

Ιστορικά ο ελληνικός φασισμός υπήρξε δηλωτικός στην κοινωνία, αν και όχι πάντα εκλογικά διακριτός.

Συγκρότησε τον ισχυρότερο ιδεολογικό και εκτελεστικό βραχίονα του κοινωνικού κατεστημένου και ειδικότερα της οικονομικής ολιγαρχίας.

Λειτούργησε ως πολύτιμος συνεταίρος στη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών της κρατικής εξουσίας και ειδικότερα του στρατού.

Συνέπραξε και στήριξε κάθε είδους μοναρχική και πολιτειακή εκτροπή.

Συνεργάστηκε με τις δυνάμεις κατοχής, τους οιονεί αποίκους και τους διαχρονικούς προστάτες της χώρας.

Γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» (Τείχος απέναντι στον φασισμό, 22-23 Οκτωβρίου 2016):

«Ο φασισμός, ιστορικά και στη σύγχρονη εποχή, γεννιέται και αναπτύσσεται σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον και συνθήκες. Τρέφεται από την κρίση και την αξιοποιεί, καθώς αυτή αποτελεί το θερμοκήπιό του».

Γράφει ο αείμνηστος Γιάννης Κάτρης («Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα», αναθεωρημένη έκδοση 1974, εκδόσεις Παπαζήση, πρόλογος Βασίλης Βασιλικός):

«Κατά την τελευταία δεκαετία που εξιστορούμε αναδύεται ανάγλυφο το σχήμα του ελληνικού κατεστημένου. Κορμός του το τρίπτυχο της οικονομικής ολιγαρχίας, της μοναρχίας και της ξένης κηδεμονίας. Πολιτικό προσωπείο του το κόμμα της εγγυημένης εθνικοφροσύνης».

Και αλλού:

«Η διαδρομή της ιστορίας εμφανίζει το ελληνικό κατεστημένο αδίστακτο και αδυσώπητο στην εφαρμογή της στρατηγικής του, που είναι η αδιαφιλονίκητη διατήρηση των λαβών της εξουσίας».

Και αλλού:

«Για την εξουδετέρωση και καθυπόταξη μιας γιγαντωμένης δημοκρατικής λαϊκής πλειοψηφίας είχαν δοκιμαστεί όλα τα συνταγματικά και υπερσυνταγματικά όπλα».

Κάθε ομοιότητα με τα συμβαίνοντα στις ημέρες μας δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

* Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα βήμα πριν την Ακροδεξιά και τον Φασισμό και εμείς τυφλοί;
Οι μέρες του '67 και της δικτατορίας δεν είναι μακριά. Με τη μόνη διαφορά ότι η ακροδεξιά και ο φασισμός δεν χρειάζονται πραξικοπήματα για να επικρατήσουν. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει και με δημοκρατικό τρόπο...
Ένα βήμα πριν την Ακροδεξιά και τον Φασισμό και εμείς τυφλοί;
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Eλλάδα ως κράτος χρέους
Η Ελλάδα με τη δική της κοινοβουλευτική πράξη(;) ιδρύθηκε το 2010 ως κράτος χρέους. Ταυτόχρονα, όμως, επιδίωξε να διατηρήσει την πολιτική ταυτότητά της ως δημοκρατικού κράτους δικαίου με την κοινοβουλευτική...
H Eλλάδα ως κράτος χρέους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να μη γίνουμε Αργεντινή
Τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ και οι γνωστοί πιστοί στην αντιπολίτευση πολιτικοί σχολιαστές έσπευδαν να «αφυπνίσουν» τον λαό πως η χώρα κινδυνεύει να γίνει σαν την...
Για να μη γίνουμε Αργεντινή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι συμφορές του εθνικισμού
Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος σε μεγάλο μέρος του κόσμου για τη συγκρότηση ώριμης πολιτικής κοινωνίας, αν σκεφτεί κανείς την αντίδρασή του μετά τη μεγάλη χρεοκοπία του 2010. Tο παρήγορο είναι ότι τελείωσε μια...
Οι συμφορές του εθνικισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον
Σχεδόν διαχρονικό πρόβλημα των Ελλήνων ο εθνικός διχασμός, που και σήμερα επιχειρείται από τις δυνάμεις της Δεξιάς, στο όνομα της Μακεδονίας. Ακόμα και στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, που απαιτούσε τη...
Εθνικός διχασμός στα χρόνια του Μπάιρον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας